Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Reis d’Orient arribaran a Mataró amb carrosses noves

Escoltar

Els Reis d’Orient arribaran a Mataró amb carrosses noves

Els Missatgers Reials recolliran les cartes el 28 de desembre al Port de Mataró



El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, i el director artístic de la Cavalcada, Antoni Blanch, han presentat aquest matí les novetats d’enguany de la Cavalcada de Reis. Ses Majestats els Reis d’Orient arribaran a Mataró damunt unes carrosses noves que els faran lluir més. Enguany s’ha acabat la restauració de les tres carrosses que ja es va iniciar l’any anterior.


 

Després de la bona acollida de l’any anterior, un cop els Reis d’Orient hagin fet el discurs al balcó de l’Ajuntament, baixaran en comitiva cap a la plaça de Santa Anna per explicar als infants el conte de Reis “La nit que en Bombó es va aturar en sec”, escrit per Marina Guardiola. D’aquesta manera els més petits de la ciutat tornaran a tenir els Reis ben a prop.

 

Antoni Blanch, que repeteix en la direcció, entén la Cavalcada com un conte de somnis per a petits i grans a la nit més màgica de l’any i es concep com un gran espectacle de carrer on es barreja la màgia, els somnis, la il·lusió, la llum i el color. La Cavalcada està composada per 5 grans blocs: l’Obertura; el seguici del Rei Blanc; el seguici del Rei Ros; el seguici del Rei Negre i el tancament. De la mateixa manera que ja es va fer l’any passat, els Reis no arribaran tots junts, sinó que ho faran intercalats durant la Cavalcada, acompanyats tots tres del seu seguici.

 

Un dels canvis destacats d’enguany és que hi ha un petita variació en el recorregut ja que no passarà per la ronda d’Alfons XII, sinó que baixarà per la ronda de Francesc Macià per continuar pel Camí Ral. Així, la Cavalcada sortirà a les 17.30 h de la plaça de Puerto Rico, continuarà per la ronda d’Alfons X El Savi, plaça d’Espanya, Camí de la Geganta, plaça de Granollers, ronda de Leopoldo O’Donnell, plaça de Manuel Serra i Xifra, Camí del Mig, ronda de Francesc Macià, plaça de Francisco Tomás y Valiente, plaça d’Alexander Fleming, Camí Ral, La Rambla, plaça de Santa Anna i La Riera fins l’Ajuntament.

 

En aquesta edició, l’equip artístic de la Cavalcada dels Reis Mags d’Orient de Mataró, dirigit per Antoni Blanch i amb la col·laboració de Carme Buscà, Marta Domingo i Maria Salicrú, potencia l’apartat musical. S’ha apostat per peces instrumentals composades per músics catalans de diferents èpoques i estils, amb l’objectiu de divulgar la cultura catalana com Lluís Llach, Xavier Elies, Pascal Comelade i Albert Guinovart, compositor de “Mar i Cel”. Durant tot el trajecte, un fragment de l’oratori “El Pessebre” de Pau Casals acompanyarà la carrossa dels Missatgers, i els diferents grups de tabalers ho faran amb les carrosses dels Reis. Un cop arribin a l’Ajuntament, els Reis comptaran amb l’acompanyament musical de l’Agrupació Musical del Maresme. A la rua també hi participaran xarangues diverses i diferents grups de percussió de la ciutat.

 

Una altra novetat és que la carrossa del carbó deixarà de ser arrossegada per un tractor per ser conduïda per mules. A part, comptarà amb l’animació d’un grup de música balcànica i la participació d’alumnes de l’Aula de Teatre.

 

Després de l’absència a la Cavalcada de l’any passat, el Tramvia torna a formar part de la comitiva.

 

 

La feina del voluntariat

 

La Cavalcada d’enguany repetirà la xifra rècord de més de 750 figurants. Aquests estaran distribuïts en 29 comparses i 19 carrosses.

 

 La Cavalcada de Reis és un dels actes més multitudinaris que es produeixen a la ciutat, amb una participació ciutadana que s’estima sobre les 60.000 persones. La Direcció de Cultura, organisme organitzador, compta amb la col·laboració d’un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment durant el procés amb més de 800 persones implicades.

 

Una vegada més els 2.000 kg de caramels que es donaran al llarg de la rua seran sense gluten i per tant aptes per als celíacs.

 

Aquesta nit màgica és possible gràcies a la participació de diferents entitats de la ciutat com ara Boetukada, Sambabel, Els Bidoners, Aula de Teatre, Casa d’Andalusia, els tabalers de la Momerota i de les Diablesses, Sala Cabanyes, Escola de Dansa Alba Hayal, Escola de Dansa Arsai. ONCE, Colla Castellera Capgrossos, Peña Al-Andalus, Fundació Maresme, Oudiodial, Equips de Suport, Mestres del Gai Saber, Bombers de Mataró i Associacions de Veïns de Cirera, Vista Alegre, Camí de la Serra, Pla d’en Boet i Cerdanyola.

 

 

Normes de seguretat

 

Per motius de seguretat, els nens no podran pujar a les carrosses reials durant tot el recorregut.

 

Les normes bàsiques de seguretat que es transmetran als assistents a la Cavalcada són:

 

. Eviteu recollir caramels a la zona de pas de les carrosses.

. Vetlleu i controleu els nens perquè no s’aproximin a les rodes dels vehicles.

. Els infants no podran pujar a les carrosses dels Reis.

. Queda prohibit transitar entre els vehicles i les carrosses de tota la Cavalcada.

. És convenient fixar un punt de trobada amb els nens perquè pugui ser útil en cas de pèrdua. En aquest cas, cal avisar a la Policia Local o a la Creu Roja.

 

El diumenge dia 6 també hi ha prevista la visita dels Reis a diferents residències geriàtriques de la ciutat, així com als nens que estiguin ingressats a l’Hospital de Mataró.

 

 

Arribada dels Missatgers Reials

 

Abans de l’arribada dels Reis d’Orient, el dia 28 de desembre els Missatgers Reials seran els encarregats de recollir tots els desitjos dels mataronins en forma de cartes. A les 12.30 h arribaran al Port de Mataró a bord del vaixell Sant Ramon. Per acompanyar l’espera, des de les 11.30 h el grup Gospelsons farà un taller de gòspel amb actuació final. El Port de Mataró i diferents establiments col·laboren en aquesta activitat donant xocolata desfeta als assistents.

 

En cas de mal temps l’arribada es farà a Can Gassol (plaça de la Pepa Maca,15).

 

Els Missatgers Reials seguiran recollint les cartes els dies 2, de 17 a 20 h, i 3 i 4 de gener d’11 a 13 h i de 17 a 20 h a la plaça de Santa Anna. Durant aquestes hores s’oferirà 3.500 litres de brou calent als assistents i un taller de confecció de fanalets. Entre el dia 28 de desembre i el dia 4 de gener es donaran 9.000 fanalets als diferents punts de recollida de cartes que hi haurà a la ciutat.



Els emissaris també rebran les cartes en altres indrets gràcies a la participació de les associacions veïnals de Camí de la Serra, Cerdanyola, l’Havana, La Llàntia, Mataró Centre, Pati de Can Marchal, Peramàs-Esmandies, Pla d’en Boet, Vista Alegre, el Grup d’esplai la Tribu – Molins, la  Parròquia de Sant Pau i Unió de Botiguers de Mataró.