Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aprova concedir la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a l’artista Santi Estrany

Escoltar

L’Ajuntament aprova concedir la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a l’artista Santi Estrany

La petició ha estat encapçalada per diferents entitats

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir per unanimitat concedir la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a l’artista Santi Estrany, que va morir el passat mes de maig poc abans de fer els 90 anys. L’Associació Sant Lluc per l’Art i l’Associació d’Amics de Ca l’Arenas van sol·licitar el passat novembre aquest reconeixement, petició a la qual s’hi van adherir altres entitats.

 

L’expedient administratiu per atorgar la Medalla de la Ciutat es va iniciar el 18 de novembre, conforme al Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament. Durant el termini d’exposició pública no s’ha presentat cap al·legació.

 

 

Santiago Estrany i Castany (Mataró 1923-2013)

 

Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, pèrit Industrial i llicenciat en Belles Arts amb més de 45 anys de docència en centres secundaris i universitaris. Artista de llarga trajectòria, de caràcter polifacètic i innovador i activista de l’art i la cultura, va presentar exposicions estatals i internacionals. La seva dilatada trajectòria com a pintor, fotògraf, cartellista, dibuixant, ex librista o docent ha estat reconeguda a la seva ciutat natal i més enllà del món cultural de Mataró.

 

Es va dedicar al conreu de la figura humana i, especialment, al paisatge urbà amb una interpretació geometritzant en les seves monografies sobre ciutats d’arreu del món (París, Amsterdam, Venècia, Tòquio, Nova York, etc.) i en la realització de múltiples murals interiors i exteriors, amb l’esgrafia com a tècnica preferent. Va exposar ex libris en exposicions internacionals i va publicar el llibre “L’art gràfic al Noucentisme”, el text de la seva tesi doctoral.

 

L’Ajuntament de Mataró i les associacions Sant Lluc per l’Art Mataró i Amics de Ca l’Arenas van organitzar el passat novembre diferents actes d’homenatge a Santi Estrany: una conferència sobre l’artista a càrrec de l’historiador Francesc Fontbona, una visita a 13 dels esgrafiats d’Estrany que es conserven a la ciutat i una taula rodona per parlar de la seva faceta de docent i activista cultural.