Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament duu a terme els darrers treballs de poda de l’arbrat

Escoltar

L’Ajuntament duu a terme els darrers treballs de poda de l’arbrat

La campanya ha estat la més important de l’última dècada per reduir problemes provocats pel creixement excessiu, com al·lèrgies i afectacions a la senyalització

L’Ajuntament donarà per finalitzats en els propers dies els treballs de poda de l’arbrat viari. Avui dilluns ha acabat la poda dels exemplars programats a la campanya d’aquest any, i només s’allargarà durant la primera quinzena d’abril el manteniment corresponent a algunes palmeres de la Via d’Europa i el passeig Marítim.

 

La poda intenta solucionar problemes ocasionats per la proximitat de les branques a les façanes d’habitatges; incidències amb la fructificació; afectació a la senyalització vertical, als semàfors o als serveis (línies elèctriques i de telefonia); interferència amb l’enllumenat públic, i també reduir problemes fitosanitaris provocats per malalties de l’arbrat o insectes, o afectacions a la salut de les persones, com les al·lèrgies.

 

La campanya de poda de l’arbrat viari ha estat la més important com a mínim dels últims 10 anys per la quantitat d’arbres afectats. En els darrers 5 anys s’havien podat uns 2.000 arbres anuals, mentre que en aquesta ocasió gairebé s’ha triplicat la quantitat, amb 5.498 arbres podats, prop d’un 20% dels exemplars que hi ha als carrers i zones verdes de Mataró.

 

Els ajuts de la Xarxa de Governs Locals de la Diputació de Barcelona han permès planificar aquest any una campanya extraordinària per solucionar incidències detectades a l’arbrat a causa del creixement excessiu. Del volum global d’arbres que s’han podat, 4.057 exemplars s’han adjudicat per contracte a FCC, per un import de 209.636,17 € subvencionat per la Diputació. La resta, 1.441, s’han podat amb personal i recursos propis de l’Ajuntament.

 

Les espècies més afectades enguany per la poda són: plàtans, moreres blanques, acàcies del Japó, mèlies, lledoners, falses acàcies, acàcies de flor groga, tells argentats, negundos i oms de Sibèria.

 

 

600 palmeres

 

A banda de la campanya de l’arbrat viari, l’Ajuntament està acabant aquests dies la poda de les palmeres del passeig Marítim i de la Via d’Europa que va començar la passada tardor.

 

La poda de les palmeres es fa evitant els mesos d’hivern, moment de l’any en què l’arbre és més vulnerable a causa del fred. Per aquest motiu, es duu a terme de manera independent a la campanya de poda que l’Ajuntament fa a la resta d’arbres de la via pública. Els treballs són realitzats per personal propi del Servei d’Espais Públics.

 

En aquest cas, a més de retirar les fulles seques i dàtils per donar forma a l’arbre, s’aprofita per fer una inspecció acurada del mateix i detectar possibles exemplars afectats per la plaga de l’escarabat morrut vermell. En total, quan finalitzin els treballs s’hauran podat unes 600 palmeres.

 

 

Més de 500 camions de restes de poda per triturar

 

Les restes de poda es recullen, trituren i emmagatzemen per aprofitar-les com a mulch per millorar parterres i zones verdes.

 

En total, la campanya de poda ha generat més de 500 camions de restes (més de 2000 m³) que seran reaprofitades com a mulch.