Dotze alumnes de les universitats UB, UAB i UdG han participat en una campanya d’excavació arqueològica al jaciment de la vil·la romana de Torre Llauder, dirigida pels arqueòlegs Joaquim Garcia i Vanessa Muñoz. El projecte de recerca “Arquitectura domèstica senyorial a la costa central de la Laietània romana. Centres urbans i territori, de la República a l’Imperi (Els exemples de Torre Llauder, Iluro i ca l’Arnau)” està promogut per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i té una durada de quatre anys. Aquest ha estat valorat recentment per l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca) i per la Comissió de Recerca de Catalunya entre els 20 millors projectes d’arqueologia del país.
La campanya d’excavació arqueològica ha esdevingut un camp d’aprenentatge per als estudiants universitaris que han treballat a la vil·la romana de l’1 al 17 de setembre. La zona triada pels arqueòlegs Garcia i Muñoz ha estat un sector d’uns 140 m2, corresponent a un segon pati porticat (peristil) de grans dimensions de l’antiga casa senyorial romana. D’aquest peristil s’han descobert alguns trams dels murs que el delimitaven i el paviment de la seva àrea porxada, que tenia una amplada de 3,80 m i delimitava un espai a cel obert. Aquesta àrea s’excavarà en una propera campanya.
El paviment del porxo s’ha localitzat en un excel·lent estat de conservació i s’ha descobert que estava fet amb una mena de morter impermeable i molt compacte (opus signinum) fet amb calç, sorra i ceràmica trinxada.
Retallant el paviment s’han trobat també uns orificis circulars que s’han interpretat com a forats per encabir-hi pals de fusta que devien bastir unes construccions febles (potser cabanes), pertanyents a un hàbitat d’una etapa posterior a l’abandonament de la residència benestant.