Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament fa la campanya de poda d’arbrat viari més important de la darrera dècada

Escoltar

L’Ajuntament fa la campanya de poda d’arbrat viari més important de la darrera dècada

Es podaran 5.500 exemplars, prop d’un 20% dels arbres que hi ha als carrers de Mataró

L’Ajuntament té en marxa la campanya de poda de l’arbrat viari més important feta com a mínim en els últims 10 anys per la quantitat d’arbres afectats. En els darrers 5 anys s’han podat uns 2.000 arbres anuals, mentre que la campanya actual gairebé triplicarà aquesta quantitat amb 5.498 arbres podats, prop d’un 20% dels exemplars que hi ha als carrers i zones verdes de Mataró.

 

Tenint en compte que l’arbrat viari de la ciutat està format per 28.850 exemplars, cada any s’haurien de podar uns 3.500 arbres per garantir un manteniment correcte. Però les darreres campanyes s’han vist afectades per restriccions pressupostàries.

 

Els ajuts de la Xarxa de Governs Locals de la Diputació de Barcelona han permès planificar aquest any una campanya extraordinària per solucionar incidències detectades a l’arbrat a causa del creixement excessiu. Del volum global d’arbres que es preveu podar, 4.057 exemplars s’han adjudicat per contracte a FCC, per un import de 209.636,17 € subvencionat per la Diputació, i 1.441 es faran amb personal i recursos propis de l’Ajuntament.

 

Les espècies més afectades enguany per la poda són: plàtans, moreres blanques, acàcies del Japó, mèlies, lledoners, falses acàcies, acàcies de flor groga, tells argentats, negundos i oms de Sibèria.

 

 

Minvar al·lèrgies i afectacions a la senyalització i serveis

 

Els treballs intenten solucionar problemes per la proximitat de les branques a les façanes d’habitatges; incidències amb la fructificació; afectació a la senyalització vertical, als semàfors o als serveis (línies elèctriques i de telefonia); interferència amb l’enllumenat públic, i també reduir problemes fitosanitaris provocats per malalties de l’arbrat o insectes o afectacions a la salut de les persones, com les al·lèrgies.

 

Les restes de poda es recullen, trituren i emmagatzemen per aprofitar-les com a mulch per millorar parterres i zones verdes. Els treballs van començar a finals del 2013 i acabaran al març.

 

 

Millores i adequacions de parcs i zones verdes

 

Entre el paquet d’actuacions subvencionades a Mataró per la Xarxa de Governs Locals (2012-2015) de la Diputació hi havia una partida de 420.000 € per a millores i adequacions de parcs i zones verdes. D’aquesta, 209.636,17 € es destinen al contracte extern de la poda de l’arbrat viari, i la resta a diferents projectes executats al 2013 o bé en execució o previstos al 2014.

 

En concret, al 2013 s’han dut a terme les següents actuacions:

 

- Millora de diverses zones de jocs infantils. Els treballs han afectat a la plaça de la Roda de Andalucía, la plaça de Badajoz i els jardins de l’antic Escorxador. A la plaça de la Roda de Andalucía s’ha canviat el paviment de sauló per cautxú i s’han col·locat jocs nous, a més de millorar la senyalització. A la plaça de Badajoz s’ha fet un tancat de fusta, s’ha canviat el paviment de sauló per sorra, s’han renovat alguns dels jocs i s’ha posat senyalització. Per últim, als jardins de l’antic Escorxador s’ha fet una nova zona de jocs i senyalització. Tots els treballs van ser adjudicats a l’empresa Juegos Kompan, SA per un import de 41.166,3 €.

 

- Millora de diferents zones verdes. S’han executat treballs de manteniment o millora al parc Central, on s’ha col·locat un tram de barana que faltava. A la plaça d’Occitània s’ha fet un tancat de fusta de l’àrea de jocs i s’ha canviat el paviment i la senyalització. A la placeta entre l’avinguda d’Amèrica, el passeig dels Molins i el passeig d’Antoni Martí Cabanelles s’ha fet un tancat, s’han reposat els bancs i la senyalització i s’ha instal·lat paviment de cautxú. A la plaça dels Molins també s’ha fet un tancat i s’ha canviat el paviment. A la plaça del Forn del Vidre s’ha reposat el paviment. A la plaça d’Isla Cristina s’han canviat els escocells. I als passatges de Bèlgica i d’Itàlia s’ha col·locat una protecció per a les planxes de ferro corten que delimiten els parterres. Els treballs van ser adjudicats a l’empresa Moix Serveis i Obres per un import de 65.521,16 €.

 

- Enjardinament de la rotonda del Mas Costabella. L’espai s’ha enjardinat amb planta arbustiva de poca alçada i resistent a possibles condicions de sequera. S’ha col·locat grava i monòlits de pedra decoratius. Els treballs han costat 16.023,58 € i els ha dut a terme l’empresa Jardineria Sala Dalmau.

 

- Millores en la telegestió del reg. S’han canviat 145 repetidors, que garanteixen a totes les arquetes el senyal del sistema de telegestió de la xarxa de reg, perquè funcionin amb energia solar i així s’aconsegueix un estalvi de manteniment i compra de piles. L’actuació ha tingut un cost de 12.281,50 €.

 

- Dipòsit per a la recollida d’aigües residuals del parc Forestal. S’ha contractat a l’empresa Vialitat i Serveis, SL per un import de 12.420 €.

 

A més d’aquestes actuacions ja executades, durant el 2014 es preveu la millora de l’àrea de jocs del parc de Créteil, pendent d’adjudicació i pressupostada en 28.292,61 €. També construir un dipòsit d’aigua en terrenys propers a la deixalleria municipal del carrer de Galícia perquè els bombers puguin atendre possibles incendis forestals, pressupostada en 28.238,12 €.

 

A més, amb les baixes d’adjudicació de treballs ja executats i els imports pendents de la partida d’ajuts de la Diputació es duran a terme noves actuacions encara en estudi.