Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament rebutja el tancament de les emissores de Catalunya Ràdio al País Valencià

Escoltar

L’Ajuntament rebutja el tancament de les emissores de Catalunya Ràdio al País Valencià

L’Ajuntament de Mataró ha rebutjat el tancament de les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al País Valencià mitjançant l’aprovació d’una declaració institucional. La proposta va ser presentada a la Junta de Portaveus del passat 3 de març pel grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i es va aprovar amb els vots favorables de la CUP, l’alcalde, CIU, PSC i ICV-EUIA. El PPC hi va votar en contra i PxC s’hi va abstenir.

 

El text aprovat, del qual es va donar compte al Ple municipal del 6 de març, és el següent:

 

“Des de la CUP volem manifestar el nostre rebuig a la decisió de tancar les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al País Valencià.

 

El tancament de les emissores de la CCMA és un atac al pluralisme informatiu contra unes emissores públiques i de qualitat i que garanteixen el dret a la informació, com a vehicle de difusió i promoció del català. Amb el seu tancament, la societat valenciana es queda sense cap mitjà públic en la llengua pròpia del país, ja que el govern valencià també s’ha encarregat de censurar i tancar les emissions de Canal 9 i de TV3.

 

El govern valencià i el govern espanyol del PP han fet desaparèixer de l’oferta informativa valenciana set canals de televisió i quatre de ràdio. Amb una sola característica que els unia: la llengua catalana. Queden dotzenes de cadenes en funcionament, tant de ràdio com de televisió, però ja no n’hi ha cap ni una que parli en la llengua dels valencians.

 

Tot això en tres anys. El 17 de febrer de 2011 a dos quarts de deu del vespre, després de vint-i-sis anys d’emissió, apagaven a la força el senyal de TV3 a tot el País Valencià. I ara, el 20 de gener de 2014, a les vuit en punt del vespre, s’han tancat les de Catalunya Ràdio. Entremig, el 29 de novembre passat, després de vint-i-quatre anys d’emissió, desapareixien de les ones la ràdio i la televisió públiques valencianes. Avui, més de tres dècades després de la Llei d’Ús i Ensenyament i de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia, totes les emissores de ràdio i televisió que emeten al País Valencià, un centenar llarg, emeten en castellà.

 

El Partit Popular, amb el silenci còmplice de la resta de formacions polítiques espanyoles, està fent una croada contra la llengua catalana en totes les variants. El govern espanyol vol reduir la nostra llengua a l’àmbit folklòric i encara gràcies, esborrant el petit avenç que s’havia aconseguit en l’amarga i llarga transició valenciana. Aquesta és la cara real del model polític i cultural espanyol. D’aquells que encara s’atreveixen a dir que cal dialogar i no imposar.

 

En l’actual context d’informació a través de les noves tecnologies arreu del món, el tancament de Catalunya Ràdio promogut pel govern valencià i espanyol, només s’entén des de la censura d’aquells qui volen negar l’existència d’una nació i una llengua que ens uneix al conjunt de ciutadans dels Països Catalans.

 

És per tot això exposat anteriorment, el Grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular proposa que el Ple de l’Ajuntament de Mataró adopti els acords següents:

 

Primer.- Manifestar el rebuig de l’Ajuntament de Mataró al nou atac contra la llengua catalana i al lligam entre territoris dels Països Catalans, amb el tancament de les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (Catalunya Ràdio) al País Valencià.

 

Segon.- Exigir a la Generalitat Valenciana les accions legals i polítiques necessàries perquè amb la màxima celeritat Catalunya Ràdio es pugui tornar a escoltar amb normalitat al País Valencià.

 

Tercer.- Notificar aquests acords a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, a la Presidència de les Corts Valencianes i a la Presidència de la Generalitat Valenciana”.