Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde i regidors de l’Ajuntament signen la denúncia davant les institucions europees contra l’Estat pel 9N

Escoltar

L’alcalde i regidors de l’Ajuntament signen la denúncia davant les institucions europees contra l’Estat pel 9NL’alcalde de Mataró, Joan Mora, i deu regidors de l’Ajuntament de Mataró han subscrit públicament aquesta tarda la denúncia que ahir van fer diferents càrrecs electes del Parlament de Catalunya davant les institucions europees contra l’Estat Espanyol per vulnerar el dret del poble català a decidir el seu futur polític el 9-N.


 

A l’acte, celebrat a les 18.30 h a la Sala dels Lleons de l’Ajuntament, han participat els següents electes locals:

 

-Joan Mora, Joaquim Fernàndez, Núria Calpe, Montserrat Rodríguez, Pere Galbany, Miquel Rey, Olga Ortiz, Ramon Reixach, del grup municipal de CiU

-Esteve Martínez i Conxita Calvo, del grup municipal d’ICV-EUiA

-Xavier Safont-Tria del grup municipal de la CUP

 

També han assistit com a públic representants d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana.

 

El text exacte que han signat els regidors de Mataró és:

 

“Els sotasignats, ciutadans europeus i catalans, fem nostra la denúncia subscrita pels càrrecs electes del Parlament de Catalunya, del Parlament Europeu, de les Corts espanyoles i dels Ajuntaments de Catalunya, contra l’Estat espanyol per què vulnera el dret del poble català a decidir el seu futur polític i l'impedeix l’exercici de la democràcia mitjançant qualsevol sistema de consulta reconegut internacionalment. 

 

En aquest sentit, AFIRMEM que:

 

1.- El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà i, com a tal, es reconeix a sí mateix el dret a decidir el seu futur polític.

 

2.- El poble català, directament o mitjançant els seus representants polítics, ha expressat repetidament la seva voluntat de decidir el seu futur polític.

 

3.- El Parlament i el Govern de Catalunya han seguit tots els passos necessaris per poder complir el mandat democràtic d’exercir el dret a decidir, derivat de les eleccions del 25 de novembre de 2012.

 

4.-La posició espanyola és contrària a la pràctica internacional pròpia de països democràtics, com són els casos del Canadà amb el Quebec i del Regne Unit amb Escòcia.És per tot això que posem en coneixement de les Nacions Unides, del Parlament Europeu, de la Comissió Europea, del Consell d’Europa i de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa que:

 

1.-Des de Catalunya s’han exhaurit les vies legals dins de l'Estat espanyol per trobar un acord polític que permeti celebrar un referèndum o consulta sobre el futur polític de Catalunya, inclosa l'opció de la independència.

 

2.-Existeix una manca absoluta de voluntat política per part del Govern espanyol per establir marcs de diàleg i de negociació i també constatem la seva negativa permanent a fer possible l’exercici del dret a decidir del poble català.

 

3.-L’acumulació de dificultats i de negatives per part de les màximes institucions polítiques i judicials de l’Estat espanyol, que refusen constantment totes les propostes que s’han fet des de Catalunya, s’agreuja amb una decidida involució política i democràtica, clarament dirigida a debilitar l’autogovern català. Aquesta involució avui s’expressa amb total claredat en els aspectes polítics, competencials, financers, socials, culturals i lingüístics.

 

4.-Ens sentim legitimats per emprendre totes les actuacions necessàries, de forma pacífica i democràtica, que ens permetin conèixer la voluntat majoritària del poble de Catalunya amb relació al seu futur polític i , posteriorment, per obrar en conseqüència seguint aquest mandat democràtic.

 

És per això que, en aplicació dels principis democràtics que inspiren la Carta Fundacional de les Nacions Unides i dels successius pactes i tractats internacionals que garanteixen els drets dels pobles a decidir el seu futur polític, sol·licitem a les Nacions Unides, al Parlament Europeu, a la Comissió Europea, al Consell d'Europa i a l’OSCE, que duguin a terme les actuacions necessàries per garantir que el poble català pugui decidir, democràticament, el seu futur polític.”