Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde presideix l’acte commemoratiu del centenari del naixement d’Esteve Albert

Escoltar

L’alcalde presideix l’acte commemoratiu del centenari del naixement d’Esteve Albert

El periodista Xavier Garcia Pujades oferirà la conferència “Esteve Albert, un patriota social”



L’alcalde, Joan Mora, presidirà demà, a les 19.30 h, l’acte commemoratiu del centenari del naixement de l’activista cultural i polític Esteve Albert i Corp (1914-1995). L’acte, que tindrà lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament, està organitzat per la Comissió Esteve Albert a Mataró, Òmnium Cultural Mataró-Maresme i l’Ajuntament i forma part d’un programa d’activitats que donarà a conèixer millor la figura i obra del polifacètic Albert.


 

En el transcurs de l’acte, el periodista i escriptor Xavier Garcia Pujades oferirà la conferència “Esteve Albert, un patriota social”. Garcia Pujades ha estat el biògraf d’Albert i n’ha escrit el llibre “Esteve Albert, un home de cultura pirinenca”.

 

En la commemoració del centenari hi seran presents diferents membres de la família Albert i el comissari de l’Any Esteve Albert, Jordi Pasques.

 

El programa commemoratiu ha estat dissenyat per una comissió formada pels Amics de Ca l’Arenas, el Club d’Opinió Jaume Llavina, el Foment Mataroní, el Grup d’Història del Casal, la Sala Cabanyes i Joan Safont i Carles Maicas (a títol personal) i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró. Aquest programa commemoratiu s’afegeix als diferents homenatges que es fan al llarg de l’any en diferents municipis catalans i a Andorra.



El primer acte va tenir el lloc el 14 de març amb la presentació del recull de poemes “Camins de poesia”, editat per Voliana Edicions, a la llibreria Dòria Llibres. El següent serà el 23 de juny que es dedicarà a la figura d’Albert l’arribada de la Flama del Canigó tot recordant el seu paper com a impulsor d’aquest acte, i durant dues setmanes de novembre la Sala Cabanyes representarà una obra seva, “Medea”, dirigida per Toni Grané i Carles Maicas. Durant l’any s’han programat diversitat d’actes de diferents disciplines per fer patent la figura polifacètica d’Albert.



La Xarxa de Biblioteques de Mataró també s’afegeix a l’homenatge i oferirà una Guia de recursos sobre l’obra d’Albert.

 



Esteve Albert i Corp



Esteve Albert va ser un destacat poeta, historiador, arqueòleg, antropòleg, activista cultural i polític, dramaturg, director teatral i impulsor d’iniciatives de tota mena com ara la Flama del Canigó i els pessebres vivents.



Nascut a Dosrius l’any 1914, Albert va passar una bona part de la seva vida adulta a Mataró on va entrar en contacte amb el Centre Catòlic d’Obrers i l’Agrupació Científico-Excursionista. Va participar a la fundació del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró i va col·laborar amb la Secció Arqueològica del Museu de Mataró. Va començar a escriure articles en diferents periòdics, abans d’entrar de ple al món del teatre. Entre assaigs, reculls de poemes i obres de teatre va arribar a publicar més de 50 títols. L’any 1989 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi. Va morir a Andorra la Vella l’any 1995.