Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament atorga la Medalla de la Ciutat a la UGT

Escoltar

L'Ajuntament atorga la Medalla de la Ciutat a la UGT

Josep M. Álvarez ha recollit aquest vespre el guardó al Saló de Sessions



La Unió General de Treballadors (UGT) ha rebut avui, a les 19.30 h, la Medalla de la Ciutat, una distinció que el Ple de la Corporació va acordar concedir amb motiu del 125 aniversari de la fundació del sindicat. L’acte ha estat presidit per l’alcalde, Joan Mora, i ha tingut lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament, que s'ha omplert per homenatjar la formació sindical.


El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha estat l’encarregat de recollir la distinció de l’Ajuntament juntament amb el secretari general de la UGT al Maresme, Lluís Torrents.

  

Minuts abans de recollir el guardó i el pergamí que acredita la distinció, l’historiador Ramon Salicrú ha glossat la figura de la UGT i el regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, ha llegit l'acord de Ple en el qual es va resoldre atorgar la Medalla de la Ciutat al sindicat.

 

L’expedient municipal amb el qual s’ha instruït la concessió de la Medalla de la Ciutat destaca que la UGT ha liderat des de la seva fundació la conquesta de drets per als treballadors i treballadores. L’Ajuntament reconeix amb el guardó el paper social que ha tingut el sidicat i, en especial, amb les activitats organitzades a l’anomenada Casa del Poble, que va esdevenir un espai popular de trobada de treballadors. Així mateix, es posa en valor també la participació de la UGT en diferents àmbits de Mataró mediant en conflictes, col·laborant amb el teixit social i econòmic, aportant propostes, iniciatives i opinions.

 

 

Mataró, embrió de la UGT

 

L’estiu del 1887, el Centre Obrer de Mataró, on s’integraven diferents societats obreres vinculades als socialistes de la ciutat i als seus simpatitzants, va proposar convocar un “congrés nacional de totes les classes treballadores”. La proposta es va concretar mesos més tard en una reunió de representants d’arreu d’Espanya en el número 29 del carrer Tallers de Barcelona. La reunió tenia per objectiu constituir una federació que unifiqués els esforços de les societats obreres espanyoles per fer front a la crisi econòmica d’aleshores.

 

El 12 d’agost del 1888 es va celebrar el congrés proposat en el qual es va prendre la decisió de fundar la Unió General de Treballadors (UGT), un nou sindicat que naixia sota l’orientació de l’ideari socialista.