Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mägo de Oz encapçala l'àmplia oferta musical d’unes Santes que volen arribar a tots els públics

Escoltar

Mägo de Oz encapçala l'àmplia oferta musical d’unes Santes que volen arribar a tots els públics

Es consoliden espais com el Familiar al Parc Central i se n’afegeixen com el Pati del Cafè Nou



El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha presentat avui en roda de premsa la programació de la Festa Major de Mataró. Aquesta edició destaca per la gran oferta d’activitats musicals i familiars. El concert gran d’enguany serà gratuït i portarà al grup Mägo de Oz al nou escenari del Port, gràcies al suport dels promotors privats.


 

Tot i que en aquesta edició es recupera el Pati del Cafè Nou per fer-hi activitats, s’ha volgut concentrar espais per disminuir les despeses d’infraestructura. Les aportacions d’entitats, com és el cas de la Fundació El Maresme en l’organització de les activitats de Dissantes i el suport de diferents operadors privats, faran possible mantenir una programació de qualitat. Es consoliden l’Espai Familiar i dos dels espais que van estrenar ubicació l’any 2013: el Ball de Requisits al Parc Central i La Ruixada al recinte firal del Nou Parc Central.

 

El programa d’actes comprèn del dissabte 19 de juliol al dimarts 29 de juliol.

 

 

Els concerts

 

Durant els 11 dies de festa hi haurà la participació de 47 conjunts musicals, tant de Mataró com d’altres punts del país i d’àmbit estatal, en 13 espais diferents. A més del concert de Mägo de Oz, també cal destacar la presència de grups com ara Txarango, Strombers, Ebri Knight, Oques Grasses, La Terrasseta de Preixens, Coses, Itaca Band, Miquel del Roig, Aviadors Anglesos, The Cabrians and Jazz Maresme, Gospelsons, Els Laietans, ElsVinardells i el concert conjunt que oferiran l’Agrupació Musical del Maresme i Pep Gimeno “Botifarra” per celebrar el 30è aniversari de La Banda, entre d’altres.

 

L’estructura de la nit del 26 canviarà respecte als últims anys ja que al Parc Central s’hi faran els concerts de Dissantes. El ball passa a la plaça de Santa Anna amb la Vella Dixieland de protagonista, mentre que a la plaça de l’Ajuntament hi haurà els concerts de Marrinxa. El dia 29 al Parc Central hi tindrà lloc l’Espectec Final amb les orquestres Mitjanit i La Selvatana, qui prèviament haurà fet el concert de Festa Major.

 

La contraprogramació del Desvetllament Bellugós anirà a càrrec de l’emissora 40 Principals que amb el Tour 40 oferirà un gran espectacle amb projeccions i sistema mapping 3D, amb la música dels discjòqueis Ernest Codina, Adrià Ortega i Roger Carandell.

 



Actes tradicionals

 

La festa comença protocol·làriament dissabte 19 de juliol amb l’Estrena. El director del Museu de la Música de Barcelona, Jaume Ayats, oferirà una conferència parlant de la Missa de Les Santes, abans que l’alcalde, Joan Mora, encarregui a l’Herald que estengui a la ciutat la Proclama de la Festa Major.

 

Aquest any Les Santes se sumen a la celebració del Tricentenari. La Postal de Gegants tindrà una convidada de luxe: la Geganta Elisabeth-Christine Brunswick (Alemanya), que representa a qui va ser l’esposa de l’arxiduc Carles d’Àustria, que va desembarcar a Mataró el 25 de juliol de 1708.

 

La Colla de Diables de Mataró organitza enguany l’Encesa. Mostra de balls de diables de Catalunya, a la qual hi participen la majoria de colles de diables centenaris més antigues de Catalunya, començant amb la lectura de versots i acabant amb una cercavila de focs amb prop de 400 diables.

 

Després de la jornada històrica de l’any passat, Mataró tornarà a viure una gran actuació castellera amb construccions de gamma extra amb els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.

 

La Pirotècnia Tomás serà l’encarregada d’omplir de foc la Festa Major. Escollida per la Comissió de Foc com a l’empresa que ofereix un millor espectacle, s’encarregarà dels Focs Artificials del 27 i de tancar la festa amb la tronada del 29.

 

Els diferents actes de foc durant la festa comptaran amb la col·laboració destacada de diferents colles convidades d’arreu de Catalunya i fins i tot de Mallorca.

 



Espai Familiar i teatre

 

L’Espai Familiar del Nou Parc Central es consolida oferint activitats familiars i per a adults. Aquest any hi destaca Guillem Albà i The All In Orchestra i sobretot l’espectacle d’Antonio Díaz, conegut com a Mago Pop. Cada tarda hi haurà un espai de joc a càrrec de Vilajocs, un espai de dibuix i pintura i un racó de contes, entre d’altres activitats i tallers diversos.

 

A l’escenari del Teatre Monumental s’hi podrà veure dos espectacles. Per un cantó un clàssic de Serafí Pitarra, “L’esquella de la torratxa” versionada per Egos Teatre. Per l’altre, es podrà veure “Shakespeare on the beat” de Moisès Maicas, un musical hip hop basat en “El somni d’una nit d’estiu”.

 

A l’Aula de Teatre la companyia catalana Ponten Pieportarà el sorprenent “Copacabana” que fusiona teatre visual i d’objectes amb cuina en directe i cabaret.

 

 

La botiga i les exposicions

 

Com l’any passat, la botiga de Les Santes s’instal·larà a Can Palauet. S’obrirà el 17 de juliol fins al dia 29, últim dia de Festa Major. Des de principis de juliol es podran comprar els productes en línia. Del 19 al 23 es farà la Fireta de Les Santes a la plaça de l’Ajuntament amb botigues amb productes relacionats amb la festa mataronina.

 

A partir del 2 de juliol a l’Ateneu Fundació Iluro s’hi mostrarà l’exposició de fotografies de Quim Puig amb les instantànies de Les Santes 2013 amb el títol de “Gent x Santes”. Es podrà visitar fins al 29 de juliol.

 

La programació s’anirà actualitzant al web www.lessantes.cat, en la qual a més a més s’inclouran diversos apartats multimèdia i participatius.

 

 

Santes ara, WhatsApp

 

Aquest any, l’Ajuntament ofereix una altra possibilitat de consulta del programa de Les Santes, a més del programa en paper i per internet, i que és a través dels sistema de missatgeria instantània WhatsApp amb la paraula clau “Santes ara”.

 




Mes del civisme

 

Durant Les Santes es continuaran les campanyes de conscienciació engegades els darrers anys com és la de reducció de l’ús d’envasos de vidre a la via pública i la reducció de riscos pel consum excessiu d’alcohol. En aquest sentit, les campanyes es veuran reforçades pels voluntaris que cada any participen activament a la festa (l’any passat en van ser uns 400). Per una banda, es faran cursos adreçats a aquells que manipulen i serveixen aliments, i per l’altra, es formaran en els riscos del consum abusiu d’alcohol perquè els voluntaris actuïn com a agents cívics i promoguin les actituds cíviques dels qui viuen la festa. Aquestes campanyes s’emmarquen en el projecte “Mataró, ciutat de valors” que el mes de juliol treballarà el civisme.