Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull la primera reunió del Consell per al foment i la difusió de l’obra de Gaudí

Escoltar

Mataró acull la primera reunió del Consell per al foment i la difusió de l’obra de Gaudí

L’acte ha tingut lloc a la Nau Gaudí amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell



La Nau Gaudí ha acollit avui dimarts 25 de febrer la constitució i primera reunió del Consell per al foment i la difusió de l’obra de Gaudí. El Consell està presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, i en formen part els propietaris de les obres de Gaudí de titularitat privada, representants de les obres de titularitat pública, experts amb un coneixement reconegut en la obra de Gaudí i responsables del Govern de la Generalitat, entre els quals l’alcalde de Mataró, Joan Mora, en representació de la Nau Gaudí. També hi ha assistit el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez.


 

La constitució del Consell per al foment i la difusió de l’obra de Gaudí és un acord de Govern del passat 18 de febrer. Aquest òrgan consultiu neix amb la voluntat d’impulsar, fomentar i difondre el coneixement de l’obra de Gaudí i per possibilitar l’intercanvi d’informació sobre les diverses actuacions entorn d’aquesta obra.

 

Entre les tasques que té encomanades, el Consell estudiarà la constitució d’una xarxa dels diversos edificis creats per Gaudí a Catalunya, facilitant-ne l’estudi, la possibilitat de visitar-los i el foment de la recerca sobre l’obra de l’arquitecte, sobre la qual en vetllarà per tal que continuï sent un patrimoni Catalunya referent d’un estil arquitectònic únic i singular.

 

Els orígens d’aquest òrgan estan en la Declaració de Mataró, signada el 23 de novembre de 2013 per part de propietaris de les principals obres d’Antoni Gaudí i diversos representants d’entitats i institucions que treballen per preservar la seva obra.

 

Finalitzada la reunió, el conseller ha destacat el valor que té per a tots els assistents al Consell "el treball cooperatiu entre tots els propietaris d'algun element gaudinià". Ha afegit que en la reunió "s'ha definit un programa de treball a través d'una secretaria técnica que portarà Mataró". Entre altres coses també s'ha acordat en la reunió "crear un portal web de síntesi de tot el món gaudinià, compilar tots els processos de reforma que s'han fet i posar-los a disposició d'aquells que ho vulguin, millorar la manera d'exposar Gaudí i treballar en la projecció internacional del llegat Gaudí". El conseller ha remarcat que "estem posant les bases perquè la presència de Gaudí en la nostra societat sigui més rica, més visible i més reconeixible" i ha puntualitzat que s'ha arribat aquí gràcies a la iniciativa de Mataró d'unir a tots els propietaris i entitats relacionades amb el llegat Gaudí en la Declaració de Mataró i impulsar la Nau Gaudí com a km 0. 

 

Mascarell ha donat a conèixer que la segona reunió es farà a la Nau Gaudí de Mataró cap al mes d'octubre i que servirà per posar en comú la feina feta fins aleshores.

 

L'alcalde ha afegit que Mataró es posa com a fita que "la Nau Gaudí, el km 0, sigui coneguda a nivell internacional i es pugui incorporar a tot aquest circuit turístic format per les obres de Gaudí que visiten milers de persones".

 

 

Gaudí a Catalunya

 

A Catalunya estan declarats com a béns culturals d’interès nacional, en la categoria de monuments històrics, 13 edificis de Gaudí, reconeguts al Decret 1794/1969, de 24 de juliol. Així mateix, l’obra de Gaudí va ser inclosa a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO en la Resolució del Comitè reunit l’any 1984. Aquesta Resolució incloïa el Parc Güell, la Casa Milà i el Palau Güell. L’any 2005 l’obra de Gaudí es va ampliar i es van incloure a la Llista del Patrimoni Mundial la Façana del Naixement i la Cripta de la Sagrada Família, la Casa Vicens, la Casa Batlló i la Cripta de la Colònia Güell.

 

La composició del Consell per al foment i la difusió de l’obra de Gaudí és la següent:

 

. Cripta de la Colònia Güell (Eugènia Garcia Puig)

. Casa Batlló (Malú Piedrabuena Ruiz-Tagle)

. Casa Vicens (Tarek Masri Costejà)

. Palau Güell (Maria Carmen Perella Cosconera)

. Parc Güell (Ignasi Armengol Villà)

. Casa Calvet (Santiago Llensa Boyer)

. Col·legi Teresià (M. José Monserrat Mesanza)

. Pavellons de la Finca Güell (Lourdes Cirlot Valenzuela)

. Torre Bellesguard (Anna Mollet Guilera)

. Portal i Tanca Finca Miralles (Marta Plasencia Reyes)

. Nau Gaudí de Mataró (Joan Mora i Bosch)

. Casa Milà (Marta Lacambra Puig)

. Temple de la Sagrada Família (Xavier Miralles Mas)

 

També formaran part del Consell el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni; el subdirector general del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic; la cap de la Divisió d’Actuacions en Museus i Monuments del Departament de Cultura; el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya; l’adjunt al cap de Gabinet de Departament de Territori i Sostenibilitat; i els experts que el conseller de Cultura designi per raó del seu reconegut coneixement en l’obra d’Antoni Gaudí.