Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra el 25è aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística

Escoltar

Mataró celebra el 25è aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística

El Centre de Normalització Lingüística del Maresme lliura els premis del 2n concurs de micorelats a Twitter


L’alcalde, Joan Mora, ha presidit avui l’acte de celebració del 25è aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística organitzat pel Centre de Normalització Lingüística del Maresme. L’acte, que ha tingut lloc a la seu del CNL Maresme (pl. dels Bous, 3-5. Mataró), ha aplegat prop d’un centenar de persones que, com a cloenda, han pogut escriure en un mur del pati la paraula que més els agrada o que els resulta més original i divertida.

 

La directora del CNL del Maresme, Núria Pera, va conduir l’acte, i el regidor de Política Lingüística i president del Consell del CNL del Maresme, Joaquim Fernàndez, en va fer l’obertura tot destacant la feina feta des del Centre al llarg de l’any passat. També hi ha intervingut la representant de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Elena Blaya.

 

L’acte ha inclòs la lectura, a càrrec dels seus autors, alumnes dels cursos de suficiència d’Arenys de Mar i Calella, de dos relats guanyadors del concurs de Contes del Món del CPNL. A continuació ha tingut lloc el lliurament de premis del 2n concurs de microrelats a Twitter del CNL Maresme. Els guanyadors, que van haver d’escriure un relat de 140 caràcters com a màxim, són Maria Teresa Saborit Molist (1r premi), Oriol Font Bassa (2n premi) i Maribel Camps Molina (3r premi).

 

L’alcalde, Joan Mora, ha tancat l’acte destacant que el català ha de seguir sent “punt de trobada i acollida” i va animar al CNL del Maresme a seguir desenvolupant una feina “que continua sent necessària perquè mai es perdi aquesta llengua”.

 

 

Balanç del 2013

 

El CNL del Maresme ha organitzat 107 cursos dels diferents nivells al 2013 amb 2.174 inscrits, i 15 cursos extraordinaris dels plans d’acolliment amb 756 inscrits més. També ha dut a terme 158 activitats de coneixement de l’entorn, visites a museus, sortides culturals, passejades guiades, visites a mercats, etc.

 

Ha fet 114 activitats de foment de la lectura conjuntament amb les biblioteques de la comarca, i 89 activitats per dinamitzar el programa Voluntariat per la llengua, que ha tingut 373 parelles lingüístiques. L’objectiu general d’aquest programa és facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català la pràctica d’aquesta llengua en contextos reals de forma relaxada, per tal que es decideixin a parlar-la. Poden ser voluntaris totes les persones majors d’edat que parlin català habitualment i que puguin comprometre’s a dedicar 10 hores, una hora per setmana, a conversar en català amb la persona assignada. Els aprenents poden ser totes les persones majors d’edat que parlen mínimament en català, tot i que sigui amb dificultats, i que volen guanyar fluïdesa per poder usar aquesta llengua en les seves activitats quotidianes, laborals o de relació social.

 

Durant el 2013, el CNL també ha contribuït a la difusió de les campanyes “Català i empresa, ja estàs al dia?” i “I tu, jugues en català?”. Un total de 31 establiments comercials han signat acords de col·laboració amb el CNL del Maresme.