Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró crea un Comitè Municipal de l’Energia per impulsar actuacions d’estalvi i eficiència energètica

Escoltar

Mataró crea un Comitè Municipal de l’Energia per impulsar actuacions d’estalvi i eficiència energètica

Al 2014 es preveu redactar un pla d’acció i posar en marxa les primeres mesures

L’Ajuntament de Mataró ha creat el Comitè Municipal de l’Energia, un òrgan que té entre les seves funcions dissenyar la política energètica municipal.

 

El comitè està presidit pel regidor d’Administració i Atenció Ciutadana, Ramon Reixach, i les vicepresidentes són la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Montserrat Rodríguez, i la regidora de Via Pública, Obres, Serveis i Manteniment, Núria Calpe. També en formaran part com a vocals el coordinador general de l’Ajuntament, Francesc Esteve, i els coordinadors de les àrees d’Administració i Atenció Ciutadana, Aleix Pons;Via Pública i Equipaments Municipals, Antoni Merino; Promoció Econòmica i Innovació, Josep Pocurull; i Serveis Territorials, Lluís Berenguer.

 

El comitè es va crear per decret d’alcaldia el passat 3 d’abril. Les seves funcions són:

 

- Dissenyar la política energètica municipal.

- Impulsar, validar del Pla Energètic Municipal així com promoure la seva aprovació.

- Fixar objectius per a l’estalvi energètic i per a la compra d’energia.

- Impulsar i aprovar les mesures, projectes i accions orientats a l’eficiència i estalvi energètics.

- Difondre i divulgar els objectius i accions del pla, tant al personal de l’organització com a la resta dels ciutadans de Mataró.

 

A banda d’aquest òrgan, s’ha creat la figura del gestor energètic, un tècnic municipal que dirigirà i coordinarà els projectes estratègics en matèria energètica dels diferents serveis de l’Ajuntament. La seva funció principal serà definir i proposar al Comitè Municipal de l’Energia un Pla d’Estalvi Energètic, i assessorar aquest ens en la matèria. També actuarà com a secretari en les reunions del comitè.

 

 

Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica

 

L’estratègia d’estalvi energètic per a Mataró s’estructurarà en un pla d’acció. L’objectiu és redactar en els propers mesos les línies estratègiques d’aquest Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica i també determinar quines accions es podran desenvolupar ja durant el 2014. Cada any es definiran les actuacions a posar en marxa i també es fixarà un calendari per a les accions a llarg termini.

 

La creació del Comitè Municipal de l’Energia, la designació del gestor energètic municipal i la redacció del Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica són accions contemplades al Programa d’Actuació Municipal 2014, que entre els seus compromisos contempla promoure un model energètic basat en l’estalvi, l’eficiència i la implantació d’energies renovables.

 

L’estratègia s’emmarca també en l’adhesió de l’Ajuntament, al 2008, al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, instrument per implicar els governs locals en la lluita contra el canvi climàtic, assumint els mateixos compromisos de millora de l’eficiència energètica i l’ús de fonts d’energia renovables. Mataró també va posar en marxa al 1998 la seva primera Agenda 21, que es va actualitzar al 2009 per passar a anomenar-se Pla de lluita contra el canvi climàtic – Agenda 21 Mataró, i va elaborar de forma paral·lela un Pla d’acció per a l’energia sostenible.