Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró demana amb una declaració institucional que s’eixugui el deute a les farmàcies

Escoltar

Mataró demana amb una declaració institucional que s’eixugui el deute a les farmàcies

 

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró celebrada el 2 de juny va aprovar una declaració institucional que reclama mesures per eixugar el deute a les farmàcies.

 

La declaració es va aprovat amb els vots favorables de l’alcalde, CiU, PSC, ICV-EUiA i la CUP, i amb l’abstenció del PPC, mentre que PxC va votar-hi en contra. El text aprovat era una esmena a la totalitat del grup municipal d’ICV-EUiA a una proposta sobre la mateixa qüestió que havia presentat PxC, i que no va prosperar.

 

El text íntegre aprovat, del qual se’n va donar compte al Ple municipal del 5 de juny, és el següent:

 

“Són moltes les veus que estan demanant des de fa mesos a la Generalitat de Catalunya i el govern de l’Estat que deixin d’utilitzar la ciutadania com a ostatges de les seves polítiques entre institucions, en referència als impagaments a les farmàcies. Aquests impagaments fan que els professionals d’aquest sector es vegin en una situació molt difícil i tinguin moltes dificultats a l’hora de fer front als seus pagaments a proveïdors.

 

Qui surt perdent, a més dels farmacèutics i farmacèutiques, és la ciutadania en el seu conjunt, principalment aquelles persones malaltes i més desafavorides. I cal recordar que la crisi també ha afectat severament el sector farmacèutic, amb milers de llocs de treball perduts en els darrers anys al nostre país.

 

Hem de seguir reivindicant l’atenció sanitària universal, sense que cap persona sigui exclosa d’aquest dret. L’exclusió del sistema públic de salut suposa que moltes persones no tinguin accés a la medicació.

 

Cal lamentar que sempre siguin els ciutadans i ciutadanes qui acabin pagant-ne les conseqüències, i cal exigir especialment al govern de l’Estat que no utilitzi la tercera fase del pla de proveïdors per coaccionar la Generalitat de Catalunya. El govern espanyol fa una instrumentalització política quan saben que la Generalitat no té accés al crèdit més enllà del govern de l’Estat.

 

Per tot això, el grup municipal d’ICV-EUiA proposa l’adopció dels següents acords:

 

PRIMER.- Instar el govern de l’Estat a pagar puntualment els seus deutes amb la Generalitat de Catalunya, amb especial atenció a aquells que perjudiquen clarament la salut de la població, com passa en el cas dels pagaments a les farmàcies.

 

SEGON.- Instar el govern de la Generalitat a establir totes les mesures econòmiques possibles per tal d’evitar que les farmàcies no puguin dotar-se dels medicaments necessaris per a la població.

 

TERCER.- Comunicar els presents acords a les farmàcies radicades a la ciutat de Mataró, al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, i als grups parlamentaris al Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya”.