Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró es prepara per a la nit de Sant Joan

Escoltar

Mataró es prepara per a la nit de Sant Joan

La Flama del Canigó, fogueres, revetlles, màgia, bruixes, música i petardsLa nit de Sant Joan és la nit de les revetlles, les fogueres i els petards, tot embolcallat amb la màgia. L’Ajuntament ha reunit en un fulletó les activitats que es faran a Mataró durant aquella nit: la Flama del Canigó, Festes i revetlles i Fogueres, que han estat organitzades o han comptat amb la col·laboració de 15 entitats i associacions.


 

La festa però també ha d’anar acompanyada de la prevenció i en aquest sentit l’Ajuntament de Mataró té previst activar dilluns 23 a les 20.30 h en fase d’alerta el Pla Específic Municipal per a la revetlla de Sant Joan, que està coordinat pel Servei de Protecció Civil. El dispositiu de prevenció aplega efectius de Bombers, el SEM (Servei d’Emergències Mèdiques), les ADF (Agrupació de Defensa Forestal), la Creu Roja, i voluntaris, tots coordinats a través de la xarxa RESCAT. També hi ha un dispositiu especial de reforç de Policia Local i Mossos d’Esquadra.

 

El Pla Específic contempla les ubicacions de les fogueres, els llocs de venda de productes pirotècnics, les festes de carrer i les revetlles que han estat autoritzades per l’Ajuntament. Enguany s’han autoritzat 14 punts de venda de productes pirotècnics: 8 casetes i 6 locals.

 

La Policia Local i el Servei d’Espais Públics supervisaran la preparació de fogueres i retiraran els materials que puguin suposar perill.

 

 

La Flama del Canigó

 

La Flama del Canigó sortirà dilluns 23 de juny a les 18 h de Sant Simó i farà el següent recorregut: Sant Simó, ronda de Miguel de Cervantes, ronda de Rafel Estrany, carrer de Pablo Picasso, plaça de Rocafonda (lectura del manifest), avinguda del Perú, passeig de Rocafonda, carrer de Rocafonda, plaça de la Morberia, Camí Fondo, carrer del Portal de Valldeix, carrer de Sant Francesc d’Assís, plaça de Santa Maria, carrer de Santa Maria, carrer de Sant Cristòfor, carrer de Can Xammar (lectura del manifest), plaça de la Peixateria, carrer de Barcelona, Capella de Sant Sebastià/Portal de Barcelona, La Riera i Ajuntament.

 

I paral·lelament la Família Robafaves sortirà a la mateixa hora de Can Marfà amb el següent recorregut: Can Marfà, carrer de Jordi Joan, carrer de Pascual Madoz, carrer de Sant Pelegrí, Baixada de les Espenyes, carrer de Can Xammar, carrer de Sant Cristòfol, plaça de la Peixateria, carrer de Barcelona i Capella de Sant Sebastià.

 

A les 19 h començaran els actes davant de l’Ajuntament amb balls populars a càrrec del grup Esbart Dansaires d’Iluro i música tradicional enregistrada i en directe a càrrec del músic Pau Benítez.

 

A les 19.15 h el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, rebrà la Flama del Canigó al Portal de Barcelona de la mà del grup Maimakansu que aniran acompanyats pel Grup de Bicicleta de la UEC. El grup en cercavila amb la Família Robafaves es dirigirà cap a l’Ajuntament.

 

La Flama del Canigó arribarà a l’Ajuntament a les 19.30 h on es farà l’encesa del pebeter i tindrà lloc la lectura del missatge comú arreu dels Països Catalans, escrit pel periodista Carles Capdevila. L’acte, que acabarà amb el repartiment de la flama i sortida cap a diferents indrets de la ciutat, està organitzat pel Club d’Opinió Jaume Llavina i Òmnium Cultural amb la col·laboració de l’Ajuntament.

 

 

Festes i revetlles

 

Aquest any, fins ara, hi ha programades 6 revetlles i festes, algunes amb sopar popular inclòs i altres només amb música i activitats infantils. La novetat d’aquest any és la Revetlla de Sant Joan que organitza la Colla castellera Capgrossos de Mataró als Jardins de l’antic Escorxador. Aquesta revetlla pren el relleu a la que havia organitzat El Públic a la plaça de Can Xammar els últims anys. Les altres festes programades són la ja tradicional del carrer de Sant Joan amb el Sopar de Serenata i la Baixada de les Bruixes i els Follets, la de la plaça de Rocafonda, al Camí de la Serra, al carrer d’Altafulla i a Peramàs-Esmandies (cruïlla de la ronda de Leopoldo O’Donnell amb la ronda d’Antoni Comas).

 

Pel que fa a les fogueres, estan previstes la que es farà al carrer de Sant Joan (a l’aparcament de Can Maitanquis) i a la plaça de Can Gassol (cruïlla del carrer d’Enric Prat de la Riba amb la ronda d’Alfons X El Savi).

 

 

Revetlles amb precaució

 

L’Ajuntament recomana seguir els consells de Protecció Civil que difon la Generalitat a través del díptic “Revetlles amb precaució” per gaudir de la festa, i que es pot consultar al web municipal. Si malgrat tot es produeix una emergència cal trucar al telèfon 112.

 

S’ha de tenir especial cura en la compra i manipulació de pirotècnia. Sobretot, és important comprar els productes pirotècnics en locals autoritzats, no guardar petards a les butxaques, vestir amb roba de cotó, no fer servir articles pirotècnics a la vora del bosc, no llançar petards contra ningú ni a les fogueres i que els menors estiguin sempre supervisats per un adult.

 

 

Operatiu de neteja

 

La recollida de la brossa s’avançarà dilluns 23 a les 15 h, per seguretat del servei i per buidar els contenidors abans de la revetlla.

 

Dimarts, el Servei d’Espais Públics reforçarà l’operatiu habitual de neteja de la sorra de les platges amb 14 operaris que se sumaran als 4 que hi treballen habitualment, a més dels tractors i els vehicles 4x4. Així, es vol garantir que les platges estiguin en òptimes condicions per tal que els banyistes puguin gaudir-ne l’endemà de la revetlla, festivitat de Sant Joan. També s’ha previst un servei de neteja amb aigua al passeig Marítim i en els passos soterranis.

 

També es reforça la neteja dels carrers a tota la ciutat, amb 6 operaris més a banda dels 11 efectius habituals. Per últim, dimecres es procedirà a la neteja de les fogueres cremades.