Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró homenatja l’artista Santi Estrany amb l’acte institucional de concessió de la Medalla de la ciutat

Escoltar

Mataró homenatja l’artista Santi Estrany amb l’acte institucional de concessió de la Medalla de la ciutat

La família de l’artista Santi Estrany i Castany (Mataró, 1923-2013) va rebre ahir de mans de l’alcalde, Joan Mora, la Medalla de la ciutat a títol pòstum, un guardó que diverses entitats van demanar a l’Ajuntament pocs mesos després de la seva mort.

 

A les 19.30 hores va tenir lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament (La Riera, 48) l’acte institucional de concessió de la Medalla a aquest artista que va destacar per les seves pintures amb interpretacions geomètriques de ciutats i pels esgrafiats d’homes amb màquines que va fer a moltes façanes d’edificis. La seva vocació artística es va complementar amb 45 anys dedicats a la docència, tasca que també han volgut destacar les entitats que en el seu dia van sol·licitar el guardó i que, ja al novembre passat, li van organitzar diversos actes de reconeixement, sobretot l’Associació Sant Lluc per l’Art i l’Associació d’Amics de Ca l’Arenas, que van impulsar la petició de la Medalla.

 

Santi Estrany i Castany era Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, pèrit Industrial i llicenciat en Belles Arts. Artista de llarga trajectòria, de caràcter polifacètic i innovador i activista de l’art i la cultura, va presentar exposicions estatals i internacionals. També va exposar ex libris en exposicions internacionals i va publicar el llibre “L’art gràfic al Noucentisme”, el text de la seva tesi doctoral.

 

Durant l’acte d’homenatge, Jordi Dòria, nebot de l’artista, va glossar la figura de Santi Estrany, de qui va destacar la “gran capacitat dialèctica i comunicativa” i el fet de ser un “gran treballador” i un home “molt actiu” que “va portar el nom de la ciutat pel món”. Dues nebodes d’Estrany, Montserrat Dòria i Betlem Estrany, van ser les encarregades de rebre la Medalla de la Ciutat a títol pòstum de mans de l’alcalde. Betlem Estrany va agrair l’homenatge a les dues entitats impulsores i a la resta d’associacions i col·lectius que s’hi van afegir a la petició, així com a l’Ajuntament.

 

Finalment, l’alcalde va tancar l’acte qualificant Estrany d’“home de neguit i gran activitat”, que va ser “un noucentista de cap a peus i mataroní”.