Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en marxa una ruta turística en record de l’impulsor del primer tren de la península

Escoltar

Mataró posa en marxa una ruta turística en record de l’impulsor del primer tren de la península

El proper dissabte, 1 de novembre, Mataró estrena una nova ruta guiada titulada “Miquel Biada, el primer ferrocarril”, que fa un recorregut pels escenaris relacionats amb la vida de l’impulsor del primer tren de la península (Barcelona-Mataró, 28 d’octubre de 1848).


 

La visita guiada és gratuïta, dura 1 h i mitja aproximadament i comença a les 10.30 h davant l’Ajuntament (La Riera, 48).Hi haurà també una segona sessió el dissabte 29 de novembre, a les 12 h.

 

L’Ajuntament organitza aquesta ruta amb l’objectiu de visitar escenaris relacionats amb la vida de Miquel Biada i Bunyol a Mataró, que permeten acostar-se a la seva època i a la revolució que va significar l’arribada del tren. El guia desgrana aspectes de la seva trajectòria vital, des de l’estada i els seus negocis a Veneçuela i Cuba com a indiano fins a arribar al gran projecte dels seus últims anys, la promoció de la línia de tren entre Barcelona i Mataró.

 

L’itinerari previst és:

 

1. Ajuntament de Mataró.  Conxtextualització de l’epoca i accés al 1er pis per veure les pintures de Puiggalí (representació del ferrocarril) i la galeria dels Mataronins Il·lustres, on hi ha el retrat de Miquel Biada, obra de Rafael Estrany.

 

2. Museu de Mataró. Can Serra. Visita a la segona planta, on hi ha elements vinculats al ferrocarril. Seguidament, parada a plaça Santa Maria per mostrar que en dita basílica van batejar Miquel Biada (no s’entra) i observar els poms de dues cases de la plaça, que tenen un ferrocarril. El dia 29 de novembre, enlloc de la visita al Museu (que al matí estarà tancat) es visita l’exposició “Imatgeria popular del Carril de Mataró", del Museu Arxiu de Santa Maria.

 

3. Carrer d’Argentona, parada davant la casa natal de Miquel Biada.

 

4. La Riera: observació de l’arquitectura i dels casals que van deixar els indianos a la ciutat. Parada a la casa Arenas Fontrodona (abans Can Miracle) com a exemple de casa d'un indià mataroní.

 

5. Carrer de Sant Antoni: parada al lloc on va morir Miquel Biada.

                                                                                                                          

6. Carrer de Sant Felicià (prop del Cafè de Mar): explicació de com Biada va tirar endavant el projecte del ferrocarril.  

 

7. Plaça de Miquel Biada: parada final davant l’estació de tren per descriure com va ser la inauguració del primer tren de la península.

 

La ruta finalitza amb un petit detall gastronòmic: una presa de xocolata amb la imatge de la locomotora que elabora la pastisseria Uñó.

 

 

Ofrena floral al cementiri dels Caputxins

 

El mateix dissabte 1 de novembre, a les 13 h, tindrà lloc al Cementiri dels Caputxins la tradicional ofrena floral que l’Ajuntament organitza cada any amb motiu de l’aniversari del primer ferrocarril de la península.

 

L’acte, en el qual hi participen habitualment descendents i família de l’impulsor del primer tren i representants del Cercle Històric Miquel Biada, se celebrava a la plaça de davant de l'estació de Renfe i enguany es trasllada al panteó de Miquel Biada que hi ha al cementiri més antic de la ciutat (passeig Molins, 69).