Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró reivindica Miquel Biada i la primera línia de tren de la península

Escoltar

Mataró reivindica Miquel Biada i la primera línia de tren de la península

L’acte consistirà en la lectura del manifest “Biada, símbol de Mataró” i una ruta guiada pels principals indrets de la ciutat relacionats amb el ferrocarril

Mataró, coincidint amb el 225 anys del seu naixement i el projecte “Mataró, ciutat de valors”, reivindica aquest dissabte, 29 de novembre, la figura del mataroní Miquel Biada i Bunyol (Mataró, 1789-1848), promotor de la construcció de la primera línia de ferrocarril de la península, inaugurada el 28 d’octubre del 1848 entre Barcelona i Mataró.

 

La jornada s’iniciarà a les 12 del migdia, davant de l’Ajuntament, amb una ruta guiada pels principals indrets de la ciutat que tenen relació amb la vida del promotor del ferrocarril o la línia de tren, com el Museu de Mataró, el Museu Arxiu de Santa Maria, la casa de la família Biada o algunes cases d’indians.

 

Seguidament, a 2/4 de 2 del migdia, a l’estació de Rodalies de Mataró, es farà lectura d’un manifest. Un text difós pel Cercle Històric Miquel Biada i secundat per diverses entitats de la ciutat que reivindica la figura del promotor del primer ferrocarril peninsular com a símbol de la ciutat i reclama que Mataró sigui reconeguda com “el quilòmetre zero del transport ferroviari de l'Estat”.

 

Participaran en aquest esdeveniment l’alcalde de Mataró, Joan Mora; el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font; el director de Rodalies de Catalunya, Miquel Pérez; i el president del Cercle Històric de Miquel Biada i descendent del promotor del primer ferrocarril, Antoni Biada. També està previst que assisteixin a l’acte els exalcaldes de Mataró Manuel Mas i Joan Majó, i la directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya, Pilar Garcia.

 

En cas de pluja, la ruta guiada se suspendrà i la lectura del manifest tindrà lloc al Centre Cívic Cabot i Barba (plaça de Miquel Biada, 5), davant de l’estació.

 

Aquest acte s’emmarca en el projecte “Mataró, ciutat de valors”, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Mataró i l’Associació Cultural Valors, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Durant aquest any, cada mes, la capital del Maresme reflexiona entorn d’un valor. Aquest novembre el valor de debat és la iniciativa i la figura històrica que s’ha associat a aquest tema ha estat precisament Miquel Biada.