El projecte europeu Grundtvig Protect, que va començar el 2011, va finalitzar ahir al vespre amb un acte de cloenda en el qual hi van assistir els formadors i voluntaris que han participat en el projecte. L’objectiu principal d’aquest ha estat formar persones d’origen immigrant perquè puguin col·laborar en casos d’emergència amb els cossos de seguretat. L’acte el va presidir la regidora de Via Pública, Núria Calpe.
Grundtvig Protect és un projecte europeu, en el qual també hi han participat les ciutats de Berlín, Amsterdam i Viena, que durant tres anys ha treballat amb tres propòsits:
. Formar en aspectes interculturals als agents dels cossos de seguretat que intervenen en emergències,
. Formar a persones immigrades perquè col·laborin com a voluntaris amb els serveis de Protecció Civil en cas d’emergències, i
. Informar a entitats, associacions i veïns de com prevenir i actuar en cas d’emergències.
Així, s’ha realitzat formació a 30 agents dels cossos de seguretat i s’ha format a 14 voluntaris. Aquests han rebut un curs de 100 hores (70 teòriques i 30 de pràctiques) sobre primers auxilis, prevenció de riscos i suport en incendis, accidents de trànsit, domèstics o aquàtics, coneixements bàsics de protecció civil i del medi ambient, civisme i convivència. Els voluntaris són adults d’origen immigrant, membres d’una entitat o associació.
La formació als voluntaris ha seguit la metodologia del sistema d’Aprenentatge-Servei (APS), que vincula el procés formatiu dels participants a la realització de serveis a la pròpia comunitat, treballant sobre necessitats reals de l’entorn, amb l’objectiu de millorar-lo. La formació ha anat a càrrec de membres de la Creu Roja, la Policia Local, Protecció Civil, Bombers de la Generalitat de Catalunya i Mossos d’Esquadra.
A més també s’han organitzat 2 xerrades informatives obertes, a Cerdanyola i Rocafonda, adreçades a entitats i veïns, que van comptar amb l’assistència de 116 persones.
Al llarg dels tres anys que s’ha desenvolupat el projecte Grundtvig Protect a Mataró hi han participat 419 persones que o bé han estat formades (membres dels cossos de seguretat o voluntaris) o bé han assistit a una xerrada informativa.
Un altre dels objectius del projecte ha estat l’elaboració de material informatiu: el tríptic “Ho pots evitar” amb consells de prevenció i actuació en cas d’incendi a casa. El material ha estat dissenyat per l’Ajuntament en 7 idiomes i és utilitzat per tots els socis del projecte. El tríptic es troba a l’abast de tots els ciutadans que ho sol·licitin.
Al ser un projecte participat per altres ciutats, Berlín, Amsterdam i Viena, tot el procediment s’ha treballat conjuntament i de manera coordinada i s’han compartit experiències i coneixements que s’han posat en comú en les reunions que s’han fet en les diferents ciutats.
El projecte Grundtvig Protect s’emmarca en el projecte europeu “Form@cció en servei a la ciutadania” i ha estat finançat per la Comissió Europea.