Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salvador Cardús explica a la conferència institucional de la Diada perquè els catalans han passat de ser una nació a voler ser-ne una

Escoltar

Salvador Cardús explica a la conferència institucional de la Diada perquè els catalans han passat de ser una nació a voler ser-ne una

El canvi de sentiment i voluntats es conseqüència de la frustració generada per l'Estatut del 2006 a tots els sectors



L’escriptor, sociòleg i periodista Salvador Cardús ha protagonitzat aquesta tarda l’acte institucional amb motiu de l’Onze de Setembre, organitzat per Òmnium Cultural i l’Ajuntament. El professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona  ha ofert la conferència titulada “ El ser i el voler d’una nació” davant un Saló de Sessions ple de gom a gom. Unes 130 persones han assistit a l’acte, que també s’ha pogut seguir en directe a través d’una pantalla situada al vestíbul de la Casa Gran i del web municipal. El president local d'Òmnium, Antoni Pous, i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, han presentat el conferenciant.


 

Salvador Cardús ha fet primer un repàs històric de les circumstàncies que fan d’aquesta Diada una commemoració especial i ha centrat la seva exposició en el moment en què, a partir de final de 2006 es va produir el canvi en la societat catalana del considerar-se una nació a voler ser-ne una de ple dret. “No serveix de res ser una nació sinó se n’excerceix”, ha dit. El canvi es va produir, segons Cardús, en el moment que l’Estatut del 2006 es comença a percebre com un fracàs, com un text que no satisfà a ningú i es viu des de molts sectors d’una i altra banda una sensació de fracàs. “Alguns no s’imaginaven que aquesta frustració serà letal”, ha afegit abans de citar alguns dels episodis polítics i jurídics que ens han portat a la situació actual.

 

El sociòleg i escriptor creu que en aquelles circumstàncies els catalans van passar de fer victimisme a protagonitzar l’actual situació d’empoderament polític i emocional. “El ja estem tips” és el sentiment que va generar aquell Estatut del 2006 tan retallat segons Salvador Cardús, que va recordar que la primera reacció forta que va portar cap el procés van ser les consultes d’Arenys de Munt, fa tot just 5 anys.

 

Cardús creu que vivim un moment important de la història de Catalunya, en el qual fins i tot “una part del país vol ser independent sense ser independentista”. Un dels factors d’èxit d’aquesta transformació social que ens ha portat “de ser una nació a voler ser-ne i exercir-ne” és el potencial social que el fonamenta i hi ha al darrera.

 

Finalment, l’escriptor ha volgut fer referència a altres erudits, estudiosos, escriptors i líders històrics que han parlat en algun moment de com han de ser els processos de separació com ara Buda, que va proclamar “Deslliga amb amor, però resta connectat”. Salvador Cardús comparteix la tesi de molts sociòlegs, que indiquen que tot procés de separació s’ha de fer amb estimació i amb generositat, amb el cor obert”.

 

L’alcalde, Joan Mora, que ha sigut l’encarregat de cloure l’acte institucional ha agraït la participació del conferenciant i dels nombrosos presents a la sala i ha insistit que el poble català vol anar a votar i exercir amb tranquil·litat el seu dret durant la consulta sobre la independència de Catalunya el 9 de novembre.