Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un centenar de persones assisteixen a l’Audiència Pública on es presenta el Pressupost i el PAM 2014

Escoltar

Un centenar de persones assisteixen a l’Audiència Pública on es presenta el Pressupost i el PAM 2014

L’acte se celebra per primera vegada al nou Centre Cívic Espai GatassaUn centenar de persones va assistir ahir a l’Audiència Pública en la qual es va presentar el Pressupost i el Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2014, aprovats inicialment el 30 de gener. Els dos documents es troben actualment en fase d’exposició pública i continua obert el període d’al·legacions, que es poden fer per diversos canals: presencial, telefònic, via web, i a través de les xarxes socials (twitter, facebook o whatsApp).


 

L’audiència, que va tenir lloc per primera vegada a la sala d’actes del nou Centre Cívic Espai Gatassa, és la segona que se celebra en el marc del nou procés de participació per a l’elaboració del PAM. La primera, celebrada el 29 d’octubre, va servir per presentar el marc socioeconòmic en el qual es fonamenta el Pressupost i va representar també el tret de sortida perquè els consells de participació ciutadana fessin les seves aportacions al PAM. En aquesta segona audiència, l’Ajuntament va explicar públicament el Pressupost aprovat en primera instància pel Ple de la Corporació i el PAM que l’acompanya, que incorpora totalment o parcial un 77 % de les aportacions que han fet els diferents consells territorials i sectorials (157) i 5 entitats i particulars.

 

El regidor de Participació Ciutadana, Joaquim Fernàndez, va ser l’encarregat d’explicar als assistents aquest procés participatiu i també de fer un repàs de l’estat d’execució del PAM 2013, del qual es pot fer un seguiment per Internet. En aquests moments, el grau d’assoliment dels objectius plantejats se situa al 80 %.

 

El regidor d’Administració i Atenció Ciutadana, Ramon Reixach, va intervenir durant la sessió per explicar amb més detall el Pressupost de l’Ajuntament, que puja 140.040.909 €, i va especificar que estan pressupostats els 21.231.000 € per pagar el deute contret fa anys amb l’empresa FCC per la construcció per part de PUMSA de l’edifici d'El Rengle.

 

L’alcalde, Joan Mora, va centrar el discurs en la presentació del Programa d’Actuació Municipal per a aquest any, posant l’èmfasi en els programes de caire social, sobretot els relacionats amb: l’alimentació (banc d’aliments i beques menjador), els ajuts per pagar les factures de l’aigua potable (la partida del fons social s’incrementa, de 60.000 a 70.000 €), els lloguers socials i la intermediació hipotecària per evitar els desnonaments (50 famílies allotjades en pisos de lloguer social), i l’atenció a la gent gran i les dependències.

 

Malgrat que l’Ajuntament encara no està en condicions per fer front a grans inversions, donat que està sotmès fins al 2015 a un pla d’ajust i de sanejament fins al 2015, l’alcalde va explicar que enguany s’hi podran tirar endavant algunes inversions i va citar com a exemples el projecte executiu de l’escola Angeleta Ferrer, les obres de l’escola d’adults de Can Noè, l’arranjament del pati del Cafè Nou, el projecte executiu del carrer de la Muntanya, i l’obertura del Museu del Gènere de Punt a Can Marfà, entre d’altres. També va mencionar com a novetat que enguany es tirarà endavant el nou contracte de recollida de la brossa i la neteja viària, el nou pla de mobilitat, el pla de reimplantació del sector tèxtil o el pla d’usos de la platja. Un capítol especial va merèixer les accions previstes per l’Ajuntament quant a Ocupació, apartat en el qual es va explicar per exemple que enguany es gestionen 2,5 milions d’euros provinents del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a polítiques actives, és a dir 1 milió d’euros més que l’any 2013.

 

En el torn de precs i preguntes del públic hi van intervenir 6 persones: Javier Sánchez del Campo; Juli Cuéllar (CUP), Víctor Xaubet, Manuel Barrera (Centre de Persones Sordes del Maresme a Mataró), i l’arquitecte Agàpit Borràs. Les preguntes i intervencions, que van ser contestades in situ pel mateix alcalde i per diferents regidors del govern municipal, van referir-se al deute del Rengle; a les possibles sancions a les entitats bancàries que tinguin pisos buits; als costos del pas de la Volta Ciclista a Catalunya per Mataró; a l’estat dels talussos del cementiri dels Caputxins i dels parcs infantils de la ciutat; a la integració social de les persones sordmudes; i al cost de la cessió per part de la Fundació Iluro dels equipaments de Gatassa i del carrer de Las Siete Partidas.