Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ca l’Arenas inaugura la darrera part de la revisió dels últims 75 anys d’història de l’art a Mataró

Escoltar

Ca l’Arenas inaugura la darrera part de la revisió dels últims 75 anys d’història de l’art a Mataró

El 7 de novembre s’inaugura la nova temporada amb el títol “Art a Mataró. 1984-2016. Anys d’actituds i possibilitats”

Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró inaugura aquest dissabte 7 de novembre a les 19.30 h la nova temporada expositiva. “Art a Mataró. 1984-2016. Anys d’actituds i possibilitats” és la tercera temporada del cicle “Revisions. 75 anys d’art i cultura a Mataró”, iniciat l’any 2013 i que ha esdevingut una recapitulació de la història expositiva de la ciutat a partir de l’activitat desenvolupada pel Museu de Mataró des d’inicis dels anys 40 fins a l’actualitat. Aquesta revisió s’ha fet emmarcant-la dins la història cultural mataronina, no només des d’un punt de vista local, sinó situant-la en el context històric del país.

 

Fins 23 d’octubre del 2016 el centre d’art mataroní farà un ampli recorregut a la que ha estat l’època cultural i expositiva més productiva i de la qual existeix més documentació. Aquesta temporada, que està comissariada per Anna Capella, vol ser un retrat d’uns anys amb moltes veus i molts projectes compartits revisats en clau local, però també internacional, per la transcendència que han tingut alguns dels projectes artístics realitzats.

 

La temporada es divideix a partir de tres trams històrics que coincideixen amb tres moments de canvis. El primer va del 1984 al 1996. El 1984 el Museu Municipal de Mataró passa a ser Museu Comarcal del Maresme i la programació municipal d’arts plàstiques té lloc a Can Xammar i a la Sala de l’Ajuntament. El segon tram comprèn la franja entre el 1996 al 2006 i recorda a partir de diferents elements moments claus com el fet que el 1996 el museu és de nou Museu de Mataró i s’inaugura Can Palauet, i l’any 2002 apareix l’Espai f. El darrer tram comença l’any 2006 amb la inauguració de Ca l’Arenas, Centre d’Art del Museu de Mataró i Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani i arriba a l’actualitat. Aquest també repassa moments claus de la història artística més recent a la ciutat com és el cas que el 2010 la Nau Gaudí es converteix en la seu del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró que acull la Col·lecció Bassat, el 2013 es presenta el nou projecte de centre d’art contemporani M|A|C i el 2015 s’inaugura una nova seu del Museu de Mataró, Can Marfà

 

El primer pis acollirà fins al 23 d’octubre de 2016 el gruix important de la revisió d’aquests 32 anys d’història amb un recull dels projectes i exposicions realitzades durant aquest temps a partir d’imatges, fulletons i diferents vídeos. En aquest espai també es podran veure conjunts temàtics elaborats amb la incorporació al fons patrimonial dellegats, donacions, dipòsits i les col·leccions d’edicions gràfiques procedents dels tallers de gravat municipal i d’edicions pròpies, entre altres, així com també la feina que durant aquests anys han fet dissenyadors i artistes de la ciutat en projectes com el cartell de la festa major de Les Santes, els guardons del Premi Puig i Cadafalch i la imatge del torró d’artista anual de Ca l’Uñó i del vi novell.

 

A la Sala 1 i a la galeria hi haurà “La col·lecció imaginada”, una exposició col·lectiva a partir d’obra escollida entre l’exposada o creada durant cada tram, tenint en compte que durant aquestes tres dècades s’ha vist el treball de més de 800 autors. Es podran veure peces de molts d’aquests autors, agrupats en tres períodes expositius diferents.

 

La Sala 2 està destinada a les produccions del M|A|C. Jordi Mitjà, Mia Llauder i Eulàlia Valldosera han rebut l’encàrrec d’estudiar diversos objectes de les col·leccions del Museu de Mataró i ofereixen la seva particular proposta artística. El primer en fer-ho serà Jordi Mitjà que fins al 7 de febrer del 2016 presenta una revisió artística contemporània de la col·lecció de boixos xilogràfics de la Impremta Abadal, dels segles XVIII-XIX, que l’Ajuntament de Mataró va adquirir l’any 1993.

 

El menjador de Ca l’Arenas continuarà acollint l’espai de documentació sobre els artistes, les exposicions i les activitats culturals més destacades durant les tres temporades del cicle, així com també les monografies temàtiques dedicades als germans Arenas.

 

A partir del 10 de juny al pati s’instal·larà l’obra de Martí Anson "Pavelló Català, Arquitecte anònim" (2013), amb projeccions de vídeos d’autors contemporanis.

 

La present temporada anirà més enllà de tot allò que s’exposi al centre d’art del Museu de Mataró, ja que al llarg de tot el cicle se senyalitzaran els espais que havien estat llocs d’exposició, es faran recorreguts pels equipaments culturals que acullen obres d’art del fons municipal, es reeditaran accions dutes a terme a diferents espais públics i es proposaran noves edicions de projectes, amb la col·laboració de les entitats culturals de la ciutat.