Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Palauet presenta el resultat del projecte artístic i educatiu Zona Intrusa 8

Escoltar

Can Palauet presenta el resultat del projecte artístic i educatiu Zona Intrusa 8

Cinc centres de secundària i 300 alumnes de la ciutat hi han participat

Can Palauet acull a partir del 29 de maig el resultat del treball que s’ha fet a cinc centres de secundària de Mataró en la vuitena edició de Zona Intrusa. Aquest projecte, que pretén acostar els estudiants a les pràctiques artístiques contemporànies a través de la reflexió sobre l’art, l’educació i la societat que ens envolta, ha estat comissariat per Andrea Aguado i ha comptat amb la participació de quatre artistes.


 

L’edició d’enguany porta per nom “L’habitació pròpia” i la proposta inicial era que els 300 estudiants que hi han participat, a través de les línies de treball que es definien en cada taller, focalitzessin l’atenció en la idea del lloc propi, real o imaginat, de forma que amb aquest exercici es treballessin els processos de construcció d’un lloc propi i de recolliment, així com les relacions entre aquest lloc particular i els espais comuns.

 

Tot això ho han fet a partir de l’element intrús que s’instal·lava durant una setmana al pati de l’institut entre els mesos de gener i març. En aquesta edició ha estat una peça de Joan Bennàssar Cerdà “Futuro Memories: Lost Soul. 2014”, d’una reproducció a escala de “Futuro House (Matti Suronnen, 1965)”, un prototip d’habitatge mínim transportable, ideat per implementar-se a qualsevol lloc.

 

Els resultats que es podran veure a Can Palauet fins al 14 de juny al M|A|C Espai de Can Palauet prenen formes ben diferents. Per exemple l’artista mataroní Raül Roncero ha treballat amb els alumnes de l’Escola Freta i l’Escola Pia Santa Annala qüestió de la identitat i el seu paper dins la societat. La proposta es va concretar en imaginar un estat propi amb tots els seus elements més representatius: l’elaboració d’una bandera, la selecció d’un himne i règim polític, la redacció d’una constitució, etc. A la sala d’exposició mataronina es podrà veure una mostra de les banderes i els elements que van construir els alumnes per exemplificar aquest estat propi.

 

Per la seva banda, els alumnes de l’Institut Thos i Codina han treballat amb el tenor Antonio Comas la creació d’unes peces sonores col·lectives a partir de les aportacions individuals dels alumnes. Per fer aquest exercici es van utilitzar com a referències les composicions “Radio Music”, “Water Walk” i “4’33’’” de John Cage, i “Poema simfònic per a 100 metrònoms” de Gyögy Ligeti. A la darrera fase del taller els resultats es van conjugar de forma coral en una única acció musical i a Can Palauet es mostrarà un vídeo de la partitura creada pels joves.



L’artista Javier Peñafiel ha treballat amb els alumnes de l’Institut Alexandre Satorras la confecció d’una agenda pròpia en la qual els dies de la setmana s’organitzen d’una altra manera: dies propis, impropis, comuns, similars i singulars. Cada agenda va esdevenir un univers personal, tot i que alguns fragments es van compartir a cau d'orella. A l’exposició es podrà veure les agendes i escoltar el document de so dels alumnes.

 

Els alumnes de l’Institut Laia L’Arquera van elaborar amb l’artista Jordi Colomer un mapa de Mataró vist des del punt de vista del seu entorn particular. El primer usuari del mapa d’aquest trajecte va ser en Szabi, un forani amb qui es va experimentar una altra manera de descobrir el barri. Al M|A|C Espai es podrà veure el mapa i les fotografies de l’experiència dels alumnes amb en Szabi.

 

Durant els dies de l’exposició l’element intrús ideat per Joan Bennàssar Cerdà estarà instal·lat davant de Can Palauet.

 

Zona Intrusa, que s’inaugura el dia 29 de maig a les 19.30 h, és una iniciativa i producció del M|A|C, que forma part de la Xarxa de Centres d’Art Contemporani de Catalunya.