Comença la 9a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional a Mataró
Prop de 2.000 persones participen a les activitats programades
Els regidors de Promoció Econòmica, Miquel Rey, i Ensenyament, Pere Galbany, han acompanyat aquest matí el gerent d’Educació de la Diputació, Jordi Planas, a visitar diferents activitats programades en el marc de la Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP), que arriba a la novena edició.
El TecnoCampus i l’Espai Gatassa acullen fins al dissabte 18 d’abril més de cinquanta activitats destinades a mobilitzar l’alumnat dels centres educatius de la ciutat i les seves famílies per conèixer les diferents vies formatives que ofereix la ciutat. En aquests moments hi ha inscrites 1.966 persones i encara està obert el termini per apuntar-se a algunes activitats.
L’objectiu principal de la SIOP és donar a conèixer tots els recursos formatius un cop s’ha superat l’edat d’escolarització obligatòria, així com també altres aspectes clau a tenir en compte per les persones que inicien o es troben immerses en un procés de definició o redefinició del projecte professional.
La SIOP s’adreça a totes aquelles persones que per una raó o altra necessiten eines i recursos per portar a terme una elecció professional, tant sigui formativa o laboral: persones joves o adultes, estudiants, persones en actiu i persones en situació d’atur, professionals del món de l’educació, de la formació i de l’orientació i les famílies d’alumnat de la ciutat.
No n’hi ha prou
L’eix central d’aquest edició serà “No n’hi ha prou”. Aquesta frase tan mataronina recull la idea que el jovent té moltes opcions i oportunitats formatives i d’experienciació al marge de l’escolarització obligatòria i cal aprofitar-les. Es poden cursar estudis d’idiomes en múltiples varietats, fer voluntariat, formar-se en temes de monitoratge i en l’àmbit dels esports, fer cursos de formació especialitzada, fer intercanvis internacionals, etc. És una altra manera d’adquirir competències i augmentar el bagatge personal d’experiències.
Assessorament individualitzat
S’han dissenyat dues activitats diferenciades adreçades a famílies i a joves o persones que necessiten orientació per tal de poder donar resposta a les seves necessitats. Amb cita prèvia es dóna resposta tant a famílies com a joves per tal que puguin resoldre les qüestions relacionades amb la formació reglada i no reglada i quina és la millor opció a cursar. El professionals que duen a terme aquest assessorament és personal tècnic especialitzat.
Cooperativisme
Entre els tallers pràctics que s’ofereixen destaca, com a novetat, el de “Nosaltres decidim! Fem cooperativisme!” que pretén simular la constitució d’una cooperativa d’alumnes perquè puguin experimentar de primera mà els valors de cooperativisme creant un projecte comú de base de base col·laborativa. Aprendre quines competències es posen en joc i les estratègies que es poden aplicar en altres contextos.
Xerrades per a estudiants i per a professionals
Com cada any la SIOP inclou totes les xerrades informatives adreçades principalment als estudiants que estan en l’etapa de decidir quins estudis volen realitzar: cicles formatius de grau mitjà; cicles formatius de grau superior, batxillerat, curs d’accés a cicles de grau mitjà (CAM), curs d’accés a cicles de grau superior (CAS), Programes de Formació i Inserció (PFI), estudis de música, i proves d’accés a la universitat, a cicles formatius i al graduat en ESO.
Cal destacar la realització d’activitats adreçades a professionals de l’educació, la formació, l’orientació i l’ocupació com la trobada organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Maresme sobre “No n’hi ha prou: altres formacions que qualifiquen” o la xerrada sobre “El reconeixement acadèmic de les competències professionals”, que organitzen els Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament de la Generalitat.
Portes obertes al TecnoCampus
El TecnoCampus té un paper important a la SIOP. S’han programat 10 tallers que pretenen incentivar l’interès per diferents àmbits com l’educació física, l’enginyeria mecànica, l’electrònica, les ciències de la salut, la logística, el turisme, l’economia o el màrqueting. Entre els tallers destaca el “Taller d’Innovació i Creativitat” que per mitjà de casos reals i exemples pràctics pretén exercitar la generació d’idees sobre negocis o projectes empresarials innovadors.
També s’hi han programat les Jornades de portes obertes dels diferents estudis universitaris que es duen a terme des del TCM, que són el dissabte dia 18, en el que es mostrarà als futurs estudiants com és el campus universitari i se’ls orientarà sobre les carreres que poden i volen estudiar. A més també es duran a terme visites guiades per les instal·lacions del parc, sessions informatives dels estudis i activitats lúdiques.
La SIOP està organitzada per les Direccions d’Ensenyament i de Promoció Econòmica, i pel Servei de Família de l’ajuntament de Mataró i el Tecnocampus Mataró-Maresme i compta amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Hi col·laboren el Centre de Formació d’Adults Alarona, l’Assessoria de Mobilitat Internacional Jove del Maresme, el Centre de Recursos Pedagògics de Mataró, el Consell Municipal d’Esports, Educaweb, Escola d’Adults Can Marfà, Escola d’Adults Can Noè, Escola Freta, Escola Lliure el Sol, Escola Municipal de Música de Mataró, Escola Pia de Mataró, la Fundació Hospital, Institut Alexandre Satorras, Institut Laia l’Arquera, Institut Miquel Biada, Institut Puig i Cadafalch, Institut Thos i Codina, i Salesians Sant Jordi.