Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell d’Infants de Mataró comença el seu segon curs

Escoltar

El Consell d’Infants de Mataró comença el seu segon curs

En formen part 24 representants (de 10 a 12 anys) de 12 centres escolars



El Saló de Sessions ha acollit avui la constitució del nou Consell d’Infants de Mataró, el segon de la història de l’Ajuntament de Mataró. Aquest òrgan està integrat per 24 consellers d’entre 10 i 12 anys (5è i 6è de primària) representatius de 12 centres educatius de la ciutat. Durant l’acte també s’ha acomiadat els consellers que no han renovat perquè aquest any ja cursen secundària.


 

El consell és un òrgan de participació de caràcter consultiu on els infants poden exercir el seu dret a participar, expressar les seves idees, reflexions i opinions, així com proposar accions concretes per transformar i millorar la ciutat, és a dir, un canal perquè els infants participin en l’àmbit municipal, allà on es prenen decisions que els afectin.

 

L’origen de què els infants puguin tenir un paper en la societat rau en la Convenció dels Drets dels Infants d’UNICEF que estableix que els estats membres han d’assegurar-los el dret a manifestar la seva opinió en tots els afers que els afectin, les seves opinions han de ser tingudes en compte i han de ser escoltats, a més també acorda que tenen el dret a la llibertat d’expressió.

 

El Consell d’Infants està presidit per l’alcalde, David Bote, i format per un representant de cada grup polític: Miquel Àngel Vadell (PSC); Isabel Martínez (CiU); Anna Salicrú (ERC); Sarai Martínez (VOLEMataró); Juan Carlos C. Ferrando (C’s); José Manuel López (PPC); Carme Polvillo (CUP) i Esteve Martínez (ICV-EUiA), Mònica Lora (PxC) ha excusat la seva presència; més 2 representants de cada centre educatiu (de 5è i 6è de primària), 24 infants en total, i 25 suplents.

 

D’aquest nou Consell d’Infants en segueixen formant part els alumnes que l’any passat cursaven 5è i que ara són els que estan fent 6è i s’han escollit com a nous membres, mitjançant un procés electoral a les aules, els alumnes que aquest any cursen 5è. Una vegada escollits han estat nomenats consellers i representants d’aquell curs i centre al Consell d’Infants.

 

Els centres educatius participants són els següents: Escola Angeleta Ferrer, Escola Joan Corominas, Escola Sant Antoni de Pàdua (Salesians), Escola Montserrat Solà, Escola Rocafonda, Escola Cor de Maria, Escola Camí del Mig, Escola Josep Manuel Peramàs, Maristes Valldemia, Escola Pia Santa Anna, Escola Germanes Bertomeu i Escola Marta Mata.

 

 

Constitució i feina a fer

 

L’acte formal de constitució del nou Consell d’Infants ha començat amb la presentació dels membres de la mesa (els representants dels grups municipals) i dels consellers i tot seguit, el regidor d’Educació i Treball, Miquel Àngel Vadell, ha fet un parlament a l’entorn de la importància que els infants siguin part activa de la seva ciutat i del paper que ha de tenir el Consell d’Infants.

 

Després ha estat el moment en què dos consellers han llegit el manifest del Consell Nacional dels Infants i dels Adolescents de Catalunya i li ha seguit la lectura del decàleg del tema treballat durant el curs passat “Parcs de la ciutat”, que ha estat lliurat a l’alcalde.

 

I ha arribat el torn de prendre la primera decisió com a consellers: escollir el tema a treballar durant el mandat. Igual que l’any passat, durant el primer trimestre escolar els dos últims cursos de primària han debatut i consensuat els temes per poder ser tractats en el si del consell. Finalment en van presentar 14 dels quals l’alcalde n’ha triat els 4 que s’han sotmès a votació: Civisme, Convivència, Mobilitat i Esport.

 

El Plenari del Consell d’Infants ha decidit amb un resultat de 10 vots a favor que el tema a treballar durant el curs serà el Civisme. L’Esport ha obtingut 8 vots, Convivència 4 i Mobilitat 2.

 

L’acte ha clos amb l’acomiadament dels consellers de 6è del Consell d’Infants 2014-2015, que aquest any estan cursant 1r d’ESO. L’alcalde els ha lliurat un diploma de reconeixement i agraïment per haver format part del primer Consell d’Infants de Mataró. L’alcalde també ha agraït especialment la participació de l’Escola Torre Llauder que aquest any no pot seguir participant en el consell.

 

A partir d’aquí, s’ha previst que els consellers es reuneixin una vegada al mes per desenvolupar propostes relacionades amb la temàtica escollida per presentar al Govern municipal. Les conclusions i els acords presos es presentaran en sessió extraordinària del Consell d’Infants el 16 de juny.

 

La constitució del Consell d’Infants s’ha pogut veure a través de la plataforma streaming a la pàgina web de l’Ajuntament dins l’apartat d’Ensenyament. També s’ha instal·lat una pantalla al vestíbul de l’Ajuntament perquè els pares i professors poguessin seguir el desenvolupament de l’acte en directe.