Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Drac, el Dragalió i les activitats familiars seran els protagonistes d’aquest Sant Jordi

Escoltar

El Drac, el Dragalió i les activitats familiars seran els protagonistes d’aquest Sant Jordi

El Correconte es consolida entre els més de 50 actes de la festa del llibre i la rosa

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha presentat aquest matí el programa d’actes de Sant Jordi 2015. Es tracta d’un programa en el qual destaca la importància de l’oferta familiar, així com la consolidació del Correconte, l’acte iniciat l’any 2014 en què el Dragalió, acompanyat del Drac, va en cercavila a lliurar un text perquè l’il·lustrin en la XXXIX edició del Llibre Gegant de Contes. L’acte serà diumenge 26 d’abril a 2/4 d’1 del migdia i el Dragalió lluirà una imatge renovada.

 

El Llibre Gegant de Contes es tornarà a fer al Pati del Cafè Nou i reunirà artistes de la ciutat disposats a il·lustrar sobre paper les aventures que vulguin explicar els nens i nenes de la ciutat, en un acte organitzat per la Comissió Ciutadana del Llibre Gegant. En aquesta ocasió hi hauran racons d’ombres per fer més agradable l’activitat.

 

El programa d’activitats, organitzat per la Direcció de Cultura i per diversos col·lectius i entitats, comença dimarts 8 d’abril i s’allargarà fins al 28 d’abril. Hi haurà activitats de tot tipus i moltes de familiars, entre les quals destaca el concert del Club Super3, “Somnis”, que es farà al Parc Central el dia 19 d’abril a les 12 h. El grup musical SP3 cantarà les cançons més conegudes de les sèries televisives del Club.

 

La Fira del Llibre ja començarà dimecres 22 d’abril amb les parades de llibres a la plaça de Santa Anna i La Riera i amb la signatura de llibres d’alguns autors i autores.

 

Les parades de llibres i roses ompliran de gent els carrers de Mataró el 23 d’abril durant tota una jornada que, com és tradició, presenta una tarda plena d’activitats per a tota la família començant amb la Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró amb la participació de més de 50 gegants i capgrossos. A les 19.30 h, davant l’Ajuntament, hi haurà l’actuació castellera amb els Capgrossos de Mataró i a les 21.45 h començarà la Fogonada, l’acte més genuí de la diada de Sant Jordi en què el Drac de Mataró és el protagonista d’una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi. La Fogonada tornarà a veure les millores que es van aplicar l’any passat a l’espectacle. Acabada la Fogonada la festa continuarà amb el concert de música tradicional a càrrec de La Coixinera.

 

La conferència institucional d’enguany es farà dimarts 21 d’abril a les 19 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament i anirà a càrrec de Joan Veny, lingüista i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2015, que parlarà de “La llengua catalana als Països Catalans. Homenatge a Badia i Margarit”.

 

El programa també inclou diferents hores del conte i la Biblioteca a cel obert, actes organitzats per la Xarxa de Biblioteques de Mataró, que el dia 23 a la plaça de Santa Anna presenten l’espectacle “El venedor de contes” de Jordi Tonietti. El programa també ofereix concerts d’Els Pets, Ol’Green i Ferran Savall organitzats per la Casa de la Música de Mataró, un concert especial de la Sala Cabanyes amb el Cor Ciutat de Mataró i Josep Fadó, un espectacle del 5è aniversari de l’Escola Municipal de Música amb el grup La Coixinera i els actors Pere Anglas i Clara de Ramon, així com xerrades i conferències, ballada de sardanes, lectures en veu alta, lectura de poemes, teatre, música i el 15è llibre gegant de receptes de cuina de Mataró, entre d’altres.

 

El dia 28 d’abril a Can Palauet es retrà un homenatge a l’actriu i escriptora mataronina Montserrat Julió, en un acte que comptarà amb la participació d’Ignasi Riera, Manuel Cuyàs, Lluís Josep Comeron i Montserrat Carulla.

 

Algunes de les figures institucionals de la ciutat, la Família Robafaves i els Nans, el Drac i el Dragalió romandran del 8 d’abril al 8 de maig al vestíbul de l’Ajuntament, perquè els mataronins i mataronines les puguin visitar. Aquest any s’ha editat un desplegable que té per objectiu la difusió i coneixement de les figures i comparses institucionals que es lliurarà durant les visites.

 

Com cada any, l’Ajuntament obrirà les seves portes el Dia de Sant Jordi de 10 h a 18 h. Els visitants podran així conèixer els diferents espais de la Casa Gran de la mà dels regidors i les regidores, que explicaran la història de l’edifici i posaran de relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala.

 

 

El cartell

 

El cartell d’enguany és obra de Regina Bonamusa i tanca la trilogia de la llegenda de Sant Jordi iniciada el 2013. El protagonista del primer any va ser un cavaller que substituïa l’armadura i les armes per lletres, el 2014 el personatge protagonista era la princesa, una princesa també vestida de lectures, valenta, creativa i autònoma, i, enguany, el protagonista és el drac. Un drac farcit de lletres, sensible i que no fa por.