Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El gran dia de la Festa Major es commemora amb la majestuosa Missa de Glòria en honor de les patrones

Escoltar

El gran dia de la Festa Major es commemora amb la majestuosa Missa de Glòria en honor de les patrones

Les autoritats i les comparses institucionals han anat en cercavila fins a la Basílica de Santa Maria



Les santes patrones de Mataró, Juliana i Semproniana, celebren avui el seu dia. La Festa Major de Mataró, Les Santes, s'ha llevat amb les matinades per seguir amb el Toc d’Ofici, l’Anada a Ofici de les autoritats i la Missa de Glòria a la Basílica de Santa Maria. Un matí cerimoniós i nostrat en honor de les santes patrones.


 

Les autoritats, acompanyades en cercavila per les comparses institucionals i els seus músics, han sortit de l’Ajuntament cap a les 9.35 h per dirigir-se fins a la Basílica de Santa Maria, passant per La Riera i el carrer Nou, on ha tingut lloc la tradicional Missa de Glòria de Mossèn Manuel Blanch, una espectacular litúrgia religiosa i musical que mereix una menció especial en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional

 

L’alcalde, David Bote, ha encapçalat la comitiva institucional que aquest any no ha comptat amb cap autoritat convidada.

 

La cercavila, caracteritzada per la formalitat i el protocol del dia, estava formada per les Diablesses i els Tabalers do Maresme, la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers, el Dragalió, el Drac amb els seus tabalers, l’Herald, les Trampes, els Nans, els flabiolaires amb la Família Robafaves (Robafaves, Geganta, Toneta i Maneló), l’Àliga amb els Ministrils, els Macers, i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme que han amenitzat amb la seva música el recorregut.

 

 

La Missa de Glòria



Arribada la comitiva a la Basílica de Santa Maria, les autoritats han estat rebudes a la porta del temple per les autoritats eclesiàstiques. Enguany ha oficiat la Missa el rector de Santa Maria i Sant Josep i vicari episcopal mossèn Segimon Garcia que ha estat acompanyat per altres membres de l’església.

 

La Missa de Glòria va ser composada el 1848 pel mataroní mossèn Manuel Blanch i Puig i destaca per la seva riquesa musical. Segons experts musicòlegs, aquesta missa major dedicada a les santes com a protectores de la ciutat de Mataró i amb clares influències de l’estil operístic italià, és una de les escasses romanalles de la música litúrgica i religiosa vuitcentista.

 

El director de l’orquestra i cor d’aquest any ha estat el músic Jordi Lluch. El cor estava format per un centenar de cantaires membres de formacions corals de la ciutat, estudiants de música i persones a títol individual. Els solistes de la Missa eren la soprano Alba Ballús, la contralt Laura Vila, el tenor Josep Fadó i el baix Josep Pieres que per primera vegada han comptat amb la col·laboració especial dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de Mataró.

 

Finalitzada la cerimònia, i mentre s’interpreten els Goigs de les santes, també de Mossèn Blanch, ha començat la sortida en processó de les relíquies de les santes fins a la façana del temple, on han tingut lloc el ball de l’Àliga, la Colla Castellera Capgrossos de Mataró ha aixecat un pilar en el seu honor i la Societat Columbòfila Missatgera de Mataró ha fet una aviada de coloms blancs a la plaça.

 

La celebració l'ha retransmès en directe la televisió pública m1tv.





La Desfilada i les dormides

 

El retorn de les autoritats i les comparses cap a l’Ajuntament ha tingut lloc aproximadament cap a les 13 h. En passar pel carrer d’en Pujol, on segons la tradició és on van néixer santa Juliana i santa Semproniana, la comitiva ha fet els honors al petit altar dedicat a les patrones i seguirà cap a l’edifici consistorial, on s’hi han celebrat els balls propis i dormides de les comparses.