Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte de control i seguiment de l’alguer de Mataró confirma que es manté estable i en bon estat de conservació

Escoltar

El projecte de control i seguiment de l’alguer de Mataró confirma que es manté estable i en bon estat de conservació

Durant la darrera immersió, els voluntaris van poder observar novament la floració de la posidònia

Un total de 23 persones van participar el passat 11 d’octubre a la darrera immersió efectuada dins la campanya de seguiment de l’alguer de Mataró, la praderia de posidònia oceànica que s’estén davant de la costa de la ciutat. El projecte “Alguer de Mataró” compleix 19 anys i és l’únic programa de voluntariat ambiental marí de Catalunya que porta tants anys de continuïtat.

 

Durant la immersió, els submarinistes van recollir les dades necessàries per conèixer l’estat de conservació de l’àrea estudiada i van poder observar la floració de la posidònia.

 

Fruit de les observacions continuades, es pot establir que les 600 hectàrees que conformen l’alguer de Mataró es mantenen estables i en un estat de conservació bo, tot i que dues de les tres estacions de seguiment mostren uns certs signes de regressió. A finals de l’any, un cop incorporades les dades del 2015, s’elaborarà l’informe de seguiment. Aquest matí s’han presentat a la Casa Capell les dades corresponents al 2014, acte presidit per la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Núria Calpe.

 

 

Una planta, no un alga

 

La posidònia és una planta superior. A diferència de les algues, la posidònia permet diferenciar arrels, tija, fulles i flors. El fenomen de la floració d’aquesta planta és poc conegut i sembla més freqüent d’allò que es pensava ja que a Mataró s’ha pogut observar en 11 dels 19 anys de seguiment.

 

La posidònia floreix a la tardor i, a l’hivern, el fruit madur es desprèn de la planta. Un cop alliberat, sura cap a la superfície de l’aigua i, després, és transportat lluny del seu lloc d’origen. Un cop madura, la llavor cau cap al fons on germina i, si troba bones condicions, desenvolupa una planta nova. Sembla que les altes temperatures assolides aquest estiu han pogut afavorir el fenomen de la floració.

 

Les operacions de seguiment de la posidònia es duen a terme en les àrees conegudes com a alguers. Tot i que no és una alga, amb aquest nom es designa una extensió del fons marí coberta per la posidònia oceànica.

 

Aquesta planta és endèmica de la mar Mediterrània i la praderia que forma té una gran importància ecològica per a l’ecosistema costaner. Els alguers són comunitats en què hi ha una alta biodiversitat i que constitueixen el lloc de posta de moltes espècies. A més, molts peixos en la seva fase juvenil hi troben refugi. També son comunitats amb una alta producció de biomassa i els que es troben a poca fondària contribueixen a prevenir l’erosió de les platges perquè formen una mena d’escull que disminueix la força de les onades.

 

Per altra banda, les praderies de posidònia són comunitats molts fràgils que depenen d’una bona qualitat de l’aigua per poder subsistir. Qualsevol alteració que afecti a un alguer triga molts anys en recuperar-se, mentre que, d’altra banda, la seva degradació pot ser molt ràpida.

 

 

Més de 500 voluntaris en 19 anys

 

Al llarg dels 19 anys d’estudi de l’alguer de Mataró més de 500 persones han participat al projecte, que porta acumulades més de 1.500 hores de treball submarí.

 

Aquest projecte de seguiment de la posidònia el coordina el club mataroní SPAS i compta amb la participació del centre de busseig Blaumar; de l’Ajuntament de Mataró; de la Confraria de Pescadors de Mataró; del Museu de Mataró; del Port Mataró i de l’Escola del Mar de Badalona i compta amb l’assessorament científic de la Universitat de Barcelona (UB).