Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Gegants Moros de Sitges protagonitzen la Postal de Gegants del 2015

Escoltar

Els Gegants Moros de Sitges protagonitzen la Postal de Gegants del 2015

La Família Robafaves i els Nans exerceixen un any més d’amfitrions de gegants convidats a Les Santes

La Família Robafaves i els Nans de Mataró han rebut aquesta tarda els gegants Moros de Sitges, convidats de la Postal de Gegants d’aquest any.

 

La Postal de Gegants és un dels actes institucionals de Les Santes, la Festa Major de la ciutat, i se celebra des de 1985. La Família Robafaves i els Nans de Mataró exerceixen d’amfitrions cap a uns altres gegants històrics o destacats per l’arrelament en la seva zona, els quals responen a la invitació formal mitjançant una postal franquejada. La Colla dels Gegants de Mataró edita aquesta postal i la distribueix entre el públic per donar a conèixer els convidats.

 

 

Els Gegants Moros de Sitges

 

Els Gegants Moros de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges són una reconstrucció dels primers gegants pròpiament sitgetans, que van ser realitzats cap a l’any 1840 per Joan de Querol i Cabanyes i van desaparèixer després de la Festa Major de 1912. La idea de reconstruir els gegants va sorgir de la iniciativa d’artistes locals, capitanejats per Agustí Albors, i va ser duta a terme per socis de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges amb la voluntat de reproduir, el més fidelment possible, els primitius gegants de la vila.

 

Els nous gegants es van reconstruir l’any 1979, i es van batejar el 22 d’agost del mateix any amb els noms de Fa-luch el gegant (4,20 metres i 95 kg) i La-hia la geganta (4,10 metres i 90 kg), mitjançant un concurs de noms on hi participaren tots els nens de les escoles de Sitges. L’any 1989 es fan petites millores en els gegants i al 2004 es remodelen canviant el material dels cossos per fibra de vidre. Els Gegants Moros de Sitges han lluït diversos vestits i acollit canvis de complements estètics i perruqueria al llarg de la seva història. El darrer disseny i confecció de vestuari data de 2008.

 

Cap a les 18.40 h, a la plaça de Josep Moragues, el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha fet entrega d’un ram a la geganta convidada, i s’han fet els primers balls. Després, tots han anat en cercavila cap a l’Ajuntament, on ha tingut lloc l’acte protocolari. L’alcalde de Mataró, David Bote, i el sisè tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sitges, Josep Moliné, han fet els seus parlaments. A continuació, l’alcalde ha col·locat una medalla de part de la Família Robafaves al gegant de Sitges i hi ha hagut intercanvi d’obsequis institucionals.

 

L’acte ha continuat amb el ball de l’Àliga i la foto oficial de la Família Robafaves amb els convidats. Després del ball dels Gegants Moros de Sitges i el Ball de Quatre ha tingut lloc la cercavila amb les autoritats per anar acomiadar els gegants convidats fins al portal de Barcelona.

 

De tornada a l’Ajuntament, i per acabar l’acte, els Nans i la Família Robafaves han fet els seus balls i les dormides.