Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joan Veny protagonitza la conferència institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya

Escoltar

Joan Veny protagonitza la conferència institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya

La xerrada se centra en la llengua catalana i ret un homenatge a Badia i Margarit

“La llengua catalana als Països Catalans. Homenatge a Badia i Margarit” és el títol de la conferència institucional, amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que Joan Veny ofereix dijous a les 19 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament (La Riera, 48). Veny és lingüista i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2015.


 

L’Onze de Setembre se celebra a Mataró amb activitats institucionals, lúdiques i culturals. El programa va començar el passat cap de setmana amb la Mostra de Cultura Popular i finalitzarà  dissabte 12 amb una ballada de sardanes.

 

 

Programa de la Diada

 

La Diada Nacional de Catalunya començarà amb la cursa popular i acabarà amb l’ofrena floral.

 

La XXI Cursa popular Intersport Mataró farà la seva sortida a les 9 h davant del TecnoCampus (avinguda d’Ernest Lluch, 32). La prova està organitzada per Intersport Mataró-Ronda 43 i el Centre Atlètic Laietània.

 

L’Ofrena floral institucional i de les entitats a Rafael Casanova es farà a les 10.30 h a la plaça de Rafael Casanova, situada a l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch, davant el monòlit erigit en homenatge a tots els defensors de les llibertats nacionals de Catalunya.

 

L’acte començarà amb la interpretació d’”El cant del poble”, lletra de Josep M. Sagarra i música d’Amadeu Vives, a càrrec del Cor Madrigalista de Mataró. I com a novetat d’aquest any l’entitat Mestres del Gai Saber farà el ball d’homenatge a Joan Serra. Aquest ball és una creació del músic Jaume Arnella i el coreògraf i mestre de dansa tradicional Joan Serra i basada en la polca dels balls de gitanes. Està interpretada per un flabiolaire i ballada per dos dansaires.

 

La primera ofrena la farà el consistori i li seguiran els rams i discursos de les entitat i col·lectius d’àmbit ciutadà, sindicats i partits polítics.

 

La plaça de Santa Anna acollirà el dissabte 12 de setembre la Ballada de sardanes, a les 19 h, amb la Cobla Iluro. La ballada està organitzada per la Federació d’Entitats Sardanistes.

 

 

Joan Veny i Clar

 

Veny (Campos, Mallorca 1932) és catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l’edició de textos i la història de la llengua i ha dedicat una atenció especial a l’etimologia. Ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística, etimologia i contacte de llengües. Ha pres part en nombrosos congressos i és autor de llibres com “Estudis de geolingüística catalana”, “Els parlars catalans” i “Introducció a la dialectologia catalana”, entre d’altres.

 

És director, amb Lídia Pons, de l’”Atles Lingüístic del Domini Català” i responsable de la part catalana de diversos programes internacionals de recerca en l’àmbit de la geolingüística.

 

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut nombrosos premis i reconeixements. L’últim el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït per Òmnium Cultural l’any 1969, que és un reconeixement a la trajectòria d’una persona que “per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”.