Joan Veny protagonitza la conferència institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya

La xerrada se centra en la llengua catalana i ret un homenatge a Badia i Margarit

“La llengua catalana als Països Catalans. Homenatge a Badia i Margarit” és el títol de la conferència institucional, amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que Joan Veny ofereix dijous a les 19 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament (La Riera, 48). Veny és lingüista i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2015.


 

L’Onze de Setembre se celebra a Mataró amb activitats institucionals, lúdiques i culturals. El programa va començar el passat cap de setmana amb la Mostra de Cultura Popular i finalitzarà  dissabte 12 amb una ballada de sardanes.

 

 

Programa de la Diada

 

La Diada Nacional de Catalunya començarà amb la cursa popular i acabarà amb l’ofrena floral.

 

La XXI Cursa popular Intersport Mataró farà la seva sortida a les 9 h davant del TecnoCampus (avinguda d’Ernest Lluch, 32). La prova està organitzada per Intersport Mataró-Ronda 43 i el Centre Atlètic Laietània.

 

L’Ofrena floral institucional i de les entitats a Rafael Casanova es farà a les 10.30 h a la plaça de Rafael Casanova, situada a l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch, davant el monòlit erigit en homenatge a tots els defensors de les llibertats nacionals de Catalunya.

 

L’acte començarà amb la interpretació d’”El cant del poble”, lletra de Josep M. Sagarra i música d’Amadeu Vives, a càrrec del Cor Madrigalista de Mataró. I com a novetat d’aquest any l’entitat Mestres del Gai Saber farà el ball d’homenatge a Joan Serra. Aquest ball és una creació del músic Jaume Arnella i el coreògraf i mestre de dansa tradicional Joan Serra i basada en la polca dels balls de gitanes. Està interpretada per un flabiolaire i ballada per dos dansaires.

 

La primera ofrena la farà el consistori i li seguiran els rams i discursos de les entitat i col·lectius d’àmbit ciutadà, sindicats i partits polítics.

 

La plaça de Santa Anna acollirà el dissabte 12 de setembre la Ballada de sardanes, a les 19 h, amb la Cobla Iluro. La ballada està organitzada per la Federació d’Entitats Sardanistes.

 

 

Joan Veny i Clar

 

Veny (Campos, Mallorca 1932) és catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l’edició de textos i la història de la llengua i ha dedicat una atenció especial a l’etimologia. Ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística, etimologia i contacte de llengües. Ha pres part en nombrosos congressos i és autor de llibres com “Estudis de geolingüística catalana”, “Els parlars catalans” i “Introducció a la dialectologia catalana”, entre d’altres.

 

És director, amb Lídia Pons, de l’”Atles Lingüístic del Domini Català” i responsable de la part catalana de diversos programes internacionals de recerca en l’àmbit de la geolingüística.

 

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut nombrosos premis i reconeixements. L’últim el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït per Òmnium Cultural l’any 1969, que és un reconeixement a la trajectòria d’una persona que “per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”.