Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament es posiciona en contra del Tractat Transatlàntic d’Inversió i Comerç (TTIP)

Escoltar

L’Ajuntament es posiciona en contra del Tractat Transatlàntic d’Inversió i Comerç (TTIP)

La Junta de Portaveus, que va tenir lloc el passat 31 d’agost, va aprovar una declaració institucional presentada pel grup municipal de VOLEMataró per posicionar-se en contra del Tractat Transatlàntic d’Inversió i Comerç, més conegut popularment com a TTIP. La declaració, de la qual se’n va donar compte en el Ple de setembre, es va aprovar amb els vots a favor del PSC-CP, ERC-MES-AM, VOLEMataró, la CUP, PxC i ICV-EUiA-E; hi va votar en contra el PP i C’s i se’n va abstenir CiU.


 

El text de la declaració diu el següent:

 

“1. El TTIP és una acció geopolítica que intenta preservar l’hegemonia econòmica nord-americana basada en una lògica de mercat neoliberal on no es respecten els drets humans, es vulneren tot tipus de drets comercials dels països a més de les condicions i drets laborals.

 

2. El TTIP s’ha treballat per part de les economies mundials anomenades Gegants en contra de les altres economies, anomenades Brics, des del màxim obscurantisme. Uns exemples són la privació a mitjans de poder informar del mateix, que els diputats europeus no poden disposar de dret a consulta dels seus detalls ni de cap document públic ni petició informe sobre les conseqüències que pot comportar als països membres de la UE.

 

3. El TTIP és un acord unilateral entre els EUA i la UE mitjançant una manca de transparència i opacitat durant tot el procés de les negociacions entre estats. El poc que ha arribat a la llum ha estat gràcies a l’esforç que els eurodiputats de les cambres europees han fet. Ja que la documentació d’aquest Tractat no és pública i es guarda gelosament pel responsable europeu. El tracte acordat entre els mandataris, multinacionals i negociadors és que aquesta documentació no sigui pública fins que passi un termini de 30 anys. Per tant hi ha una intenció clara d’amagar tota informació i les greus conseqüències sobre treballadors, treballadores, comerç i empreses a nivell europeu, però sobretot les seves conseqüències a nivell local.

 

4. Al ser considerat un tractat amb caràcter “viu” minva la sobirania i la democràcia de tots els països membres, els seus ens regionals i locals de tota Europa. Per tant hi ha una submissió a un acord opac i no democràtic, cosa contrària a l’Europa de les regions i del principi democràtic.

 

5. Ens preocupa l’impacte que pugui tenir la gran desregulació i el canvi de la norma social d’ocupació tant en la pèrdua de drets laborals històricament assolits, com la submissió dels convenis europeus, nacionals i sectorials a convenis laborals americans on no hi ha ni un respecte al dret laboral ni als drets socials que es vinculen i que en el cas d’Espanya és el dret a la sanitat, educació i protecció social.

 

6. Hi ha també l’harmonització dels mercats on el que es pugui importar des de Catalunya o des de Mataró quedarà en un futur subjecte a una desregularització generalitzada a lleis que afavoreixen només la gran economia americana i situa a l’empresa local en una situació de total desprotecció.

 

7. Aquest Tractat suposa en tota regla un augment de les desigualtats i un empobriment del total de la població indistintament si és assalariat, autònom o petit empresari.

 

8. Apareix a més una preocupació de com això pugui afectar tant el debat polític de les administracions locals i autonòmiques en l’àmbit econòmic i social ja que pot quedar supeditat a un tractat internacional injust, desfavorable i on minva tota promoció econòmica local. Un exemple clar és l’aparent pèrdua de competències en matèria d’arbitratge, regulació del sòl o promoció econòmica ja que el Tractat posa per davant els interessos econòmics de les multinacionals i els ajuntaments poden ser sancionats davant intencions de preservar el medi natural, els drets dels treballadors i treballadores locals o el comerç de proximitat. Així doncs poden desaparèixer, segons el que se sap, els drets assolits per l’Administració local en matèria de requalificació, expropiació i/o remunicipalització, i les polítiques de foment de l’empresa local, les pimes o accions de subvenció ja que són considerades de deslleialtat als interessos de les empreses transnacionals.

 

9. Ens preocupa la situació que pot aparèixer ja que a part de la deslleialtat al món local l’empresa local, el comerç, la pagesia, les cooperatives tindran greus problemes per sobreviure a més de no poder optar a contractes ni concursos públics locals. Així com que l’alimentació, l’etiquetatge perd un alt contingut informatiu, la denominació d’origen perjudicada.

 

10. En aquest sentit ens preocupa la possible desaparició de la informació sobre el tractament dels aliments que pot suposar i posar en perill la salut dels consumidors i un cop més fem un pas enrere en tot l’aconseguit a Europa per part dels consumidors i organitzacions que ho representen. Aquesta opacitat permet l’ús d'aliments transgènics o la producció d’aliments tractats amb antibiòtic i hormones. Una vegada més el consumidor rep un atac directe als drets seus. La desregularització medioambiental i alimentària són un fet.

 

11. Un altre camp és l’àmbit dels medicaments, les farmacèutiques i la salut col·lectiva. Es veu clarament en perill davant la legislació que el TTIP vol implantar segons l'establert per aquest tractat, en aquest camp es dóna una prolongació de temps amb la propietat intel·lectual dels medicaments, el que allarga el termini de temps que les farmacèutiques tenen sota “patent” els medicaments per abaratir el cost.

 

12. El TTIP es converteix en coautor de les legislacions al mateix temps que en inquisidor”.