Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Encesa: el primer acte de foc de Les Santes 2015

Escoltar

L’Encesa: el primer acte de foc de Les Santes 2015

El Ball de Diables i el Basilisc estaran acompanyats per les figures de l’Arboç



El primer acte de foc de Les Santes ja és aquí. Aquesta tarda tindrà lloc l’Encesa protagonitzada pel Ball de Diables de Mataró i la seva figura, el Basilisc, juntament amb els seus convidats: les figures de l’Arboç.


 

L’acte és una mostra de cultura popular i tradicional catalana d’arrel tradicional que dóna la possibilitat de conèixer altres manifestacions festives i alhora permet als convidats conèixer la festa mataronina.

 

Les comparses convidades, i que formen part del seguici popular i tradicional de la Festa Major de l’Arboç, són: Ball de Diables, Ball de Bastons, Gegants i Gegantons, Ball de Cercolets, Ball de Gitanes, Ball de Pastorets, Capgrossos i Nans, Drac Badalot, Garot i el Grup de Trabucaires “Guineus”. Aproximadament el seguici el formen unes 200 persones.

 

L’Encesa començarà davant de l’Ajuntament a les 18 h, però abans, mentre es vagin concentrant totes les comparses, el públic podrà comprovar i sense témer a les guspires la varietat, els colors i els detalls del vestuari de les figures. L’acte s’inicia pròpiament amb el Ball de Diables de Mataró que representarà el ball parlat, una mena de representació teatral en la qual s’enfronten els diables amb l’Arcàngel Sant Miquel mentre es reciten versos satírics sobre l’actualitat política local.

 

Finalitzat el ball parlat és l’hora de la cercavila: el Ball de Diables i el Basilisc acompanyats dels balls i les figures de l’Arboç s’adreçaran cap a La Riera, carrer de Barcelona, plaça de la Peixateria, carrer de Sant Cristòfor, Can Xammar i plaça de Can Xammar. Allà tindran lloc els balls de lluïment i una vegada totes les comparses hagin mostrat davant el públic els seus balls més lluïts s’iniciarà la cercavila de tornada pel carrer de La Palma, carrer de Sant Simó, carrer de la Beata Maria, plaça de Santa Maria, carrer Nou i La Riera fins a l’Ajuntament.

 

Després de recórrer els carrers serà el moment de finalitzar l’acte amb l’Encesa final, on el Ball de Diables clourà amb molt de foc aquesta mostra de cultura popular.