Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Escola Municipal de Música de Mataró celebra 5 anys

Escoltar

L’Escola Municipal de Música de Mataró celebra 5 anys

S’han programat 10 concerts que es faran de l’11 d’abril al 20 de juny



L’1 d’octubre de 2009 es va iniciar el primer curs de l’Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM). Des d’aleshores han passat per l’escola, un servei públic adreçat a tota la població, sense limitació d’edat, 2.311 alumnes. Aquest any se celebren els 5 anys de l’escola amb un programa d’activitats musicals que coincideix amb els tradicionals Concerts de primavera.


 

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Fernàndez; el regidor d’Ensenyament, Pere Galbany; i el director de l’EMMM, Joan Fargas, han fet un repàs des de la posada en marxa de l’escola fins avui dia i han presentat els actes de celebració. També s’ha presentat una cançó composta pels professors Gerard Nieto, Georgina Blanch i Joan López per celebrar-ne l’aniversari que porta per nom “Un món per descobrir”. La cançó es pot descarregar gratuïtament a l’adreça http://www.emmmataro.cat.

 

Després de més de 5 anys de feina, s’ha constatat la proximitat de l’EMMM vers als ciutadans, als col·lectius i als agents culturals de Mataró i la funcionalitat dels aprenentatges que s’imparteixen al centre, així com la diversitat estètica i de llenguatges musicals que s’ofereixen i la qualitat metodològica i artística amb què s’imparteixen.

 

 

Antecedents de l’EMMM

 

Fins a la creació de l’EMMM, l’Ajuntament treballava la pràctica artística entre la ciutadania a través de l’Aula de Música Tradicional i les activitats de sensibilització, iniciació musical i conjunts instrumentals emmarcades en el Pla Educatiu d’Entorn. Amb la creació de l’Escola Municipal de Música, d’acord amb el que preveu la Llei 2/2006 d’Educació, es va donar coherència a aquest desplegament alhora que ha permès ampliar el ventall d’ofertes formatives per recollir i atendre les necessitats generades en l’àmbit de l’educació musical (més oferta instrumental i més nivells) així com arribar a tot el territori.

 

L’EMMM articula una oferta formativa d’educació musical global, diversa, flexible i oberta a tota la ciutadania que s’estén als camps de la formació, la pràctica, la creació, la producció i la difusió de la música. A més, l’EMMM ha esdevingut un element de cohesió social.

 

Des del curs 2012-2013, el servei de docència i direcció pedagògica de l’EMMM està externalitzat i actualment el presta la UTE Musicop-Visualsonora.





Una escola descentralitzada

 

L’EMMM s’ha concebut des d’un bon principi com un model d’escola descentralitzada per tal d’apropar-la als ciutadans. Així, l’oferta de l’escola s’imparteix, a dia d’avui, a 13 espais diferents disgregats en el territori: 12 centres educatius de primària, fet que afavoreix que els alumnes petits tinguin oferta musical en la seva pròpia escola o en una de propera; i la seu central de l’EMMM (a l’antiga Escola Menéndez i Pelayo) on s’imparteixen alguns ensenyaments avançats i els cors i el professorat hi té el seu centre neuràlgic.

 

En aquests moments l’escola compta amb 38 professors i 678 alumnes. El primer curs, 2009-2010, va començar amb 285 alumnes.

 

L’escola utilitza principalment la pedagogia de grup com a mitjà per a l’aprenentatge de l’instrument per sobre de la instrucció individual. El nucli de l’oferta de l’escola es basa en la pràctica artística amateur, tot i això també imparteix nivells avançats d’instrument i preparació per a les proves d’accés al Grau Superior de Música. A tall d’exemple, els 8 alumnes que s’han presentat a les provés d’accés a l’Escola Superior de Música de Catalunya han aconseguit la plaça.

 

Pel que fa a l’oferta formativa, s’hi imparteixen els ensenyaments inicials (Música en família, Música i moviment, Conjunt Orff i Roda d’instruments); cant coral; instruments i assignatures complementàries (llenguatge musical, harmonia o consciència auditiva, entre d’altres).

 

L’EMMM ofereix l’aprenentatge de 23 instruments diferents: baix elèctric, bateria, guitarra elèctrica, teclats, trombó, trompa, trompeta, bombardí, tuba, clarinet, flauta travessera, saxo, percussió, flabiol, gralla, acordió diatònic, flauta de bec, piano, guitarra, viola, violí, violoncel i contrabaix.

 

A més, s’hi treballen projectes conjunts, en aquest sentit hi ha formats 24 conjunts instrumentals de petit i mitjà format: 13 combos, 1 conjunt d’arrel fusió, 5 cambres, 1 consort de flautes i 4 conjunts de pianos; 9 grans conjunts: 2 bigband, 3 orquestres de corda, 1 banda, 1 orquestra de guitarres, 1 orquestra simfònica i 1 orquestra Orff); i 4 cors: 2 escènics, 1 d’adults i 1 d’escolar.

 

 

Programa de concerts

 

Per tal de celebrar l’aniversari de l’EMMM, s’ha programat un seguit de concerts que tindran lloc des de l’11 d’abril al 20 de juny. El programa coincideix amb els Concerts de primavera que s’organitzen anualment.

 

El programa, que compta amb la col·laboració de la Casa de la Música de Mataró, és el següent:

 

. Dissabte 11 d’abril. 19.30 h. Teatre Monumental

“Jazz Meets Symphony” amb Txell Sust

Orquestra Simfònica de l’EMMM, BigBand EMMM, Cors EMMM

Amb la col·laboració especial de Txell Sust

 

. Divendres 25 d’abril.18.00 h. Pati del Cafè Nou

“Ton pare balla el drac”

EMMM Tradicional, EMMM Iniciació

Amb la col·laboració especial de “La Coixinera” i dels actors Clara de Ramón i Pere Anglas.



. Divendres 15 de maig. 17.30 h. Plaça de l’Ajuntament

Concert presentació treball discogràfic Combos EMMM

 

. Punts de trobada/concert vermut. Dissabtes. 12.30 h. Plaça de l’Ajuntament

EMMM Tradicional amb la col·laboració de Taverna Atzucac

16 de maig amb Jordi Comas (gralla, tarota i xirimies en general), 23 de maig amb Carol Duran (violí i veu) i 30 de maig amb Marçal Ramón (acordió diatònic)

 

. Divendres 29 de maig. 18.00 h. Basílica de Santa Maria

“Glòria de Vivaldi”

Orquestra Simfònica de l’EMMM, Cor d’adults i Cor Escènic de l’EMMM

Amb la col·laboració especial del “Cor Ciutat de Mataró”

 

. Dilluns 25 de maig. 19.00 h. Teatre Monumental

“Romeo i Julieta History”

Banda EMMM i Taller d’Integració Teatral de l’Aula de Teatre

 

. Dijous 4 de juny. 19.00 h. Teatre Monumental

“Aqua”

Flautes de bec, guitarres i pianos de l’EMMM amb l’Aula de Teatre (Dansa Joves)

 

. Dissabte 20 de juny. 18.00 h. Plaça de Santa Anna

Concert 5è aniversari de l’EMMM – Dia Internacional de la Música

Fi de curs, fi de festa!

 

Tots els concerts són gratuïts. Per als concerts al Teatre Monumental de “Romeo i Julieta History” i “Aqua” cal recollir prèviament l’entrada a la Direcció de Cultura (carrer de Sant Josep, 9. Matins laborables de 9 a 14 h i tardes de dimecres, dijous i divendres de 18 a 20 h) i el mateix dia del concert a la taquilla del teatre de 18 a 19.15 h pel que fa al concert Jazz Meets Symphony.