Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Institut Miquel Biada i la Piscina Municipal estalvien en un any 7.367 i 3.228 euros en energia aplicant bons hàbits

Escoltar

L’Institut Miquel Biada i la Piscina Municipal estalvien en un any 7.367 i 3.228 euros en energia aplicant bons hàbits

L’Ajuntament lliura als dos equipaments un xec pel 50% de l’estalvi aconseguit, que invertiran en millorar l’eficiència energètica

L’Institut Miquel Biada i la Piscina Municipal van estalviar en consum energètic al 2014 l’equivalent a 7.367,65 € i 3.228,77 €, respectivament, aplicant bones pràctiques com apagar llums i aparells quan no fan falta. Aquests són els resultats a Mataró del projecte Euronet 50/50 max, una iniciativa per incentivar l’estalvi energètic en edificis públics.

 

Euronet 50/50 max és un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona i recolzat pel programa Energia Intel·ligent per Europa de la Comissió Europea que pretén l’estalvi energètic en escoles i equipaments esportius, bàsicament a través del canvi d’hàbits i les bones pràctiques. L’Institut Miquel Biada i la Piscina Municipal es troben entre les escoles i instituts i equipaments de diferent tipologia de la província de Barcelona que van ser seleccionats per participar al projecte.

 

A cada equipament es va crear un equip energètic com a responsable del projecte, de calcular els consums i estalvis generats, i d’aplicar les mesures concretes per estalviar calefacció i electricitat. Formen part d’aquests equips personal docent de l’equipament, de la direcció del centre, de manteniment i neteja, d’administració i consergeria, alumnes i usuaris, i representants de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

 

Com incentiu econòmic per la seva participació, els equipaments reben el 50% dels estalvis aconseguits en la factura energètica amb les mesures implantades. Així, tothom hi guanya: els equipaments es fan més sostenibles i reben diners extra per invertir en millorar l’eficiència energètica, l’Ajuntament redueix la factura en electricitat i combustible, i es redueixen les emissions de CO² a l’atmosfera.

 

 

Les mesures implantades

 

Les principals mesures implantades per reduir la factura energètica en els dos equipaments han estat: apagar llums innecessaris, desconnectar manualment a les nits tots els aparells endollats; apagar (no deixar en stand by) els equips de climatització, projector, etcètera; ventilar a primera hora i aconseguir un manteniment moderat de les temperatures; apagar els monitors dels PC’s quan no s’utilitzen per més de 30 minuts; imprimir només l’estrictament necessari. En el cas de la piscina, també s’ha reduït el temps de climatització i de recirculació de l’aigua a la piscina gran i s’ha encès la sauna més tard. El centre educatiu ha conscienciat els alumnes a classe i la piscina també ha demanat la col·laboració dels usuaris amb accions com minimitzar el temps de dutxa.

 

 

Reinvertir en eficiència energètica

 

La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Núria Calpe, ha lliurat avui als dos equipaments un xec per valor de la meitat de l’estalvi aconseguit en cada cas. Així, l’Institut Miquel Biada ha rebut 3.683,83 € i la Piscina Municipal 1.614,39 €.

 

Els diners es destinaran a millorar l’eficiència energètica, principalment per a la substitució dels llums actuals per leds. La piscina també preveu instal·lar sensors per regular la il·luminació en alguna zona de pas.