Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Festa al Cel 2015 arrenca motors

Escoltar

La Festa al Cel 2015 arrenca motors

La Patrulla Águila, l’F-18, l’històric avió PBY-5 Catalina i les acrobàcies d’AeroSparx Team, al festival aeri que tindrà lloc a Mataró el 19 i 20 de setembre

Tot a punt perquè les platges de Mataró acullin dissabte 19 i diumenge 20 la Festa al Cel, el festival aeri més antic i important de l’Estat. L’Ajuntament de Mataró va agafar l’any passat el relleu a l’Ajuntament de Barcelona en l’organització de l’esdeveniment, que s’ha avançat una setmana per evitar la coincidència amb la celebració de les Eleccions al Parlament de Catalunya 2015.

 

L’alcalde, David Bote, la directora de l’Aeroport de Sabadell (AENA), Anna Moles, el president de l’Aeroclub Barcelona-Sabadell, Pere Joan Nogueroles, i el director del festival, Daniel Ventura, han ofert aquest migdia una roda de premsa per presentar la programació definitiva de la Festa al Cel, que es torna a celebrar a la platja més gran de la capital del Maresme, la del Varador. La presentació ha tingut lloc a l'Aeroport de Sabadell, des d'on sortiran moltes de les aeronaus participants a l'espectacle.

 

L’Ajuntament de Mataró acull aquest festival amb l’objectiu de promocionar la ciutat i que la visita d’aficionats i espectadors repercuteixi econòmicament en el sector de la restauració, el comerç i els allotjaments locals. La Festa al Cel té un pressupost de 550.000 €, dels quals 127.500 € corresponen a patrocinadors privats (Mataró Parc aporta 100.000 € com a patrocinador principal). Altres empreses col·laboradores també patrocinen amb infraestructures i productes per a l’esdeveniment.

 

Malgrat la pluja, a la primera edició de la Festa al Cel celebrada a Mataró hi van assistir més de 66.000 persones.

 

 

Espectacles durant 2 dies

 

L’espectacle aeri central té lloc el diumenge 20 de setembre i hi participen patrulles i avions nacionals i internacionals. El dia abans, dissabte a la tarda, també s’organitza una exhibició aèria de capvespre.

 

A més, s’han programat altres cites complementàries i espectacles d’animació durant tot el cap de setmana, entre les quals destaquen vàries activitats de caire divulgatiu sobre els drons o vehicles aeris no tripulats, una actuació del grup infantil Macedònia (diumenge a les 17 h al passeig del Callao) i el Village del Comerç, una mostra comercial i gastronòmica (passeig del Port).

 

També en el marc de la Festa al Cel es lliuraran els premis Cristòfol Juandó i Josep Canudas. La Missió Rosetta de l’European Space Agency (ESA) i Starmus són els guardonats d’enguany respectivament. Els premis reconeixen les persones i entitats que destaquen per la seva tasca de divulgació aeronàutica.

 

 

Els plats forts del festival

 

La Festa al Cel 2015 comptarà amb les exhibicions de destacades patrulles i aeronaus militars i civils. La Patrulla Águila, la degana de les patrulles acrobàtiques de l’Exèrcit de l’Aire, que enguany celebra el 30è aniversari, serà un dels plats forts del festival aeri.

 

A més, entre les aeronaus militars hi participaran un AV8B Harrier de l’Armada, el Boeing Chinook de l’Exèrcit de Terra i l’F-18 de l’Exèrcit de l’Aire. El Harrier, que és el mític reactor que és capaç d’enlairar-se i aterrar en vertical, i el Chinook, que és un gegantí helicòpter amb dos rotors, es podran veure també durant la jornada de portes obertes que es farà el dia 19 de setembre a l’Aeroport de Sabadell.

 

La Festa al Cel també contempla la presència d’aeronaus que fan un servei públic, com és el cas dels apagafocs Canadair de l'Exèrcit de l'Aire, l’Air Tractor dels Bombers de la Generalitat i els helicòpters de rescat i assistència (SAR Exèrcit de l'Aire, GEAS Guàrdia Civil, Bombers, SEM, i Mossos).

 

Pel que fa a les patrulles civils, hi destaca l’històric avió PBY-5 Catalina, que és un hidroavió de 30 m d’envergadura que servia als americans per rescatar tripulacions dels vaixells que participaven al Pacífic a la II Guerra Mundial, i que tenia capacitat per mantenir-se enlairat durant més de 20 hores.

 

Enguany també es programarà un espectacle aeri de capvespre, en el qual hi participarà una patrulla acrobàtica nova que també fa servir pirotècnia: AeroSparx Team.

 

 

Conveni amb l’Aeroclub Barcelona-Sabadell

 

Per tirar endavant el festival, l’Ajuntament de Mataró va signar l’any passat un conveni de col·laboració amb l’Aeroclub Barcelona-Sabadell (ACBS), que aporta l’expertesa de 22 anys en l’organització de la festa a Barcelona.

 

L’Aeroclub Barcelona-Sabadell hi col·labora en aspectes molt concrets com el disseny i preparació de l’exhibició aèria i tot allò que té a veure amb les aeronaus, pilots i organitzacions participants; l’assessorament sobre adequació de l’espai ciutadà i les seves mesures de seguretat de conformitat amb l’eix de presentació de la demostració aèria; suport en la planificació dels serveis d’emergència aeronàutics i en els serveis i equipaments obligatoris per a la seva celebració; entre d’altres.

 

L’Ajuntament també ha convocat dos concursos públics per contractar tant la gestió de la graella d’aeronaus participants (adjudicada a Aeroclub Barcelona-Sabadell per un import de 96.800 € IVA inclòs), com la producció i logística de l’esdeveniment (adjudicació a l’empresa Actividades de Ocio y Educación, SL –Swolf Group per 80.707 € IVA inclòs).

 

 

Millor en transport públic

 

Es recomana l’accés a la Festa al Cel en transport públic, bàsicament en tren si es ve d’un altre municipi: de 8.30 a 11 h i de 14.30 a 20 h Renfe duplica l’oferta habitual de diumenge entre Barcelona i Mataró amb trens aproximadament cada 7 minuts.

 

Per a aquells que es desplacin en vehicle privat es tornaran a habilitar aparcaments i autobusos llançadora –un servei especial de Mataró Bus– per aproximar-se a la zona de les platges. La carretera N-II es tallarà al trànsit i hi haurà importants restriccions de circulació a la façana marítima per facilitar l’accés a peu a les platges.