Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus expressa el seu suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per la imputació pel 9N

Escoltar

La Junta de Portaveus expressa el seu suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per la imputació pel 9N

La Junta de Portaveus celebrada el passat 1 d’octubre va aprovar una declaració institucional de suport al president de la Generalitat, Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d’Ensenyament Irene Rigau arran d’haver estat encausats per la consulta del 9N.

 

El text, presentat pels grups municipals de CiU i ERC-MES-AM, es va llegir durant el Ple municipal d’octubre. La declaració es va aprovar amb els vots favorables de CIU, ICV-EUiA-E, VOLEMataró i CUP-PA. Hi van votar en contra el PSC-CP i Ciutadans. D’altra banda, en el moment de la votació es va absentar el PPC i no va assistir a la reunió PxC.

 

El text íntegre aprovat és el següent:

 

“El 9 de novembre de 2014, i per primera vegada a la història, els catalans i les catalanes vam ser cridats pel Govern de la Generalitat a opinar sobre el futur polític del nostre país. Gràcies als més de 40.000 voluntaris i voluntàries, 2.344.828 catalans i catalanes vàrem acudir a les urnes en un procés participatiu protagonitzat pel civisme i la democràcia. La resposta de l’Estat espanyol, a través de la Fiscalia General de l’Estat, va ser querellar-se contra el president de la Generalitat Artur Mas, la vicepresidenta i consellera de Governació i Relacions Institucionals Joana Ortega i la consellera d’Ensenyament Irene Rigau.

 

El 29 de setembre de 2015, només dos dies després de les eleccions al Parlament, tots tres han rebut la imputació del TSJC per l’organització del 9N i han estat citats a declarar durant el proper mes d’octubre (en el cas del president Mas el dia 15, quan es commemora el 75è aniversari de l’afusellament del president Companys). Se’ls acusa de quatre delictes: desobediència, obstrucció a la justícia o usurpació de funcions, prevaricació administrativa i malversació; amb unes possibles penes que van des de la inhabilitació fins a la presó.

 

Aquests fets configuren un episodi extremadament greu en termes polítics i democràtics, sense precedents a l’Europa del segle XXI.

 

Per tot el que s’exposa, els grups municipals de CiU i ERC proposen al Ple l’adopció dels següents acords:

 

1.- Expressar el nostre suport al president Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau, encausats per haver posat les urnes al procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014.

 

2.- Denunciar l’escassa qualitat democràtica d’un Estat que fa un ús partidista de les institucions judicials i emet judicis polítics contra representants electes per impulsar processos democràtics.

 

3.- Refermar el compromís de l’Ajuntament de Mataró amb el dret democràtic del poble de Catalunya a decidir lliurement el seu futur.

 

4.- Enviar aquesta moció al president de la Generalitat, al president del Govern Espanyol, a la Mesa del Parlament de Catalunya, a les entitats del Pacte local pel Dret a Decidir (si n’hi ha), al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i fer-la pública a través dels mitjans públics municipals.”