Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Nau Gaudí presenta una exposició amb obres de l’inconformisme rus que no s'han mostrat mai a Europa

Escoltar

La Nau Gaudí presenta una exposició amb obres de l’inconformisme rus que no s'han mostrat mai a Europa

La Col·lecció Guéron és una de les col·leccions privades més importants del món



La Nau Gaudí acull a partir d’avui 125 obres, entre quadres i escultures, de la Col·lecció Guéron, una de les més importants col·leccions privades d’art rus i la més completa i representativa dels artistes Chemiakin i Yankilevsky, així com dels períodes inicials de l’anomenat “art inconformista rus”. La inauguració tindrà lloc avui a les 19 h i la presidirà l’alcalde, David Bote. També hi assistirà el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez.


 

La mostra “Col·lecció Jean-Jacques Guéron. Art inconformista rus”, que es podrà veure a la Nau Gaudí (carrer de la Cooperativa, 47) fins al 10 de gener de 2016, presentarà 52 obres que mai han estat exposades amb anterioritat a Europa.

 

 

Col·lecció Guéron

 

Jean-Jacques Guéron, un dels més reconeguts col·leccionistes d’art rus, té la seu de la seva col·lecció privada a París i compta amb més de 500 peces entre les quals destaquen obres històriques com l’autoretrat de Xemiakin (1986-88)” i el bodegó “Arenques salados-arenques helados”, un dels pocs quadres que Rabine va portar de Rússia el 1966; o un dels escassos bodegons de Tselkov, així com el seu autoretrat, ambdós del 1956; i les quatre pintures de la sèrie “Tema e improvisación” de Iankilevsky, exposades a l’exposició de Manège a Moscou el 1962. Totes aquestes obres formaran part de l’exposició.

 

A l’exposició també s’hi sumaran obres de la Col·lecció Bassat com el tríptic de la sèrie “La vida de Rembrant” (1989) de Mikhaïl Xemiakin.

 

La Col·lecció Guéron està formada per obres de la major part dels artistes dissidents russos: Ackerman, Arefiev, Boulatov, Bruskin, Xelkovski, Xemiakin, Jarkikh, Kabakov, Kalinine, Kharitonov, Krasnopevtsev, Kropivnitskaia, Kropivnitski, Masterkova, Mikhnov-Voitenko, Neizvestny, Nemukhin, Nesterova, Ney, Ovchinnikov, Poutiline, Rabine, Shvartsman, Steinberg, Sveshnikov, Tselkov, Tyshler, Weisberg, Iakovlev, Iankilevsky, Zaborov, Zélénine i Zverev, entre d’altres, amb un interès especial pels artistes residents a França com Xemiakin i Iankilevsky. Els fons de Jean-Jacques Guéron solament són superats en el món pels que es troben exposats a “The Jane Voorhees Zimmerli Art Museum”, a Nova Jersey (EUA), pertanyents a la Norton and Nancy Dodge Collection of Nonconformist Art fromthe Soviet Union.

 

La mostra ve acompanyada per un catàleg prologat per Alexandre Borovsky, responsable d’art contemporani del Museu de l’Estat Rus de Sant Petersburg.

 

Diverses obres que s’exposen a la Nau Gaudí han participat en exposicions de galeries i museus de diferents parts del món, des dels anys 70 fins avui, entre els quals el Museu Estatal Rus de Sant Petersburg; el Palais des Congrès, a París; la Galeria Tretiakov de Moscou i la Biennal de Venècia de 1977, entre d’altres.

 

 

L’inconformisme rus

 

El decret del Comitè Central del Partit Comunista de 1932 així com el I Congrés d’Escriptors Soviètics de 1934 van definir el “realisme socialista” en el sentit més reaccionari. Tot el que es considerava art havia de passar pel control de la Unió d’Artistes i del Ministeri de Cultura.

 

L’art innovador, el que no es doblegava als dogmes, solament podia arribar al públic mitjançant manifestacions marginals.

 

Des de finals dels anys 60, alguns dels artistes més representatius van emigrar, sobretot a París. De fet, la revelació dels artistes soviètics denominats “no-conformistes” o “dissidents”, va tenir lloc en la gran exposició organitzada principalment per Chemiakin en el Palau de Congressos de París el 1976. Tots els artistes de la Col·lecció Guéron que es presenten a la Nau Gaudí van estar representats en aquesta manifestació memorable.

 

 

Exposició i visites guiades

 

L’exposició està organitzada pel Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Luis Bassat, juntament amb el col·leccionista Jean-Jacques Guéron.

 

Pel que fa a les visites guiades, s’han organitzat per al primer diumenge de mes a les 12 h (juliol, agost i setembre a les 18 h) i les activitats familiars tindran lloc cada tercer diumenge de mes a les 12 h (juny, juliol i setembre a les 18 h, l’agost no hi ha activitat familiar).

 

L’entrada és gratuïta i els horaris són de 18 a 21 h de dimarts a diumenge fins al 15 de setembre, i de 17 a 20 h de dimarts a dissabte i d’11 a 14 h els diumenge i festius.