Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Nit de la Solidaritat s’endinsa en la societat de l’Afganistan

Escoltar

La Nit de la Solidaritat s’endinsa en la societat de l’Afganistan

Durant l’acte es va presentar la memòria “Projectes de cooperació i sensibilització 2015”

La 18a Nit de la Solidaritat, que va tenir lloc ahir al Casal l’Aliança, va girar a l’entorn de l’Afganistan. De la mà de la periodista Mònica Bernabé els assistents a l’acte es van poder endinsar a la vida d’aquest país i la seva idiosincràcia.

 

La Nit de la Solidaritat està impulsada pel Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència amb l’objectiu de donar a conèixer els projectes de cooperació al desenvolupament i les activitats de sensibilització que porten a terme les entitats al llarg de l’any. Forma part del programa d’activitats del “Juny Associatiu”, que enguany té com a fil conductor el voluntariat.

 

L’acte va estar presidit per l’alcalde, David Bote, i va començar passades les 20 h amb el passi del documental “Vestida de negre” de Josep Morell i Jordi Vilar que el passat mes de gener es va poder veure en l’espai “Sense ficció” de TV3. El documental està protagonitzat per Mònica Bernabé i permet veure de manera colpidora com és la societat afgana, la situació de la dona en aquest país i com es desenvolupa la feina d’una corresponsal en un entorn d’aquestes característiques i alhora com Bernabé s’hi ha hagut d’adaptar per poder exercir la seva professió.

 

Tot seguit, Mònica Bernabé va pronunciar la conferència “L’Afganistan més enllà dels talibans”. En la xerrada la periodista va relatar situacions peculiars de la seva vida a l'Afganistan i la seva manera d'entendre la professió. En paraules de Bernabé el periodisme "pot provocar canvis, com també ho pot fer l'activisme i la cooperació".

 

La Nit de la Solidaritat és l’espai de presentació de la memòria de l’any. En aquesta edició la presentació de “Projectes de cooperació i sensibilització 2015” va anar a càrrec de la regidora de Benestar Social, Convivència i Habitatge, Isabel Martínez.

 

L'alcalde va cloure l'acte afirmant que "l'Ajuntament seguirà apostant per la solidaritat i la cooperació sempre respectant les altres cultures" i va acabar animant els assistents, la majoria membres d'entitats, a continuar amb la seva tasca. 

 

Van presentar la trobada Laura Cera i Francesc Andrés, conductors del programa “Altaveu” de l’emissora municipal Mataró Ràdio que promou el Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència. La Nit de la Solidaritat va ser retransmesa en directe per Mataró Radio

 

Un any més, durant la Nit de la Solidaritat el Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Ciutadania es va promoure una campanya de recollida d'aliments aquesta vegada destinats a Creu Roja.

 

 

Mònica Bernabé

 

La periodista Mònica Bernabé (Barcelona, 1972) va estudiar a la Universitat Autònoma de Barcelona i ha viscut del 2006 al 2014 a l’Afganistan exercint com a corresponsal freelance d’El Mundo, sent una de les periodistes estrangeres que més temps ha passat de forma seguida en aquest país. Va visitar per primera vegada l’Afganistan el 2000 i va fundar l’Associació pels Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA) i que presideix a l’actualitat. El primer objectiu d’aquesta entitat és impulsar l’educació de les dones afganes, prohibida i castigada pel règim talibà, i a les víctimes de guerra del país.

 

La majoria dels seus treballs com a periodista de premsa els ha publicat al diari El Mundo, però també col·labora amb les revistes “Tiempo”, “Woman”, “Mía”, “Lonely Planet”, “El Temps” i “Maginaria”. Anteriorment també va col·laborar amb “El Periódico de Catalunya”, “El Diario Vasco”, “El Punt” i la revista “Integral”. També ha treballat a televisió i ràdio per a Ràdio Nacional d’Espanya (RNA), Catalunya Ràdio i Canal Sur TV, entre d’altres.

 

El 2010 va rebre el IV Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado, el 2011 es van endur el Premi  Proteus en l’àmbit de la cultura i la comunicació.[] El 2012 va publicar el llibre “Afganistán, crónica de una ficción” i el 2013 va rebre el XXIX Premi de Periodisme Cirilo Rodríguez.

 

A l’actualitat exerceix la seva professió a Roma.