Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Biblioteques de Mataró posen en marxa el programa LECXIT amb prop d’una seixantena de voluntaris

Escoltar

Les Biblioteques de Mataró posen en marxa el programa LECXIT amb prop d’una seixantena de voluntaris

LECXIT-Lectura per a l’èxit educatiu busca millorar les aptituds d’aprenentatge dels infants

La Xarxa de Biblioteques de Mataró inicien enguany al projecte LECXIT-Lectura per a l’èxit educatiu. Aquest és un projecte que l’any 2011 van impulsar la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la Fundació la Caixa i té per objectiu millorar les aptituds d’aprenentatge dels infants mitjançant el treball per la millora de la seva comprensió lectora. Inicialment, el número d’alumnes participants a Mataró és de 40 i el total de persones que s’han inscrit com a voluntàries és de 58.

 

El programa LECXIT es fonamenta en una sèrie d’activitats lúdiques i amenes pensades per promoure la lectura entre els infants i contribuir a l’increment del seu rendiment en el conjunt de matèries escolars. L’activitat principal consisteix en un espai de lectura setmanal on els alumnes compartiran amb voluntaris moments de conversa i de lectura. Aquests voluntaris contribueixen a la creació d’un espai d’entreteniment, confiança i compromís educatiu amb els infants.

 

Després de cinc anys d’implantació del programa a Catalunya els resultats obtinguts han estat valorats com a molt positius per totes les parts implicades: estudiants, voluntaris i entorn familiar i educatiu. Els alumnes milloren la seva actitud envers la lectura, guanyen seguretat i autoestima i adquireixen una major fluïdesa en la seva comprensió lectora.

 

Les Biblioteques de Mataró i diversos centres educatius de la ciutat se sumen a aquesta iniciativa impulsant aquest cicle de sessions de lectura setmanals. Les escoles són les encarregades d’escollir els alumnes participants en el projecte i les biblioteques cedeixen els seus espais i materials per poder organitzar les sessions. Les famílies també tenen un paper actiu en aquest programa, participant en tallers de lectura dissenyats per a pares i mares.

 

Dins el grup de voluntaris, en aquests moments es compta amb la participació d’alumnes del Cicle de Grau Superior d’Educació Infantil de l’Escola Freta, i les escoles participants al projecte són Escola Camí del Mig, Escola Rocafonda i Escola Germanes Bertomeu. La durada del programa coincideix amb el calendari del curs escolar. Les sessions s’iniciaran el dimarts 6 d’octubre.

 

La iniciativa ha estat impulsada i coordinada pel Projecte d’Àmbit Comunitari d’Impuls de la Lectura, format per personal de la Inspecció educativa, equip ALIC, Direcció d’Ensenyament, Direcció de Cultura, Biblioteques de Mataró i CNL Maresme, que té per objectiu plantejar de manera global i integrada en un sol projecte les diferents actuacions que s’estan duent a terme en l’àmbit lector a la ciutat de Mataró.