Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les noves tecnologies, l’autobús elèctric i el transport a la demanda centren el debat de La Jornada Catalana de la Mobilitat de l’AMTU

Escoltar

Les noves tecnologies, l’autobús elèctric i el transport a la demanda centren el debat de La Jornada Catalana de la Mobilitat de l’AMTU

El secretari de Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, anuncia la posada en marxa de la línia orbital d’autobús Sabadell-Granollers-Mataró

L’Auditori del TecnoCampus de Mataró va acollir ahir dimarts, 5 de maig, la jornada sobre mobilitat que organitza l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), i que en la seva 11a edició ha passat a ser La Jornada Catalana de la Mobilitat. Durant la jornada, amb rècords d’inscrits i assistents, es va debatre al voltant de temes com l’open data, l’aplicació de noves tecnologies a la gestió de la mobilitat i el transport a la demanda.

 

En aquest sentit, a la sessió inaugural, el president de l’AMTU i alcalde de Mataró, Joan Mora, va explicar que el gran projecte que treballa actualment l’entitat és el “de promoure i establir el sistema definitiu d’implantació del transport a la demanda”. Mora va explicar que l’AMTU aspira també a convertir-se en una Oficina Central de Gestió del Transport a la Demanda.

 

Per altra banda, el president de l’AMTU va recordar que l’11a Jornada ha arribat després d’un canvi d’estatuts en virtut del qual l’AMTU es converteix en una associació de municipis de tot Catalunya, d’adhesió voluntària, “que pretén situar-se en el plànol institucional com a referent tècnic i de recolzament als Ajuntaments i al conjunt de les administracions en matèria de mobilitat”.

 

Mora també va ser l’encarregat de presentar la revista MobiliCAT, una publicació promoguda i editada per l’AMTU i que és la primera revista en català especialitzada en temes de Mobilitat i Infraestructures.

 

La inauguració de la jornada va comptar també amb la presència del Secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, que va enviar un missatge de tranquil·litat assegurant que el transport urbà té assegurat el sistema de finançament fins al 2031. Font també va enumerar els principals reptes als quals s’ha de fer front: l’open data, els intercanviadors modals i la gestió integral de la mobilitat per aconseguir que el transport públic sigui més eficient que el privat. Per sobre de tot, va afegir, el departament té un repte important que passa per la millora del servei de Rodalies de Catalunya. “Necessitem un sistema de Rodalies que funcioni com un rellotge”, ha dit.

 

Durant l’atenció als mitjans posterior a la sessió inaugural, Ricard Font també va destacar l’augment de la inversió en transport públic dels darrers anys, en part gràcies a la posada en marxa del servei de bus exprés. En aquest sentit, Font va anunciar que aquest any 2015 està previst posar en marxa tres noves línies de bus exprés, entre les quals s’hi inclou la línia orbital que unirà Mataró-Granollers-Sabadell, així com les línies Barcelona-Vic i Barcelona-Sant Pere de Ribes.

 

El Director General de l’Autoritat del Transport Metropolità, Josep-Anton Grau va tancar les intervencions inicials de la Jornada, destacant el bon servei i qualitat que ofereix actualment el transport públic. Grau també va parlar sobre la integració tarifària i el projecte de la T-Mobilitat que està a punt de convertir-se en una realitat.

 

Durant la jornada es va celebrar una taula rodona sobre el present i futur del transport públic urbà amb representants dels diferents sectors de la mobilitat (Transport públic, operador privat i usuaris). A més, es van celebrar dues sessions temàtiques: la primera, sobre els autobusos elèctrics, on es va presentar una experiència europea en aquest àmbit i la visió de l’operador públic i privat sobre aquest tipus de tecnologia; i la segona, centrada en l’aplicació i gestió de l’Open Data a la Mobilitat. Per acabar, va tenir lloc la sessió Dit i Fet, amb set presentacions sobre temes diversos.

 

Els assistents a la Jornada AMTU també van participar a la votació popular per escollir el pòster guanyador de la II edició del concurs escolar per promocionar la targeta T-12. El cartell guanyador és obra de la nena Ariadna Sánchez, alumna de l’escola Divina Providència de Mataró.

 

La Jornada Catalana de la Mobilitat va finalitzar amb un dinar celebrat al foyer del TecnoCampus.