Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Santes 2015 ofereixen un ampli ventall musical per a tots els gustos

Escoltar

Les Santes 2015 ofereixen un ampli ventall musical per a tots els gustos

La Festa Major comença el 19 de juliol amb l’Estrena, un acte que ja s’ha consolidat en el programari festiu



El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha presentat avui en roda de premsa la programació de la Festa Major de Mataró. Aquesta edició destaca la gran oferta d’activitats musicals, entre les quals destaca el concert de Sopa de Cabra, l’únic que el grup gironí oferirà enguany a les comarques de Barcelona.


 

Se segueix treballant en la concentració d’espais per minimitzar les molèsties dels veïns i disminuir les despeses d’infraestructura. El Port de Mataró i el recinte firal del Parc Central seran dos dels grans espais de la festa. El Port acollirà dues nits de concerts, mentre que al recinte firal del Parc Central s’hi farà la Ruixada, Dissantes, l’Esquitxada de Colors i la Ruixadeta.

 


Es consolida l’Espai Familiar que en la tercera edició ampliarà l’espai de jocs i activitats per oferir a les famílies un espai per passar una estona agradable i amb moltes propostes culturals.

 


La implicació d’entitats, com és el cas de la Fundació El Maresme en l’organització de les activitats de Dissantes i el suport de diferents operadors privats, farà possible mantenir una programació de qualitat.

 

L’any 2015 és l’Any Bequetero ja que recorda la música de la melodia del Desvetllament Bellugós creada per Gustavo Pascual Falcó i himne oficiós de Les Santes. Tres de les activitats del programa commemoren aquesta efemèride.

 

El programa d’actes comprèn del diumenge 19 al dimecres 29 de juliol.

 

 

Els concerts

 

A Les Santes d’enguany se sentirà molta música i de molts estils diferents per arribar a tot tipus de públic. Durant els 11 dies de festa hi haurà la participació de 47 conjunts musicals, tant de Mataró com d’altres punts del país en 14 espais diferents. 

 

Es podrà gaudir en directe d’alguns dels grans grups del país com és el cas de Sopa de Cabra, La Pegatina, Catarres i Blaumut que presenten nou disc. Sopa de Cabra presentarà algunes de les cançons del nou treball que per aquelles dates estaran enregistrant.

 

Al costat d’aquests grans noms també hi haurà la participació de diferents grups locals com ara JARPS, La Coxinera, Flanagan, Escapada, Gospelsons i la Big Band Jazz Maresme.

 

Cal destacar dues produccions especials. En primer lloc el concert de l’Agrupació Musical del Maresme amb el grup Brams. En segon lloc la festa “La rumba té molt poder”, un combat rumbero entre les formacions Achilifunk Sound System vs Mataró Rumba All Stars, que compta amb el segell Enderrock i la participació d’artistes convidats com ara Joan Garriga i Los Manolos, entre d’altres.

 

A Mataró es podrà reviure l’homenatge a Ovidi Montllor que es va veure durant el Festival Tradicionarius, un acte en el qual participaran algunes de les veus més emblemàtiques del folk dels Països Catalans com Miquel Gil, Pep Gimeno “Botifarra”, Artur Gayai Jordi Fàbregasila rapsòdia de Celdoni Fonoll. La direcció musical va a càrrec de Pau Figueres i Tóbal Rentero, i la direcció artística de Josep Vicent Frechina. 

 

L’estil musical serà variat anant de la música tradicional dels Korrontzi, als dj’s de Los 40 Principales, repetint amb el Tour 40, i el doblet del dj David Oleart (25 i 27 de juliol) i el cantautor Marc Ràmia. Sense deixar-nos el cant coral ja tradicional del Cor Madrigalista i la Coral La Nota.

 

El concert de Barram anirà a càrrec de La Cobleta de la Copeta i el concert vermut a les Esmandies del grup JazzCat.

 

 

Actes tradicionals i de consuetud

 

La festa comença protocol·làriament diumenge 19 de juliol al migdia amb l’Estrena. El protagonista d’enguany serà Joan Jordà i Sanchis, professor i poeta de Cocentaina (València) que parlarà de la connexió valenciana de Les Santes, abans que l’alcalde encarregui a l’Herald que estengui a la ciutat la Proclama de la Festa Major.

 

La Postal de Gegants tindrà la visita d’uns històrics, els Gegants Moros de Sitges.

 

La Nit Boja comptarà amb dos actes de contraprogramació per esponjar el públic assistent: el Tour 40 que començarà a les 23 h, mentre que un cop començada l’Escapada a Negra Nit el dj David Oleartpunxarà música dels 80 a la plaça de Santa Anna, per a un tipus de públic més adult.

 

Després de dues diades històriques consecutives, Mataró tornarà a viure una gran actuació castellera amb construccions de gamma extra amb els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.

 

Dins la celebració de l’Any Bequetero el dia 25 es convida la Societat Musical Mestre Orts de Gaianes recordant la seva participació durant molts anys a Les Santes. Començaran amb un concert al Teatre Monumental, per continuar oferint una “Filà”, tradicional desfilada de moros i cristians del País Valencià on es podrà veure els orígens del Bequetero tal i com es balla. La “Filà”anirà a càrrec dels Bequeteros de Cocentaina amb l’acompanyament musical de la Banda de Gaianes.Aquests mateixos acompanyaran l’Agrupació Musical del Maresme durant el Desvetllament Bellugós.

 

A l’Encesa d’enguany els Diables de Mataró conviden una part del seguici festiu de l’Arboç el 19 de juliol.

 

Dijous 23 es recupera el De Toc a Toc, la trobada de diferents batucades de Mataró que tocaran pels carrers de la ciutat

 

 

Programació familiar i teatre

 

Les Santes 2015 ofereixen una àmplia i variada oferta de programació familiar. El primer dels actes serà dijous 23, abans de l’assaig de castells els Capgrossos de Mataró conviden LesBruixes de Burriac en el darrer concert amb l’actual formació. El dia 24 Dissantes oferirà jocs infantils i la flashmob que els anys anteriors ha aplegat 10.000 persones.

 

L’Espai Familiar es consolida al Nou Parc Central com un espai per gaudir en família i amistats, amb activitats de tota mena.L’activitat començarà dissabte 25 amb un espectacle itinerant: “Els Óssos del Pirineu”, que va ser premiat al Festival Feten de Gijón. Diumenge 26 es farà la tradicional Esquitxada de colors al recinte firal. El dia 26 Rah-monRoma i els Dialsanimaran la Convidada de la Tarda guillada.

 

També cal destacar la companyia de clown La Tal, que el dia 29 presenta “The incredible box”. El dia 28 es podrà veure el clown mataroníSabanni que treballa habitualment al Circ Cric. El mateix dia la companyia basca Marqueliñe tornarà a Mataró després d’haver de suspendre l’espectacle l’any passat per la pluja. I també es podrà gaudir de “Violeta”,espectacle guanyador dels prestigiosos premis Zirkólika, en aquest cas dilluns 27 de juliol.

 

El Teatre Monumental acollirà dos espectacles de teatre amb dos grans de la comèdia: Joan Pera, recent Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria, que presenta a Mataró “L’art de fer riure”el dia 26. I també el televisiu Quim Masferrer com a Teatre de Guerrillaamb la comèdia“Temps” dimecres 28.

 

A Can Gassol el 29 de juliol el ballarí i coreògraf Toni Jodar presenta “Tendències actuals de la dansa”, una xerrada- espectacle per parlar de la dansa actual i dels llenguatges que s’utilitzen a l’escena contemporània.

 

 

La botiga i les exposicions

 

La botiga de Les Santes s’instal·larà a Can Palauet. S’obrirà el 16 de juliol fins al dia 29, últim dia de Festa Major. Des de principis de juliol es podran comprar els productes on line. Del 18 al 23 es farà la Fireta de Les Santes a la plaça de l’Ajuntament amb botigues amb productes relacionats amb la festa mataronina.

 

A partir del 4 de juliol a l’Ateneu Fundació Iluro s’hi mostrarà l’exposició de fotografies de Xènia Sola “Consumidors de Santes”, amb les instantànies de Les Santes 2014. Es podrà visitar fins al 29 de juliol. I a la botiga de Les Santes hi haurà una mostra de la relació entre el Bequetero, la Societat Musical Mestre Orts o banda de Gaianes i Mataró.

 



Campanyes solidàries i voluntariat

 

Mataró vol tenir una Festa Major cívica, segura i solidària i per això es consoliden la campanya dels gots solidaris, la campanya de voluntariat i la campanya de sensibilització per a la prevenció de riscos de Les Santes.

 

Els gots de Les Santes tornaran a ser de plàstic reutilitzable. Els guanys de la venda d’aquests seran per a Càritas i Creu Roja que els destinaran a projectes per reduir la pobresa energètica.

 

Pel que fa a les campanyes, d’una banda la campanya del voluntariat fomenta la participació de la ciutadania a les tasques d’organització dels diversos actes de la Festa Major. Les inscripcions es podran fer a través del web de Les Santes.

 

I per l’altra, la campanya de sensibilització per a la reducció de riscos de Les Santes que promou la prevenció a través de diferents accions: sessions de sensibilització a centres de secundària i espais joves de la ciutat (amb  persones voluntàries de les comparses institucionals i de l’Agrupació Musical del Maresme); una campanya informativa amb missatges preventius i consells de seguretat (torretes, vinils als busos, díptic informatiu, etc.); una formació sobre Seguretat alimentària i dispensació responsable d’alcohol (per al personal i voluntariat de les barres) i una sessió informativa sobre Seguretat als actes i consum responsable d’alcohol (per al voluntariat de la festa).

 

 

El secret de la Juliana

 

Enguany fa 20 anys que va néixer la Juliana, la beguda típica del ball de Requisits. És per això que al programa de Les Santes es farà pública la recepta, fins ara secreta.

 

La programació s’anirà actualitzant al web www.lessantes.cat, en la qual a més a més s’inclouran diversos apartats multimèdia i participatius.