Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró a punt per a l’inici del curs escolar 2015-2016

Escoltar

Mataró a punt per a l’inici del curs escolar 2015-2016

El curs comença amb dos grups de P3 menys que l’any passatEl regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, ha presentat avui les dades referents al nou curs escolar 2015-2016 a les escoles Torre Llauder i Angeleta Ferrer.


 

Calendari escolar i horaris

 

Els nens matriculats a les escoles bressol municipals van començar el curs ahir dimarts 8 de setembre.

 

Dilluns 14 ho faran els alumnes del segon cicle d’educació infantil, primària, educació secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà.

 

L’inici del curs als cicles formatius de grau superior, els ensenyaments de règim especial, les escoles oficials d’idiomes, l’Escola Municipal de Música de Mataró i els centres i aules de formació de persones adultes serà el dilluns 21 de setembre.

 

El curs 2015-2016 tindrà 175 dies lectius, un menys que l’any passat. Els festius de lliure disposició escollits pel Consell Escolar Municipal seran: 2 de novembre i 7 de desembre de 2015 i 8 de gener, 8 de febrer i 13 de maig de 2016 i un altre a escollir.

 

Amb caràcter general, l’horari als centres d’infantil i primària, inclòs els d’educació especial, és de 9 a 12.30 hores i de 15 a 16.30 h, amb l’excepció dels centres Germanes Bertomeu, Rocafonda, Tomàs Viñas i Torre Llauder, que mantindran la sisena hora. Tots els instituts públics fan jornada intensiva.

 

En els centres públics que són titularitat del Departament d’Ensenyament es programaran, d’acord amb la dotació de recursos assignada i en horari escolar no lectiu, unes hores de suport personalitzat per a aquells alumnes que ho requereixin i segons els criteris establerts pel Departament.

 

 

Escoles Bressol

 

En aquest curs hi ha matriculats a les 9 escoles bressol municipals 824 criatures (39 menys que el curs passat). Tot i l’inici de curs, la Direcció d’Educació manté oberta la inscripció atès que en aquests moments hi ha 30 places vacants a determinades escoles i nivells.

 

Es continua amb l’organització horària implantada fa dos anys que permet a les famílies fer un horari més adaptat a les seves necessitats.

 

L’Espai Infants i Família, adreçat a nens de 0 a 3 anys acompanyats de la seva família, reprèn l’activitat a l’octubre a les escoles bressol Tabalet, Rocafonda (amb la previsió d’augmentar-ne el número de places), La Llàntia i Garrofers.

 

 

Centres d’infantil i primària

 

Aquest curs hi ha 57 grups de P3 (1.370 alumnes, 133 menys que l’any passat), dos grups menys que l’any passat i que s’han suprimit de l’Escola Àngela Bransuela i dels Salesians (en aquest cas s’ha eliminat el grup que es va crear l’any passat, i de tres n’han quedat els dos habituals). D’aquests, 33 grups estan a centres públics i 24 grups a centres concertats.

 

En total hi ha 13.083 alumnes d’infantil i primària des de P3 fins a 6è curs (12.982 el curs passat), tot i que aquestes dades poden variar durant el curs en funció de la matrícula viva. Un 55,58 % dels alumnes van a centres públics (7.271) i un 44,42 % a centres concertats (5.812). 

 

Quant a les ràtios, aquest curs les ràtios inicials promig han baixat respecte al curs passat: als centres públics s’ha passat de 24,44 alumnes per aula a 23.24 i als centres concertats de 26,88 a 25.13.

 

Pel que fa a les beques menjador, l’Ajuntament avançarà els pagaments abans de rebre els ingressos corresponents del Departament d’Ensenyament. Tan bon punt rebi de la Generalitat el llistat d’ajuts atorgats a Mataró, l’Ajuntament farà un pla de pagaments per tal que els gestors dels menjadors escolars rebin els ingressos amb regularitat.

 

 

Centres de secundària

 

Pel que fa als centres de secundària, hi ha oberts aquest curs 46 grups de 1r d’ESO, igual que el curs passat. D’aquests, 20 grups estan a centres públics i 26 grups a centres concertats.

 

Els alumnes matriculats a 1r d’ESO són 1.399 (15 més que el curs passat): 596 a centres públics i 803 a centres concertats. El total d’alumnes matriculats a secundària obligatòria no se sabrà fins que no s’hagin examinat les sol·licituds fora de termini i en funció de la matrícula viva i dels exàmens de setembre.

 

La ràtio als centre de secundària es manté igual al curs passat.

 

 

Centres de formació d’adults

 

El Centre de Formació d’Adults Can Noè, que és de titularitat municipal, oferta aquest any 700 places. També la formació d’adults s’imparteix a: CFA Can Marfà, el CFA Tarongers i l’AFA Alarona. La matrícula d’aquests centres encara s’està tancant aquests dies.

 

 

Programes de Formació i Inserció (PFI)

 

Els PFI compten amb 154 places, les mateixes que l’any passat, pendents de matrícula definitiva aquest mes de setembre.

 

 

Escola Municipal de Música de Mataró

 

L’Escola Municipal de Música de Mataró compta amb 685 matriculats. El centre ha organitzat del 14 al 18 de setembre reunions informatives per als nous alumnes.

 

Les diferents seus de l’escola estan ubicades a:

 

. Formació instrumental: Escola Anxaneta, Escola Rocafonda, Escola Antonio Machado, Escola Peramàs, Escola Camí del Mig i la seu central (antiga escola Menéndez y Pelayo, al carrer de Rocafonda, 20).

 

. Formació no instrumental:

 

- Cor: seu central.

 

- Orff: escoles Antonio Machado i Anxaneta.

 

- Música i moviment: escoles Angeleta Ferrer, Anxaneta, Antonio Machado, Camí del Mig, Cirera, Germanes Bertomeu, Joan Coromines, Josep Manuel Peramàs, Marta Mata, Meritxell, Montserrat Solà, Rocafonda, Santa Anna, Torre Llauder i Valldemia.

 

L’oferta educativa de l’escola completa l’àmbit de la formació complementària: inclou assignatures de llenguatge musical, harmonia, consciència auditiva, improvisació i el programa específic de preparació de les proves d’accés al Grau Superior de música.

 

 

Centre de Formació Permanent Tres Roques

 

Aquest primer trimestre s’oferten 70 cursos i tallers (71 el curs passat), així com exposicions i d’altres activitats. Les inscripcions van començar el 2 de setembre i finalitzaran el 20 de setembre, i l’inici dels cursos serà el 5 d’octubre. En total s’oferten 1.010 places.

 

 

Obres i inversions a edificis educatius

 

Al llarg del 2015 l’Ajuntament ha invertit o invertirà 353.962,61 € en obres i arranjaments a diferents centres d’educatius. Els pressupostos més importants s’han invertit a la nova Escola Angeleta Ferrer (treballs d’arqueologia, rehabilitació de la xemeneia, entre d’altres) 187.400 €; i als arranjaments de l’EB Cerdanyola, 96.243 €. També s’han fet o es faran reformes de diferents nivells a les escoles següents: Les Aigües, Àngela Bransuela, Camí del Cros, Cirera, Josep Manuel Peramàs, Josep Montserrat, La Llàntia, seu central de l’EMMM, Tomàs Viñas, Vista Alegre, Marta Mata; a l’Institut Miquel Biada; al Centre de Formació d’Adults Can Noè; i a les escoles bressol Rocafonda, Les Figueretes i La Llàntia.

 

En aquest capítol també s’ha d’incloure la construcció a l’octubre d’un menjador a l’Escola Vista Alegre. L’obra té un cost aproximat de 15.000 € i provenen d’una altra partida pressupostària.

 

A més d’aquestes obres i arranjaments, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat també ha fet algunes actuacions i reformes en centres educatius com la instal·lació de mòduls prefabricats a l’Escola Les Aigües.