Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró activa el Pla Bàsic d’Emergències Municipal en prealerta per la previsió de superar el llindar habitual d’ozó

Escoltar

Mataró activa el Pla Bàsic d’Emergències Municipal en prealerta per la previsió de superar el llindar habitual d’ozó

Es recomana no fer esforços físics prolongats a l’aire lliure

L’Ajuntament ha activat en fase de prealerta el Pla Bàsic d’Emergències Municipal (PBEM) davant les previsions meteorològiques que en les properes hores se superi el llindar d’informació d’ozó troposfèric a la comarca del Maresme, que equival a concentracions de 180 micrograms per m³ d’aire durant 1 hora.

 

L’ozó és un gas incolor i invisible que es troba de manera natural a l’atmosfera. Es pot considerar un contaminant atmosfèric quan la seva presència a la troposfera –la capa més propera a la superfície terrestre– supera les concentracions habituals.

 

D’acord a la legislació vigent (RD 102/2011, relatiu a la millora de la qualitat de l’aire), a partir de concentracions de 180 micrograms d’ozó per m³  durant 1 hora es recomanable que els grups de persones més sensibles prenguin precaucions per evitar afectacions a la salut, com tos, irritacions a la faringe, irritacions al coll, irritacions als ulls, dificultats respiratòries, cansament, mal de cap, etc. Es consideren com a grups més sensibles les persones amb asma o malalties de les vies respiratòries o cardíaques, les persones que fan exercici físic a l’aire lliure, la gent gran i els nens.

 

En aquest sentit, es recomana no fer esforços físics prolongats a l’aire lliure i evitar que els nadons, els nens, la gent gran i les persones afectades per malalties cròniques passin llargues estones a l’exterior.

 

Així mateix, els consells per reduir els nivells d’ozó són evitar els desplaçaments innecessaris amb vehicle motoritzat i utilitzar el transport públic o el mitjà de transport menys contaminant.

 

L’Ajuntament ha activat el PBEM després de rebre l’avís del Centre de Coordinació Operativa de la Generalitat de Catalunya. Davant aquestes situacions, Protecció Civil en coordinació amb els diferents serveis municipals aplica un protocol amb mesures destinades a avisar els grups de població de risc. Així, s’han fet arribar les recomanacions pertinents a centres escolars, equipaments, instal·lacions i entitats esportives, i residències de gent gran de la ciutat. També s’ha contactat telefònicament amb les persones més vulnerables i fràgils (especialment gent gran que viu sola) i els usuaris del servei de teleassistència per fer-los arribar els consells d’autoprotecció.