Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró congela les tarifes de l’aigua i rebaixarà el preu als abonats amb tarifa social per situació de vulnerabilitat

Escoltar

Mataró congela les tarifes de l’aigua i rebaixarà el preu als abonats amb tarifa social per situació de vulnerabilitat

El Consell d’Administració d’Aigües de Mataró ja ha aprovat les tarifes per al 2016, que el Ple haurà de ratificar

El Consell d’Administració d’Aigües de Mataró va aprovar el passat 7 d’octubre per unanimitat la congelació per al 2016 de totes les tarifes aplicades tant a l’aigua com al clavegueram, excepte la denominada tarifa social de l’aigua, que es modificarà a la baixa. En aquest cas, es preveu rebaixar sensiblement el preu per m³ consumit per a aquells abonats que compleixen els requisits per acollir-s’hi.

 

Aigües de Mataró aplica una tarifa social a aquells abonats a qui l’Agència Catalana de l’Aigua, en virtut de la seva situació de vulnerabilitat social, reconeix el dret a una reducció en la part de la factura que correspon al cànon de l’aigua (impost de la Generalitat). Així, els abonats amb cànon social aprovat per la Generalitat poden sol·licitar també a Aigües de Mataró pagar l’aigua a un preu més econòmic, sempre i quan tinguin un consum moderat que no superi els límits del primer tram d’aplicació del cànon de l’aigua (18 m³ de consum bimestral si es tracta d’una unitat de fins a 3 membres).

 

El requisits per acollir-se tant al cànon social com a la tarifa social es poden consultar al web d’Aigües de Mataró.

 

Amb caràcter general i des del 2012, la tarifa del primer bloc de consum domèstic d’aigua és de 0,3999 €/ m³, i la tarifa social vigent és de 0,2492 €/ m³, que es tradueix en un estalvi de menys de 7 € (un 17%) per a una factura bimestral de 15 m³. Per al 2016, la tarifa social aprovada pel Consell d’Administració és de 0,10 €/ m³, que suposarà un estalvi de 10,50 € per a la mateixa factura (un 27%).

 

Fins a l’1 d’agost només hi havia 148 abonats acollits a la tarifa social. Amb la reducció plantejada es vol potenciar que més persones en situació de vulnerabilitat social es beneficiïn d’aquesta tarifa i obtinguin una rebaixa més significativa de l’import total de la factura. En aquest sentit, l’Ajuntament i Aigües de Mataró treballaran per millorar-ne la difusió. Si s’arribés a 1.000 abonats acollits, la tarifa social suposaria reduir la facturació de la companyia d’aigües en 66.000 €/any.

 

Ja amb el vistiplau del Consell d’Administració d’Aigües de Mataró, la modificació del preu de la tarifa social es presentarà al Ple municipal a finals d’octubre per a la seva aprovació provisional junt amb les ordenances fiscals, preus públics i taxes per al 2016.

 

A banda de la tarifa social, la resta de tarifes d’Aigües de Mataró –tant pel que fa al consum d’aigua com al clavegueram, les altes dels serveis i altres preus– no experimentaran l’any que ve cap increment.

 

 

El fons social d’Aigües de Mataró

 

Aigües de Mataró també disposa d’un fons social mitjançant el qual, en aquells casos que determina Serveis Socials de l’Ajuntament, subvenciona el pagament total de la factura de l’aigua i el clavegueram a les famílies de la ciutat més desafavorides. Per al 2015 aquest fons compta amb un pressupost de 65.000 €, que fins al juliol havia atès el pagament de 854 factures.

 

Com a criteri general se subvencionen factures per un import no superior a 200 €/anuals, excepte en casos molt excepcionals i justificats.