Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró preveu el dispositiu de mobilitat amb motiu de la Festa al Cel

Escoltar

Mataró preveu el dispositiu de mobilitat amb motiu de la Festa al Cel

La carretera N-II es tallarà al trànsit, es reforça el servei de trens i Mataró Bus oferirà un servei especial gratuït

Mataró té a punt el dispositiu especial de mobilitat i seguretat per a la celebració el cap de setmana del 19 i 20 de setembre de la Festa al Cel, el festival aeri més important de l’Estat, que per segon any consecutiu tindrà lloc a les platges de la capital del Maresme.

 

La gran afluència de públic prevista per presenciar l’exhibició aèria central, que tindrà lloc diumenge 20 entre les 10.30 i les 16 h, obliga a establir un pla de mobilitat on estan implicats Policia Local, Mossos d’Esquadra, el Servei Català de Trànsit, Renfe i Mataró Bus.

 

L’organització recomana accedir a la ciutat en transport públic i, per aquells que optin pel vehicle privat, utilitzar els aparcaments especials habilitats per a l’ocasió, ja que la carretera N-II es tallarà al trànsit i hi haurà importants restriccions de circulació a la façana marítima per facilitar l’accés a peu a les platges.

 

 

Afectacions al trànsit

 

El passeig Marítim quedarà tallat a la circulació a partir de les 6 h de dissabte 19 i fins a les 4 h de dilluns 21 de setembre.

 

L’eix viari carretera N-II / avinguda del Maresme / carretera de Barcelona quedarà tallat al trànsit segons els següents horaris i trams:

 

- La carretera N-II entre Sant Simó i la rotonda d’Elisabet Cristina de Brunsvic (antic Experience) quedarà tallada a la circulació de les 0 h de diumenge 20 a les 4 h de dilluns 21 de setembre. Els veïns podran accedir des de la rotonda d’Elisabet Cristina de Brunsvic.

 

- L’avinguda del Maresme (entre Porta Laietana i Sant Simó) quedarà tallada entre les 7 h del diumenge 20 i les 4h de dilluns 21 de setembre.

 

- La carretera de Barcelona quedarà tallada entre la rotonda del Rengle i la Porta Laietana en sentit Girona entre les 7 h i les 22 h del diumenge 20 de setembre.

 

La sortida Mataró Sud de l’autopista C-32 quedarà tallada a l’alçada del polígon de Les Hortes del Camí Ral.

 

A partir de les 7 h de diumenge 20 s’establirà una zona restringida totalment al trànsit entre el Camí Ral i l’avinguda del Maresme, destinada a facilitar l’afluència de vianants a les platges i l’accessibilitat a través dels 7 passos subterranis. Només hi podran accedir els vianants, veïns acreditats, taxis i usuaris de l’aparcament de la plaça de Francisco Tomás y Valiente.

 

 

Trens cada 7 minuts i línies especials de Mataró Bus

 

El dia 20 Renfe reforçarà el servei de trens entre Barcelona i Mataró i duplicarà l’oferta de trens que habitualment hi ha en diumenge. Hi haurà un tren aproximadament cada 7 minuts entre les 8.30 i les 11.30 h , i entre les 14.30 i les 20 h, per facilitar l’arribada i la tornada esglaonades.

 

Les línies interurbanes d’autobús L554 (Argentona-Mataró) i la nova línia exprés e13 (Sabadell-Granollers-Mataró), que començarà a funcionar el 14 de setembre, reforçaran el seu servei en funció de la demanda.

 

Pel que fa el transport públic urbà, Mataró Bus modificarà completament el seu servei el diumenge 20, com ja es va fer per la Festa al Cel de l’any passat. Les línies habituals se substituiran per un servei especial i gratuït durant tota la jornada amb 3 recorreguts que facilitaran l’accés a les platges. Les tres línies, amb diferents parades a la ciutat, sortiran de la zona de Mataró Parc i l’Hospital de Mataró amb una freqüència de pas de 10-15 minuts. Aquest any el servei especial s’ha reforçat i comptarà amb 12 autobusos durant tot el dia (4 per línia).

 

 

Els aparcaments

 

Per aquells que optin per arribar a Mataró amb el vehicle privat, s’habilitaran cinc gran zones d’aparcament:

 

- Els aparcaments del centre comercial Mataró Parc (3.500 places).

- Els aparcaments dels polígons Les Hortes del Camí Ral, el Rengle i Pla d’en Boet (2.650 places).

- Els aparcaments del polígon industrial Mata-Rocafonda.

- L’aparcament del centre comercial Carrefour.

- L’aparcament excepcional situat sobre la calçada de l’N-II, entre la rotonda d’Elisabet Cristina de Brunsvic i Sant Simó (unes 700 places). Només s’hi podrà accedir des de la rotonda d’Elisabet Cristina de Brunsvic.

 

També estaran oberts els 10 aparcaments de pagament que hi ha a la ciutat.

 

L’aparcament de Renfe queda reservat a les persones amb mobilitat reduïda, que també disposaran de places al tram de l’N-II. A l’aparcament de Renfe també hi haurà un estacionament especial per a bicicletes.

 

Al lateral de l’avinguda del Maresme, entre la ronda de Barceló i el carrer de Joan B. Balançó i Boter, s’habilitarà un estacionament reservat per a motocicletes.

 

 


Dispositiu de seguretat

 

La Festa al Cel implica un important esforç de suport i coordinació dels diferents cossos de seguretat i protecció civil, tant aèria com terrestre i marítima. Per aquest motiu, existeix un ampli dispositiu de seguretat perquè l’espectacle es desenvolupi en condicions òptimes, que estableix tres plans d’emergències (PAU terrestre, pla aeri i pla marítim). El primer està destinat bàsicament a garantir que els espectadors poden gaudir de l’espectacle amb seguretat, el segon a garantir que l’exhibició es fa en òptimes condicions a l’espai aeri i el tercer està destinat a protegir la seguretat de les embarcacions que vulguin veure l’espectacle des del mar, per la qual cosa s’estableix un perímetre de seguretat de 1x 2 milles.

 

Concretament, el dia 20 hi haurà dos Centres de Control i Coordinació d’Emergències (CECOR) des d’on es dirigiran les operacions: CECOR Aeri i Marítim i el CECOR Terrestre.

 

En el CECOR Aeri i Marítim hi ha responsables de la Subdelegació del Govern de l’Estat a Catalunya, Capitania Marítima, Guardia Civil, Vigilancia Aduanera, SASEMAR, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil de l’Ajuntament i Creu Roja.

 

En el CECOR Terrestre hi ha responsables de la Policia Local, Bombers de la Generalitat, Creu Roja, SEM, Mossos d’Esquadra, Guardia Civil, RENFE, ADIF, Protecció Civil de la Generalitat, Protecció Civil de l’Ajuntament i els Equips de suport (60 persones), aquests últims amb un reforç important respecte l’edició del 2014.

 

Per poder desenvolupar els PAU es prendran mesures excepcionals, com ara per exemple, reforçar la seguretat per blindar la línia de tren amb l’objectiu d’impedir que la gent pugui travessar les vies. Per aquest motiu, es col·locaran 4 quilòmetres de tanques suplementàries a banda i banda de les vies.

 

En cas d’emergència, s’avisarà els assistents a través de la megafonia per la qual s’anirà retransmetent la Festa al Cel, que enguany es millorarà per ampliar el seu abast, i s’utilitzaran els mitjans de comunicació oficial: www.festaalcel.com, @festaalcel, mataro.cat i @mataro.cat i també a través dels canals oficials de les diferents institucions implicades. L’Ajuntament també reforça aquest any la senyalització d’emergència.

 

 

Consells de seguretat

 

L’organització difon els consells bàsics de seguretat per als assistents a l’espectacle:

 

- Estigueu atents a les informacions de l’organització, especialment en cas d’emergència.

- Hidrateu-vos bé i porteu roba còmoda i adequada.

- Poseu-vos ulleres de sol i crema de protecció solar.

- Poseu polseres identificatives als nens, a les persones grans i a les persones discapacitades. Les podeu trobar als punts d’informació.

- Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions de l’organització.

- Per a emergències truqueu al 112.

- Utilitzeu les papereres i lavabos distribuïts al llarg del passeig.