Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró ret homenatge a l’actriu i escriptora mataronina Montserrat Julió

Escoltar

Mataró ret homenatge a l’actriu i escriptora mataronina Montserrat Julió

Escriptors, actrius i cineastes participaran a l’acte que es farà demà 28 d’abril a Can PalauetMontserrat Julió va néixer a Mataró l’any 1929 i als 10 anys va haver d’exiliar-se amb els pares, primer a França i després a Xile. Després de molts anys fora de casa, la seva ciutat natal ret un homenatge a aquesta actriu i escriptora demà dimarts 28 d’abril a les 19 h a Can Palauet, acompanyada d’amics de diferents àmbits de la cultura.


 

Quan només tenia 10 anys la família Julió va viure una etapa difícil. El seu pare va ser destinat a un camp de concentració a França i la seva mare a un centre per a refugiats. Pablo Neruda els trasllada a Xile a través del Winnipeg, el vaixell que va llogar com a cònsol de Xile a França per salvar a més de 2.500 exiliats republicans catalans i espanyols de la Guerra Civil espanyola.

 

A Xile la família Julió va fer amistat amb el col·lectiu de catalans que integraven el “Grup Andí”. Tenia amistat amb Pablo Neruda i amb la Premi Nobel Gabriela Mistral.

 

Montserrat Julió va estudiar Art Dramàtic a la Universitat Catòlica de Xile i aviat va ser molt reconeguda en l’escena teatral xilena. Va passar al món del cinema participant en diferents pel·lícules com a actriu i més endavant en la faceta de guionista. Va fer televisió i finalment ha estat reconeguda com a escriptora. Fa un grapat d’anys que es va traslladar a viure a Madrid.

 

En l’acte d’homenatge hi assistirà la mateixa Montserrat Julió, acompanyada d’amics de diferents àmbits de la cultura. El polifacètic escriptor Ignasi Riera conduirà les converses de Julió amb l’escriptor Manuel Cuyàs (per parlar de Mataró), amb l’actriu Montserrat Carulla (de la faceta teatral) i amb el cineasta Lluís Josep Comeron, sobre cinema. Ignasi Riera i Montserrat Julió parlaran de la faceta d’escriptora. Durant l’acte es podrà veure fragments de pel·lícules de l’homenatjada i altres documents fotogràfics de l’actriu.