Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 2.000 persones assisteixen a la inauguració de Can Marfà Gènere de Punt

Escoltar

Més de 2.000 persones assisteixen a la inauguració de Can Marfà Gènere de Punt

La nau petita de la fàbrica tèxtil es converteix en el primer espai museístic de Catalunya dedicat en exclusiva al gènere de puntL’alcalde, Joan Mora, ha presidit aquesta tarda la inauguració de Can Marfà Gènere de Punt, la nova extensió del Museu de Mataró que acull la col·lecció de la Fundació Jaume Vilaseca, la més important a Catalunya i una de les més significatives a nivell europeu en la seva especialitat. La nau petita de Can Marfà es converteix així en el primer espai museístic dedicat en exclusiva a Catalunya al gènere de punt. Més de 2.000 persones han assistit a l'acte i, pocs minuts abans d'entrar al museu, han pogut veure un espectacle de vídeo màping a la façana de la nau petita de Can Marfà sobre la historia de la indústria del gènere de punt. A continuació s'han organitzat visites guiades per veure-hi exposades a l'interior la maquinària, les peces i els materials audiovisuals que s'estrenaven avui.  
L'alcalde i el president de la Fundació Jaume Vilaseca, Pere Vilaseca, han recordat al públic l'època en què Mataró va ser una de les ciutats més importants gràcies al tèxtil i el regidor de Cultura, Joaquim Fernández, ha dit que en els darrers 4 anys s'han empleat 600 persones de nou en el sector.

 Una col·lecció de prop de 5.000 objectes

 

Amb la posada en marxa de Can Marfà Gènere de Punt culmina un llarg procés que es va iniciar el 1990, quan Jaume Vilaseca va començar a crear la col·lecció amb la intenció de poder-la convertir algun dia en un museu que expliqués la història de la indústria del gènere de punt a la ciutat i la comarca. L’any 1996 la Fundació va signar un compromís amb l’Ajuntament perquè la col·lecció, amb prop de 5.000 objectes, esdevingués pública; i al 2013 es va signar el conveni definitiu per fer realitat el museu.

 

La col·lecció que la Fundació Jaume Vilaseca ha cedit a la ciutat fonamenta l’exposició “Mataró, capital del gènere de punt”. La mostra desenvolupa el tercer eix museogràfic del Museu de Mataró, i completa el discurs de les exposicions “Iluro ciutat romana” i “Mataró, ciutat mediterrània” que s’exhibeixen a la seu central del museu a Can Serra.

  

El nou espai expositiu està ubicat a la nau petita de Can Marfà, que al 1936 va esdevenir la fàbrica de gènere de punt més important d’Espanya, tant pel nombre de treballadors com pel volum i qualitat de la seva producció. Es tracta d’un conjunt d’arquitectura industrial protegit pel Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i declarat Bé Cultural d’Interès Local.

 

Les tres plantes de la nau petita han estat restaurades i adequades per acollir les noves funcions museístiques:

 

Planta baixa. Està concebuda com un espai polivalent obert a la ciutat on es desenvoluparà el programa d’activitats del museu: exposicions temporals, conferències, jornades, presentacions, etc. L’objectiu és oferir un programa atractiu per a diferents tipus de públic, on puguin conviure la història i l’actualitat del sector, el coneixement i la reflexió amb l’experimentació lúdica.

 

Planta primera. Acull l’exposició de referència de l’equipament, una mostra significativa de l’abast temàtic i cronològic de les col·leccions que la Fundació Jaume Vilaseca ha anat recuperant al llarg de 25 anys amb la col·laboració de centenars de persones. Amb una atractiva museografia es proposa un recorregut per una història que molts mataronins hauran viscut en primera persona, i es pretén convidar a una reflexió, amb la perspectiva del temps, sobre els esdeveniments del passat i els reptes del present i el futur.

 

La mostra “Mataró, capital del gènere de punt” exhibeix més d’un centenar d’objectes i s’estructura en dos grans blocs temàtics: el procés de fabricació del gènere de punt i l’evolució històrica d’aquesta indústria que ha singularitzat la ciutat i la comarca. Els continguts ocupen 600 m², i s’ordenen en 7 àmbits o unitats temàtiques que contextualitzen la maquinària, la indumentària, les imatges i els documents que s’hi exhibeixen.

 

Planta segona. Pendent d’adequació, està destinada a acollir l’àrea de col·leccions, que serà l’àrea tècnica de treball i la zona de reserva i magatzem. Concretament, de les col·leccions d’indumentària, instruments científics i maquinària de petita i mitjana dimensió. S’està treballant perquè una part de l’àrea de reserva de col·leccions sigui visitable, com una prolongació de l’espai expositiu de la planta primera, que posarà a l’abast dels visitants un percentatge important de les col·leccions de la Fundació Jaume Vilaseca. Aquesta planta acollirà també l’espai didàctic, concebut com una àrea per a l’aprofundiment i per a l’experimentació, on es desenvoluparan les propostes didàctiques adreçades al públic escolar i al públic familiar.

 

La inversió realitzada en la posada en marxa de Can Marfà Gènere de Punt puja a uns 4 milions d’euros pel que fa a l’obra pública, que es va a dur a terme principalment entre els anys 2009 i 2011 amb les dues edicions de fons estatals d'ocupació, i 240.000 € més en despeses en la museografia de la primera fase d’implantació.

 

Actualment es treballa en el desenvolupament de la segona fase del projecte, que inclou la segona part de l’inventari de les col·leccions de la Fundació Jaume Vilaseca (fins al moment s’han inventariat 3.000 objectes de la col·lecció) i l’adequació de la segona planta.

 

La voluntat principal és que Can Marfà Gènere de Punt es consolidi com un equipament especialitzat de referència dins de la Xarxa de Museus de Ciència i Tècnica, i que s’integri a la Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya.

 

Can Mafà Gènere de Punt es podrà visitar divendres i dissabtes de 17 a 20 h i els diumenges i festius d’11 a 14 h. Entre el 15 de juny i el 15 de setembre obrirà els divendres, dissabtes i diumenges de 18 a 21 h. Els dissabtes a les 18.30 h es faran visites guiades a l’equipament i regularment hi haurà activitats familiars i complementàries.