Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ruth Morán, guanyadora de la sisena edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró

Escoltar

Ruth Morán, guanyadora de la sisena edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró

A la biennal s’hi han presentat enguany 243 obres

Ruth Morán Méndez (Badajoz, 1976, i resident a Llorens del Penedès, Tarragona) ha rebut aquesta tarda el guardó que la reconeix com a guanyadora de la sisena edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró per l’obra “Gravitaciones”.

 

A l’acte, que ha tingut lloc a l’Ateneu Fundació Iluro, hi han assistit el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; l’alcalde, Joan Mora; el president de la Fundació Iluro, Pere Carles; el president de l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró, Antoni Luis; i l’agregada cultural del Consolat General de l’Uruguai, Sylvia Roig. Després de la lectura del veredicte del jurat i el lliurament del premi s’ha inaugurat una mostra amb les 40 obres finalistes.

 

A més de la guanyadora, també s’han guardonat quatre obres finalistes: Lola Berenguer Suárez (El Ejido –Almeria–, 1965) per l’obra “Habets”; José Miguel García García (Tapia de Casariego –Astúries–, 1956 i resident a Oviedo) per l’obra “Invierno en Assistens Kirkegard”; Emilio González Sainz (Torrelavega –Cantàbria–, 1961 i resident a Casar de Periedo, Cantàbria) per l’obra “Los Nazarenos”; i Christophe Olivier Prat (París –França–, 1970 i resident a Felanitx, Mallorca) per l’obra “SLOZ. 1”.

 

En aquesta edició s’han presentat 243 peces a concurs, de les quals el jurat va seleccionar 40 obres finalistes que es poden veure en exposició a l’Ateneu Fundació Iluro (La Riera, 92) fins al 28 de juliol.

 

 

Premi Torres García-Ciutat Mataró

 

El Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró es concedeix cada dos anys, està organitzat per l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró i té el suport de l’Ajuntament, el TecnoCampus Mataró-Maresme, el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró i d’altres patrocinadors.

 

El jurat estarà format per Juan Manuel Bonet, crític, historiador de l’art i poeta; Daniel Giralt-Miracle, crític d’art, historiador i escriptor; Glòria Bosch, historiadora de l’art i museòloga; Pilar Parcerisas, historiadora, assagista i comissària d’exposicions i Antoni Luis, president de l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró.

 

L’obra guanyadora queda en propietat de l’entitat organitzadora, que des de la segona edició la dóna a la ciutat de Mataró.

 

El premi està dotat amb 9.000 € i està obert a artistes residents a tot l’Estat espanyol. Les bases també estableixen que es poden concedir fins a 4 guardons per als 4 primers finalistes, com a mencions honorífiques sense retribució econòmica.

 

A més de l’exposició, s’edita un catàleg amb les fotografies de les obres finalistes, la composició del jurat, l’acta del veredicte i una valoració del premi a càrrec d’un dels membres del jurat.

 

L’artista que va obtenir el I Premi Torres García-Ciutat de Mataró va ser el cubà Gustavo Díaz Sosa per la seva pintura “Tratan de flotar, son sus únicas esperanzas”, i a més hi van haver quatre guardons per als finalistes Pere Salinas, Mercè Sebastià, i els mataronins Josep M. Codina i Marc Llacuna. En la segona edició, el guanyador va ser Antoni Perna amb l’obra “Tardor”. La tercera edició va premiar Marc Llacuna, el primer mataroní que ha aconseguit aquest premi, amb l’obra “122”; la quarta la va guanyar el peruà Rafael Guerrero Céspedes amb l’obra “Airport”, i la cinquena Martín Carral per l’obra “Hiperespai IV”.

 

Les obres guanyadores de cada edició s’exposen al foyer del TecnoCampus Mataró-Maresme. Al llarg d’aquestes cinc edicions s’han presentat al premi un total de 1.518 obres.

 

 

Joaquín Torres-García

 

Joaquín Torres-García (Montevideo, 1874 - 1949) és un dels artistes més importants del panorama artístic català, europeu i llatinoamericà de la primera meitat del segle XX, tant per les seves obres com pels seus plantejament teòrics. Torres-García, de pare mataroní, va viure durant un any a la ciutat i va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis on va rebre classes de pintura de Josep Vinardell.