Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acte de reconeixement als treballadors de Trabal SA

Escoltar

Acte de reconeixement als treballadors de Trabal SA

Van donar a l’Institut Miquel Biada la indemnització que els corresponia per l’extinció de l’empresa a principis dels 80

L’alcalde, David Bote, ha presidit aquest matí l’acte de reconeixement als treballadors de Trabal SA, que després del tancament de l’empresa a principis dels 80 van renunciar a la liquidació econòmica de la mateixa i la van cedir a l’Institut Miquel Biada.

 

A l’acte, que ha consistit en el descobriment d’una placa a l’entrada del laboratori de biotecnologia de l’Institut Miquel Biada, han intervingut, a més de l’alcalde, el regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, la directora del centre educatiu, Fàtima Prat i el representant dels treballadors de Trabal SA, Ildefons Mármol. 

 

Trabal SA, empresa mataronina de fabricació de maquinària tèxtil va patir una forta crisi al 1979. Malgrat els seus 208 treballadors van intentar mantenir-la oberta amb models autogestionaris, l’empresa va haver de tancar definitivament a principis dels 80. Fruit de la liquidació de béns va restar un fons per pagar les càrregues pendents.

 

Al 1993, tota la plantilla va renunciar a repartir-se els 8,5 milions de pessetes del fons i el van lliurar al llavors Patronat de l’Institut Politècnic Municipal Miquel Biada, per donar-hi un destí públic i comunitari en favor dels treballadors de la ciutat. També van renunciar als seus honoraris els advocats del Col·lectiu Ronda que van defensar els interessos dels treballadors. Es va constituir un dipòsit bancari per import de 8 milions de pessetes i la resta es va destinar a beques individuals per als estudiants de l’Institut Miquel Biada. Les beques Trabal van tenir continuïtat fins al 2000, gràcies als interessos generats pel compte bancari, i a partir del 2001 l’Ajuntament les va integrar al pressupost municipal.

 

Per acord entre les parts, al 2010 es va decidir destinar el fons pendent de la liquidació de l’empresa, que pujava a 48.223,32 €, a renovar el laboratori de biotecnologia de l’Institut Miquel Biada. Les seves instal·lacions i equipament fan que aquest laboratori sigui un dels millors de formació professional a tot Catalunya, que permet fer estudis i treballar de manera conjunta amb empreses.